Pterophyllum altum – den store scalare

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 06/08-2010 06/08-2010
Oprettet under: Sydamerika
 Del

Pterophyllum altum – den store scalare

Navnets sidste ord betyder høj, og høj er denne prægtige scalare.

Den er ikke så almindelig i handelen og den stiller sine krav til akvariet, men har du plads så er altum scalaren værd at prøve. Denne artikel handler om Pterophyllum altum en fisk der sammen med discus gør krav på titlen akvariets konge.

Hjemsted

Pterophyllum altum stammer fra Venezuela. Den lever med sikkerhed i Rio Orinoco, men oplysninger fra flere museer angiver at den også findes i Rio Negro, både flodens brasilianske og venezuelanske del. Desuden forlyder det at den også lever i Laja Vendita i Venezuela og store dele af Rio Orinocos bifloder i såvel Colombia som Venezuela. Altså en væsentlig større udbredelse end oprindeligt antaget.

Størrelse

Pterophyllum altum kan blive op til 30 cm høj. Dette skal tages i betragtning ved køb af ungfisk.

Akvariet

Det skal være rummeligt. Glem alt under 500 liter. Der skal være plads til de store fisk. du kan beplante med store planter, den lader dem som regel være i fred. En rod eller to bør aldrig mangle. Selvom Pterophyllum altum er fredelig skal der være skjulesteder. I naturen lever Pterophyllum altum i stille vand med relativt stor dybde. Så du skal tænke på flodbredsakvariet når du indretter det.

Vandet

Det skal være blødt. I naturen skifter værdierne alt efter om der er regntid eller tørtid. PH skal være 4,0 – 6,5, nogle anbefaler op til 7,0. dH 0 – 6, KH skal være minimal. Det anbefales at filtrere over tørv.

Temperatur 27 – 30c.

Foder

Skal fodres alsidigt. Animalsk føde suppleret med lidt grønt og flagefoder. Alle anvisninger er meget generelle, men du tager næppe fejl hvis du fodrer med det samme som du ville give P. scalare.

Selskab

Pterophyllum altum er en fredelig fisk. Den kan have selskab med andre scalarer, fredelige cichlider og maller fra dens oprindelige habitat. Undgå små fisk som kardinal tetra – de kan hurtigt ende som et måltid.

Discus kan ikke anbefales i dette akvarie. Der kan blive konkurrence om føden. Fra flere sider siges det også at sygdomme som er helt godartede overfor scalarer kan blive katastrofale for discus.

Særligt

Pterophyllum altum er følsom overfor dårlig vandkvalitet, forkert vandkemi og alle infektioner.

Han eller hun?

Vanskeligt at afgøre uden legetiden. I legetiden har hannen en forlænget genitalpapil.
(c) Johnny Jensen - Eksternt link http://www.akvariefoto.dk/

Opdræt

Næsten alle Pterophyllum altum som tilbydes er vildfangede. En opskrift fundet på Internettet siger til indledning at vellykket opdræt er sjældent. Opdræt i Danmark er ikke kendt.

Opskriften siger:

PH 5,5 – 6,0

DH 2 – 4

Temperatur 29 – 31c

Opdræts akvariet skal være stort = mindst 500 liter. Vandet skiftes hver uge.

Parret sættes på en diæt af levende foder og godt flagefoder.

Kuldet var på 400 – 500 æg. Forældrene samlede dem omhyggeligt op, men åd en stor del.

En stor del af æggene blev fjernet fra akvariet, hvis de var blevet der var de fleste sikkert gået til.

Efter 3 dage klækkede de. Ungerne svømmede frit efter 5 dage. De blev født op med nyklækkede artemia og fint flagefoder.

Ungerne beskrives som svagelige, men under gode forhold og god fodring voksede de ganske hurtigt.

Krydsninger

Vær opmærksom på at der undertiden sælges falske Pterophyllum altum. De er i virkeligheden krydsninger. Forlang altid at få dokumentation for fiskens oprindelse. I mindste tvivl køb ikke!

En anden falsk Pterophyllum altum

Den såkaldte ”peruvianske altum” sælges undertiden som Pterophyllum altum. Hele Pterophyllum slægten mangler en revision og der kan være ligheder mellem Pterophyllum altum og andre scalarer som ikke har fået deres endelige videnskabelige navn og placering.

I handelen

Ultimo januar 2005 tilbød Tropefisk den til kr. 350,- pr. stk. En anden forretning havde ungfisk 6 – 8 cm til kr. 120,- pr. stk. eller 5 for kr. 500,-

Generelt

Pterophyllum altum er ikke den letteste fisk, men den er spændende og med sit majestætiske udseende en pryd for det sydamerikanske akvarie. Og måske lykkes opdrættet en dag…


Denne artikel bringes med tilladelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad Eksternt link www.akva-net.dk
(c) Johnny Jensen - Eksternt link http://www.akvariefoto.dk/