Synodontis katangae

Forfatter: David Marshall
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Synodontis katangae


David Marshall, oversat af Helene Schoubye


Introduktion.

For flere måneder siden ankom der en ’blandet pose’ af vildtfangede Synodontis arter til Petland akvarieforhandler i New Earswick (en forstad til York). Martin, hvis familie ejede forretningen, var den som ’kom først’ da disse fisk ankom og han tog en smuk cremefarvet lille synodontis til side, for at tage den med hjem til sit eget akvarium.


Et par dage senere aflagde jeg et besøg hos ham og fik mulighed for at se denne ’nye’ Synodontis mens den stadig var i forretningen. Da jeg har en virkelig stor interesse i disse fisk, blev jeg meget spændt på hvilken slags dette særlige individ var, men jeg lod være med at fortælle Martin hvad mine instinkter fortalte mig. Jeg ønskede at have chancen for at verificere denne første genkendelse gennem tegninger i bøger og fotografier.

Synodontis katangae

Photo (c) David Marshall


Det tog ikke lang tid for mig at få kontakt, efter at have telefoneret til Kevin Webb for at tjekke at denne Synodontis havde små øjne og bånd på halefinnen, og at få bekræftet sammen med Martin at vi havde en Synodontis katangai i vores område, og at dette var den første katangae, så vidt vi ved, som havde været tilgængelig for akvarister i Reydale området i mindst 30 år, hvis overhovedet nogensinde.


Pasning i akvariet.

Martin fortæller os nu hvordan denne fisk holdes:


Katangae’en blev sat i et 36”x12”x15” akvarium. Dette akvarium er filtreret af et Rio Power Filter. Jeg prøver at holde pH-værdien på 7, men nogen gange, trods mine bedste bestræbelser, falder denne og dette påvirker katangae’en på den måde at dens øjne bliver tydeligt tågede, matte. Heldigvis retter et vandskift hurtigt op på dette. Selvom den er aktiv, har jeg opdaget at katangae’en er en fredelig art, som lever ganske fornøjet i selskab med Golden Australe killifisk og forskellige Betta arter (inklusiv Betta picta). Den nyder freden som gives af en trærodshule og den elsker røde myggelarver. I de sidste måneder, hvilket David og Kevin kan bekræfte, er katangae’en vokset med temmelig stor fart. For at få nogle fotografier gav jeg katangae’en dens første udstilling i seneste Ryedale A.S. Open Show.

Martin og David til Ryedale A.S. Open Show

Photo c. A. Kenworthy


Oprindelse

Synodontis katangae findes i Congofloden, med den største udbredning i Luombwa Flod systemet i Angola. Det største kendte eksemplar havde en kropslængde på 24 cm. Brystfinne-benet hos katangae siges at minde om tykke boomeranger.


Kroppens grundfarve gennemgår et mindre antal ’livs-stadier’ og hos voksne er farven gråviolet. Jeg har set tegninger og fotografier af katangae’en som viser fisk med pæne rækker af små pletter på kroppen, mens andre viser fisk med op til 18 store sorte pletter spredt ud over kroppen. Martins katangae har et meget mindre antal kropspletter, som klumper sig sammen hen mod halefinnen.

Måske ændrer pletterne sig, som hos Synodontis zambezensis, sig med alderen.

Markeringer på halen

Photo c David Marshall


Levende eksemplarer forveksles ofte med både Synodontis ocelifer og Synodontis ornatipinnis. For at kunne skelne mellem katangae og ocellifer skal man se på haleroden hvor man hos katangae vil finde et bånd, som ikke findes hos ocellifer. Kig også på øjnene, som hos katangae er meget mindre. Forvirringen omkring ornatipinnis kommer pga. den identiske kropsbygning og øjnene, men ornatipinnis har en zebra-mønstret krop i stedet for plettet. Halens mønster hos katangae er også lidt anderledes end hos de to andre arter.En synodontis, som lever i floden, formerer sig i regntidsperioden, hvor floderne oversvømmer bredderne og skaber de ideelle forhold med overflod af fødekilder for de voksne og mikroskopisk føde for ynglen. De fleste flodlevende Synodontis spreder mørkt farvede æg rundt i vegetationen og efterlader det udklækkede yngel til at klare sig selv.


De observationer som Martin gør, vil øge vores viden om denne ikke særlig undersøgte art.


Introduktion, naturhistorisk forskning og fotografier af katangae af David Marshall

Akvarieplejen af Martin Echarri, Ryedale Akvarie Forening, England,

Aquarticles.com


Denne artikel bringes med tilladelse fra Allan James, Eksternt link www.scotcat.com