Det asiatiske skovstrømsakvarium

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/05-2010 26/05-2010
Oprettet under: Biotoper
 Del

Asiens langsomme skovstrømme

Version 1.1

Vandet i Asiens skove kan være skovstrømme, større eller mindre floder. De udgør et livligere miljø end de stille vandhuller. Denne artikel giver dig idéer til indretning af et asiatisk skovstrøms akvarie.

Akvariet bør have et rødligt bundlag med runde gruskorn. Hele sceneriet fuldendes med nogle røde småsten. Rødder hører også til hér. I naturen er det en typisk del af sceneriet, at der hænger trærødder ned fra brinken.

Denne beskrivelse fra Geographic Aquariums passer helt på billedet fra en stille flod i Tamil Nadu i det sydlige Indien, som jeg besøgte i februar 2002. Flodens bredde var som de største danske åer. P.g.a. tørtiden, som havde varet ca. 4 mdr. var vandstanden lav, men normal for årstiden.

pH kan være lidt højere end i de andre asiatiske biotoper. Temperaturen lidt lavere 24oc. Vandet er klart. pH 6,8. dH 5 – 6 er også det bedste i dette vand.Gennemstrømningen i akvariet skabes med omsætning 3 – 5 gang i timen. Flydeplanter hører ikke hjemme hér. Lyset skal være moderat til klart.Fiskene kan være anabantoider. De er større her end i det stille vand. Kysseguramien (Helostoma temnickii) er selvskreven hér. Husk det skal være i naturformen, hvor den er grønlig / grå.
Kyssegurami, Helostoma temnickii - (c) Johnny Jensen - akvariefoto.dk

En stime kirsebærbarber (Capoeta tittaya) kan også anbefales, det samme gælder de forskellige danio. T-barben (Barbus lateristiga) er også velegnet.
kirsebærbarbe, Capoeta (puntius) tittaya - (c) Johnny Jensen - akvariefoto.dk

Biotopen er også den helt rigtige for rasbora. Som eksempler kan nævnes R. einthoveni, R. dosciocellata, R. elegans og R. triliniata.
Rasboa triliniata - (c) Johnny Jensen - akvariefoto.dk

Algerne er også hér et problem, men biotopen har sin egen algeæder, som løser problemet. Den flyvende ræv, (Epalzeorhunchus kalopterus). Den æder algerne, når de altså ikke trådalger
Flyvende ræv, Epalzeorhunchus kalopterus - (c) Johnny Jensen - akvariefoto.dk

Epalzeorhunchus siamensis er også en god algeæder. De to arter ligner hinanden meget, men sidstnævnte er mere aggressiv. De ligner hinanden meget, Epalzeorhunchus siamensis kender du på, at den har lidt mere gennemsigtige finner og kun ét par skægtråde.
Siamesisk algeæder, Epalzeorhunchus siamensis - (c) Bo Christensen

Planterne vokser omkring sandbankerne. Mulighederne er mange, blandt andet kan nævnes den buskagtige Limnophila aquatica og sesiliflora. Der er Blyxa japonica og så må man aldrig glemme løgplanten Crinum thaianum og naturligvis den græsagtige Eleocharis acicularis.

I forgrunden plantes dværg cryptocoryner C. nevellii, C. wilisii, de danner en god overgang til deres større slægtninge, C. wendtii, C. becketti og C. walkeri.

Den langsomme skovstrøm har som vist mange muligheder for at skabe et interessant biotop akvarium. De fiske- og plantearter, der er nævnt i det foregående vil løbende blive beskrevet i artsbeskrivelser på Akvariesiden.dk

Du kan slå planterne op på Eksternt link http://www.tropica.dk/

Denne artikel er skrevet af @kva-net’s redaktør. Kilde: Geographic Aquariums: Southeast Asia. Forf.: Ted Coletti.
Denne artikel bringes med tilladelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad (c)
Eksternt link www.akva-net.dk