Mit første Apistogramma opdræt

Forfatter: Hans Martin Kieldsen
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 21/11-2009 21/11-2009
Oprettet under: Opdræt og yngel
 Del

© Hans Martin Kieldsen ( Århus akvarieforening )

- Mit første Apistogramma opdræt

Jeg husker tydeligt den dag. Jeg og et par andre håbefulde akvarister var på akvariehandler-safari, og turen gik denne gang til Gunnar i Viborg. Rygterne sagde, at denne butik var et besøg værd, og vi blev ikke skuffet. Endelig en forretning hvor der var et spændende udvalg og en proffessionel betjening. Det luner i disse magre tider!

Gunnar havde mange fisk, og en hel del specialiteter, især hvad angår dværgcichlider og labyrintfisk. Vildtfangede afrikanske Pelvicachromis, flere sjældent udbudte tanganyikacichlider, knurrende guramier, spidshalemacropoder (flere slags) og meget andet godt.

Det bedste jeg kan støde på i en akvariebutik, er bifangster! Og her var det muligt at gå og spotte forskellige ukendtheder rundt omkring i butikken. Et par "etellerandet" hist og en lille flok "noget andet" her. Bifangster har som regel ingen navne eller noget, man må selv gå rundt og lure og gætte slægt, art, han eller hun. Hvis man er heldig, kan det oplyses, om bifangsterne er fra Brasilien, Peru, Nigeria etc., så har man da et udgangspunkt for at pejle sig ind og slå op i bøger, finde noget der ligner, og selv bestemme fisken.

Der var flere forskellige apistogramma-bifangster, og de så rimelig godt ud. Jan Bisgaard slog straks ned på et par, som vi var enige om, lignede den forholdsvis nyopdagede Apistogramma spec. Tucurui, mens jeg selv listede rundt og ikke rigtigt kunne bestemme, om jeg skulle vælge en lille flok nydelige Laetacara curviceps, Singapore opdræt, eller et par Apistogramma, hvor eneste oplysning var, at det var en bifangst... Og der gik jeg, fra det ene akvarium til det andet og vred min hjerne. Laetacara curviceps er en interessant og smuk dværgcichlide, og længe havde jeg ikke set den i handelen. Men på den anden side - vildtfangede Apistogramma, måske en sjældenhed! Det var for spændende... Og da jeg så hannen spille op til den kun 3 cm. lange hun, var jeg sikker, og greb til lommen for at fiske en hundredemand frem. (Hos Gunnar koster alle usorterede Apistogramma 50,- stykket - ganske rimeligt.)

Nå, men hjemme igen var det bare frem med bøgerne! Mit nyindkøb var af udseende en typisk "indianer" -det kalder jeg de spinkle, mindre typer, med en forholdsvis høj rygfinne og forlængelser i bugfinnerne, og efter en del søgen fandt jeg ud af, at det sandsynligvis handlede om A. moae eller A. eunotus.

A. moae er en meget sjælden gæst i Danmark, hvorimod A. eunotus er en smule nemmere at finde. De flotte farvebilleder i faglitteraturen var ikke til særlig stor hjælp, for de to arter ligner hinanden utrolig meget. Mine fisk har på den ene side en smule forlængelser i bugfinnerne og ligner på det punkt A. eunotus, men har på den anden side ikke A. eunotus´ højryggede og kraftige krop men er mere spinkel som A. moae. Desuden viser fiskene på visse tidspunkter tydelige "Unterbauchstreifen" - eller "underbugstriber" - som hverken eunotus eller moae burde have... Og sådan kan man blive ved! Der er uden tvivl også mange geografiske varianter af begge arter, så det ender nok uopklaret. Never mind! Det er en spændende lille cichlide, uanset hvad den hedder.

Nå, mine Apistogramma "spec. Viborg" trivedes fint i selskab med mine overflade-killies(Epiplatys) og en lille flok afrikanske tetra, de spiste godt, var ikke særligt aggressive -heller ikke indbyrdes- og de var ikke sky. De fik en enkelt ormekur, for jeg syntes hunnen blev ved med at se lidt for tynd ud på trods af alle de lækkerier jeg bød dem; nyklækkede artemia, frosne artemia, cyclops, forskelligt tørfoder, og små, delikate, nyopgravede kompostorm.

Efter et par måneder blev et ledigt 45 liters akvarium indrettet med fint, gravevenligt grus, trærødder, anubias og i overfladen flød et tæt dække af hornblad. Temperaturen lå på ca 28 grader om dagen, faldende til ca 23 grader hen på morgenen. I akvariet satte jeg også et par Aphyosemion elberti og to Limia perugiae hanner for selskabets skyld. Og så benyttede jeg mig ellers af det bedste opdrættertip der findes: Jeg tog på ferie og lod det hele passe sig selv! Og pludselig så var den der! Det første jeg ser, da jeg inspicerer mine akvarier efter ferien, er, at hunnen står midt i det lille 45 liters akvarium og er knaldgul med de typiske sorte markeringer. Og ganske rigtigt; rundt om på bunden myldrede ca. 30 unger, som lige var begyndt at tage foder til sig. Sådan! Velkommen hjem... Og jeg som har prøvet adskillige apistogrammaarter uden held. De her gør det bare. I rimeligt hårdt Århus-vand og et ikke alt for rent akvarium... Akvariets andre indboere var godt trængt; killierne gemte sig, og de to Limia var tydeligt stressede. Typisk apistogramma-yngelpleje med hunnen som hidsigprop og kærlig mor på samme tid, og hannen med en meget beskeden rolle, dog bestemt men kærligt tolereret i en hvis afstand af yngelen. Ungerne klarede sig fint i en uges tid på mikroorganismerne i akvariet og mikroorm, og nu får de nyklækkede artemia og vokser fint.

Sådan en taknemmelig og ynglevillig Apistogramma er værd at gemme på, så hvis alt går vel, har jeg tænkt mig at lade dette første kuld være forbeholdt de af Århus Akvarieforenings medlemmer, som har lyst til at forsøge sig med Apistogramma. Denne "Spec. Viborg", eller hvad vi nu kalder den, er tilsyneladende oplagt til akvarier, næsten med ynglegaranti!

Til slut vil jeg lige nævne at Jan Bisgaard også har haft held med sine Apistogramma spec. Tucurui, og fået et par rimelige kuld, og Morten og Thomas - de to andre som var med i bilen - har opdræt af henholdsvis knurrende gurami, spidshalemacropoder og Laetacara curviceps, så der har virkelig været medvind på vores safari til Viborg...

Efterskrift: På dette tidspunkt ( nov.´98 ) er 22 unger faktisk klar til nye kærlige hjem. Hvis du er seriøst interesseret i at fortsætte opdrætsarbejdet, så ring til mig og jeg pakker dig en lille flok til næste møde.