Platydoras costatus, den stribede Raphael Malle

Forfatter: Mr. Fish
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Platydoras costatus, den stribede Raphael Malle


Skrevet af Mr. Fish, oversat af Helene Schoubye


Jeg havde en usædvanlig malle med hjem fra butikken forleden og satte ham i mit karantæne akvarium. Da det var den første malle jeg havde anskaffet mig i et stykke tid, besluttede jeg at sætte et karantæne akvarium op med en masse huler. Så håbede jeg at mallen ville føle sig hjemme, og også sådan at jeg kunne observere ham ved at placere hulerne så de alle vendte forsiden ud af.


Fisken som jeg havde fået var en Platydoras costatus, den stribede Raphael Malle. Den var omkring 7 cm lang og omkring 3 cm bred. Den stribede Raphael malle har været i hobbyen i lang tid og dette var ikke den første gang jeg havde en.

Platydora costatus kommer fra Sydamerika og er vidt udbredt i floderne fra Peru til Brasilien. Den tilhører mallefamilien Doradidae, den knurrende malle.

Da jeg først fik den knurrende malle, opdagede jeg at det er virkelig rigtigt at de laver en knirkende lyd når de bliver taget op af vandet. Dette ser ud til at hænge sammen med bevægelsen af brystfinnerne.

Det var først senere at jeg fandt ud af at lyden rent faktisk kom fra bevægelsen af brystfinnerne. Jeg fandt også ud af at den mængde kræfter som var i disse bryst finner var nok til at holde fast på en finger i ekstrem smertefuld lang tid. Efterfølgende demonstrerede jeg dette træk overfor venner, dog med en blyant.


At fodre Raphael’en er let, da den vil æde alting. Den foretrækker snegle, insektlarver og helt bestemt tubifex.

Hvis du har et snegleproblem, er dette helt bestemt fisken som kan tage sig af dette.


Denne sorte knurrende malle har en hvid stribe hen over dens side linje, ned af ryggen og i en linje fra munden til de ydre kanter på brystfinnerne. Dette karakteristiske og slående mønster gør den populær blandt fiskeejere som søger en kuriositet til selskabsakvariet. Som mange maller, er Platydoras costatus ekstremt nataktiv.


Hunnerne er større end hannerne, men da man generelt kun vil have en af disse maller er det ikke vigtigt for den almindelige fiskeholder. Det som er vigtigt er at Raphael-mallen kan være ekstremt territorial overfor sin egen art, og vil sandsynligvis bestride ejerskabet af huler, kroge og sprækker med andre nataktive maller. Dog er den ikke over-aggressiv og vil ikke gøre meget mere end at udsprede sine bryst og ryg finne stråler, og dette er kun farligt hvis det rettes mod skælløse fisk som slås om territorium.


Jeg må hellere tilføje, at disse finnestråler kan være risikable for dine hænder, så pas på.

Efter de obligatoriske 3 uger i karantæne akvariet hvor jeg fodrede og fedede denne lille armerede malle op, så han var klar til at træde ind i den kolde hårde verden, med mange flere maller og mange store ciclider. Her gjorde han sin store entre. Han styrede lige direkte ind i klippegrotterne som er placeret i mit 1000L store akvarium, og jeg så ham ikke siden.


For omkring 3 måneder siden, da jeg en nat var oppe sent, for at gå på rov i fryseren, fik jeg øje på Raphael søge rundt i akvariet efter føde. Der var gået så lang tid, at jeg havde glemt jeg havde ham. Det tiltrak mig til akvariet og jeg tilbragte omkring en time med blot at stirre på akvariet i mørket. Cichlider som hang midt i akvariet og sov tungt og mallerne var ude. Det var en spændende nat og jeg følte mig i live!


Denne artikel forekom første gang i The Tampa Bay Aquarium Society Newsletter, Volume lll, Nr. 5, Januar 1995

Foto er taget af Eksternt link http://www.scotcat.com/ som via Allan James har givet os lov til at viderebringe denne artikel.

Opdateret d. 12. november 2005