Mundruger skuffe / æg / unger, men hvad så ?

Forfatter: Jan Andresen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Opdræt og yngel
 Del

ouio
Jan Andresen
Malawijan.dk

Mundruger med skuffe.
Mundrugende Cichlide har æg i munden

Det er en af de ting der optager os mest og som vi alle glæder os til at se og opleve, sådan er det for mig og sådan har det været i alle årene, det bliver aldrig en rutine, men en ubeskrivelig glæde hver eneste gang.
Hvordan opdager jeg det.

Når du alligevel holder øje med dine fisk mens du fodre, så vil du opdage at sommetider går hun hen til foderet, men ved ikke rigtigt hvad hun skal gøre og efter kort tid forsvinder hun væk fra foderet og vil stille sig et sted i akvariet hvor der er fred og ro (altså hendes adfærd er, som var hun syg)
Et tydeligt tegn er at hendes mund/hals buler en smule eller temmelig meget nedaf, som var der noget spidst der trykker nedaf indefra og hun ligesom tygger eller gumler på noget, hun filtrerer æggene med frisk vand.

Hvornår skal jeg flytte hende og skal jeg det ?

Ja det er jo op til en selv, hvordan er akvariet indrettet og vil du følge hende og måske få lejlighed til at se når hun smider og passer på sine unger, jeg tager næsten altid hunnen fra af flere grunde, et så syntes jeg stadigvæk at det er en utrolig oplevelse at sidde og kigge på, to så bliver hunnen ikke stresset af hannerne og andre irriterende fisk og tre så kan du stille og roligt følge ungernes opvækst.

Jeg flytter selv mine hunner når de har gået ca. en uge med æggene, men er det en ung hun, så vær klar til at redde æggene hvis hun skulle smide dem, jeg har desværre næsten aldrig været så heldig, at hun har samlet dem op igen, så jeg har altid en luftpumpe og en ren glasflaske parat til ægklækning (Link)
Hvor længe går hun med dem ?

Se det er straks værre, men en god regel er omkring 3 uger og når du nærmer dig så kan det være en god ide at sætte sig foran evt. med dit kamera og tage nogle billeder evt. banke en lille smule på glasset med neglen, så bliver hun som regel lidt nysgerrig og vænner sig til dig og så er det meget nemmere at følge hendes utrolige adfærd, når hun slipper ungerne ud så de kan søge føde og suger dem ind igen når hun mener der er fare på færde.

Skal jeg lade hende gå med ungerne ?

Det er også umuligt at svare på, jeg har haft hunner der kunne gå en uge med ungerne og spise, så hun var i god kondition når hun kom tilbage i hoved akvariet, MEN jeg har haft mange der er begyndt at spise ungerne få timer efter de havde smidt dem for første gang og andre der i det øjeblik de fik foder også gik igang med at æde ungerne, så det er individuelt for hver enkelt og det er også et spørgsmål om, det er en af de første gange de går med æg eller om de har prøvet det tit, men det sikreste er at fjerne hende når hun har smidt dem og tabt interessen en smule for dem og så fodre hende op i et andet akvarium, har du ikke mulighed for det, så må du sætte hende tilbage i hovedakvariet og holde øje med hun får noget at spise.

Foder til ungerne ?

Ungerne fodrer du med Afkapslet (afskallet/frysetørret) artemia, kært barn mange navne, men det er det samme, det er meget proteinrigt og skal bare smuldres ud i akvariet, ikke for meget, hellere mange gange om dagen, det laver et frygteligt svineri hvis det lægger sig på bunden.

Friskklægget artemia, det er små æg du selv skal klægge, ungerne elsker dem.

Microorm, der behøver du en startkultur og det er stort set kun rådden havregrød med gær, men det sviner også en del på bunden, men er et rigtigt godt foder.

Knust flagefoder, disse fire ting opfodre jeg mine Cichlide unger med, det er godt og afvekslende foder.Flytning

Du tager bare et net og flytter hende så hurtigt som det nu er muligt og de næste dage skal du lige holde øje med at hun ikke smider dem, vandtemperaturen skal helst være den samme i begge akvarier, jeg bruger selv ca 50% af vandet fra hovedakvariet og resten fra vandhanen og som filter/pumpe bruger jeg et bioform filter der bliver drevet af luft og som ikke kan genere ungerne.Er du heldig så kommer du til at se dette, som jeg syntes er et af de helt store øjeblikke.

Held og lykke.

Jan Andresen
Malawijan.dk