Mine opdrætserfaringer med L144

Forfatter: Knut Kjesbu
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Mine opdrætserfaringer med L144
Af Knut Kjesbu, oversat af Karl-henrik Arendt


I efteråret 2004 købte jeg et par. De havde en størrelse på 6-7 cm. Ingen af dem havde ynglet før. De blev puttet i et selskabsakvarium på ca. 350 Liter sammen med 6 stk. VF Pterophyllum altum og 6 stk. Corydoras duplicareus. Det eneste filter jeg havde I de to første måneder var et udvendigt spandfilter der cirkulerede med ca. 1200 L/t. Det tog præcis 2 måneder fra jeg købte dem til de ynglede første gang.


Det krævede et koldt vandskifte med ca. samme hårdhed I vandet for at få dem i gang. Det første forsøg fandt sted i en hule jeg have lavet. Se ovenstående billede.

1. forsøg


Jeg opdagede først ynglen efter at blommesækken var spist, og ynglen var allerede fristet til at gå på opdagelse i resten af akvariet. Hannen gjorde hvad han kunne for at holde på ungerne i hulen, men en gang i mellem slap en forbi, og disse så jeg aldrig mere til. En gang så jeg at hannen skubbede en mallepille ind i hulen til ungerne, og som tiden gik blev jeg overbevist om at han gav det til ynglen.

På samme tid overvejede jeg at sælge de 6 scalarer da de ikke helt passede ind sammen med malleungerne. En sen december aften i 2004 solgte jeg scalererne, og allerede dagen efter da jeg tændte lyset i akvariet, ja så var der malleunger i hele akvariet, på trærødderne, på planterne, på ruderne på jagt efter mad. På dette tidspunkt havde jeg installeret en powerhead på 2000 L/t. For mig så ynglen ud til at være 1 måned gammel, og der var for mange til at jeg lige kunne tælle dem.


Under normale omstændigheder ville de have været 2-5 dage efter de havde opbrugt blommesækken, men tilstedeværelsen af scalarerne havde gjort at han-mallen havde beholdt dem i hulen, og først lukket dem ud da truslen var fjernet fra akvariet.


Derfor vil det være naturligt at konkludere, at faderen til ynglen var en omsorgsfuld far der gjorde hvad han kunne for at beskytte sine børn. Desværre overlevede kun 8 ud af ynglen selv om der var så mange. Men manglen på mad så længe sørgede for at de ikke var i stand til at overleve.


Akvariedata:

350L Akvarium
pH: 6,5 – 6,8
Temperatur: 27 grader
KH: 4
GH: 6
No2: 0
No3: 10
Filter: 1200 L/t spandfilter samt 2000 L/t powerhead på halv styrke. Dvs. en cirkulation på ca. 9 gange i timen.

På nedenstående billede ses 3 unger fra det første kuld. Efter 2 måneder var de 2 cm. store, er de ikke søde?

2. Forsøg


Det andet opdrætsforsøg foregik også i mit 350L, men denne gang i en anden hule som var lavet af Dr. Gribb (brugernavn i et Norsk forum) som jeg havde placeret et par dage før. Denne gang forlod alt ynglen hulen 7-11 dage efter æggende var klækket. Denne gang mistede jeg det meste af ynglen fordi de farede vild i akvariet og deraf kom til at mangle mad. Den første måned er ynglen næsten hvide. Den gule farve kommer efter 4 uger. De som forbliver hvide eller bliver endnu mere hvide vil dø.

3. Forsøg


Det 3. kuld fik jeg I mit 160L akvarium, 2 dage efter jeg havde placeret en ny hule i akvariet. Straks efter hulen var placeret i akvariet, da inspicerede hannen omhyggeligt hulen. Han fór ud og ind som en sindssyg! Ud og ind, ud og ind. Hunnen opholdt sig I nærheden, og der blev ikke jaget med hende. Ingen tvivl om at hun var interesseret i hvad der foregik. Tro mig, det var noget af et syn!


Dagen efter fik jeg min mistanke bekræftet. Inde i hulen lå hannen nu og hektisk sørgede for at der kom cirkulation over æggene. Således gjorde hannen i 5 dage til æggene var klækket. Ynglen havde spist deres blommesæk i løbet af 4-5 dage. På 4. dagen så jeg første gang hannen uden for hulen, og efterfølgende turde han bevæge sig længere og længere væk. Denne gang valgte jeg at flytte ynglen 1-2 dage efter blommesækken var spist op. Årsagen til dette var at jeg troede flere ville overleve hvis de kom over i deres helt eget akvarium. Jeg brugte vand fra akvariet hvor de var født, og ynglen voksede hurtigere end tidligere. Dog mistede jeg også lidt yngel med denne metode. Hannen blev irriteret da jeg flyttede ynglen, og gemte sig bag den indvendige pumpe i en uges tid. Nu er er han blevet bange for bevægelser fremme i akvariet, så at flytte ynglen kan ikke umiddelbart anbefales.


Jeg havde sat et 45L op til formålet, baseret på mine egne erfaringer. Hver gang var der ca. 40 små malleunger.

Herunder ses mit 160L akvarium med følgende data:

160L akvarium
pH: 7,2
Temperatur: 29 grader
KH: 5
GH: 3
No2: 0
No3: 10

Eksternt filter på 700 L/t plus internt filter på 1200 L/t. Dvs. en cirkulation på 12 gange i timen.


Herunder ses mit 45L opvækst akvarium med følgende data:

45L akvarium

Ph: 7,1

Temperatur: 25 grader

KH: 5

GH: 3

No2: 0

No3: 10


1 stk. Eheim aquaball 2212 med en circulation på 650 L/t og en Eheim aquaball 2208 med 480 L/t. Det giver ca. en cirkulation af akvariets volume på 25 gange.


Parrets yngel blev holdt i et 45L akvarium med målene 60x30x25 cm, med 2 x 15W T8 rør. For at sikre en algevækst lod jeg lyset være 14 timer om dagen. Alger er godt foder, og ud over alger fodrede jeg dem med mallepiller fra Tetra og Sera. Jeg har fodret mere end 65 unger op i akvariet. Efter 2 måneder flyttede jeg dem tilbage til forældrene. Det 4. opdræt bestod af 25 unger plus 3 hannen smed ud lige efter klækningen.


Plettet yngel

Nogle af de unger jeg fik blev født med en brun plet. Pletten kunne sidde på ryggen, på en finne eller på hovedet. Jeg har kun hørt om 2 andre opdrættere der har oplevet det.
Da jeg henvendte mig i et internationalt forum fandt jeg flere der havde været ude for det samme. Årsagen skyldes en enlig amelanistisk han der var eksporteret fra Paraguay som blev parret med en almindelig farvet hun. Senere krydsede man tilbage med hans datter for at fixe mutationen.
Amelanistisk betyder at fisken har nogle mørke pigmenter. Det resulterede i at en gul malle som L144 med normalfarvede øjne kunne kom til at se sådan ud.

Konklusion


Nu har jeg opdrættet L144 6 gange, og jeg vil derfor betegne den som nem. Faktisk lige så nem som den almindelige Ancistrus sp.


Denne artikel blev bragt med tilladelse fra Allan James, Eksternt link http://www.scotcat.com/
Senest opdateret d. 02012006
Alle billeder er taget af forfatteren, se øverst.