Opdræt af Synodontis petricola

Forfatter: Graham Burnside
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Opdræt og yngel
 Del

Opdræt af Synodontis petricola

Skrevet af Graham Burnside, oversat af Karl-Henrik Arendt


Første gang jeg så denne art og samtidig fik mulighed for at købe den var i foråret 1995, Bolton i Nordengland. I første omgang afholdt prisen på 375 kroner mig fra at købe den, men jeg besluttede alligevel efterfølgende at punge de mange penge ud på 3 unge vildfangne individer. Jeg fik at vide de var ca. 1 år gamle.

Da jeg kom hjem til min bopæl i Skotland, og efter en periode i karantæne, så puttede jeg dem i mit 250L Tanganyika akvarium. Dette havde kørt i flere år med forskellige cichlider der var kommet og forsvundet igen.


Akvariet var dekoreret med sten og sand. Filteret var et Fluval 403 fyldt med små kalksten for at forhøje pH’en. Tiden gik og en nat i september 1999 besluttede jeg at gå ned i akvarierummet med mit nye digitale videokamera. Jeg ville filme et akvarium der stod over det med petricolaerne. De gik nedenunder og på det tidspunkt sammen med en enlig overskudsfisk, en Tropheus moorii. Da jeg var travlt optaget med at filme, så fik jeg fik jeg øje på noget ud af øjenkrogen i akvariet nedenunder. Der så jeg to S. petricola jagte hinanden forfulgt af Mooriien. De lagde æg, og Mooriien havde travlt med at æde dem! Forstil dig hvordan jeg gik i panik! Hurtigt fik jeg cichliden over i et andet akvarium, og så ellers tilbage til akvariet for at følge forestillingen som foregik lige foran øjnene på mig.


Jeg begyndte at filme ritualet hvor hannen lagde hans dirrende krop foran hunnens hoved. Det kunne godt ligne den T-stilling som Corydoras bruger. Hunnen var meget rund mellem bryst og bugfinne. Hannen førte munden op og ned af hendes flanker i dette område, nærmest raspende med munden. Han jagtede hende rundt i akvariet hvor han brugte sin mund til at stimulere hende, og så skiftede de til yngleposition hvor hannen holder fast i hunnen. Derefter ryster de begge vildt indtil en sky af æg var frigivet. Han lå også ved siden af hunnen i en dirrende position, hunnen frigiver æg, og hannen befrugter dem herefter med sæd. Æggene var honningfarvet og mellem 1,25 til 1,50mm i diameter. Jeg havde svært ved at få øje på dem da de faldt perfekt i sandet som havde ca. samme farve. Hele legen tog ca. 2 timer. Herefter fjernede jeg forældrene og den 3. petricola som jeg tror jeg en hun. Dog var hun tydeligvis ikke så rognfuld som den anden hun, og han har aldrig gjort mere end halvhjertede tilnærmelser til hende. Hun deltog på ingen måde i forældrenes seance. Hannen havde en meget tydelig genital papilla foran analfinnen pegende ned mod halefinnen. Genital papillaen er hvid lige som bugen af fisken. Hos hunnen er den mere afrundet og ligesom hævet eller forstørret når der afgives æg. Forældrene ignorerede æggene under legen og jeg fjernede dem da legen stoppede.


Jeg fjernede halvdelen af æggene og fordelte dem ud i bøtter der havde været is i. I nogle af dem puttede jeg methylen blåt i, og på den måde spillede jeg på flere heste når æggende ville klække. Jeg havde altså derfor 3 muligheder. Æggende jeg lod blive i akvariet, æg med methylen blå og æg uden. I nogle bøtter havde jeg sat en luftslange ned, men senere viste det sig at det ikke gjorde nogen forskel mht. hvor mange æg der klækkede. I nogle af bøtterne havde jeg måske lige givet en anelse mere methylen blåt end hvad godt er, for æggende herfra klækkede ikke. Jeg må have givet dem overdosis, og senere konkluderede jeg at æggende er rimelig sarte over for den slags behandling. Over nogle af bøtterne havde jeg lystofrør, og andre havde jeg ikke. Der var ingen forskel i klækketid, så lyset havde ikke nogen betydning.Her ses ungerne siddende på et indvendigt luftfilter.


Der kom mere end 800 æg ud af legen, og ud af dette antal lykkedes det mig at klække 65%. Resten af æggene blev hvide og var ikke befrugtet. Æggene klækkede efter 24 timer, og ungerne var ikke større end små glassplinter. De var meget små! Ynglen svømmede rundt efter 3 dage, og deres kroppe og finner var helt hvide, også deres blommesæk.

Billede af unge S. petricola på varmelegemet.


På 10. dag efter parringen begyndte ynglen at kunne spise nyklækkede artemia. Få dage senere blev deres kroppe brunlige, men stadigvæk uden pletter. En ret hårdfør fisk eftersom jeg kun mistede 30 unger, og af disse blev størstedelen slået ihjel af et filterproblem. Læs mit lille Tip senere i artiklen.


De unge fisk trives bedst i grupper, og sammen tør de bedre svømme ud i det åbne område og tage føde. Jeg kunne se at de akvarier uanset størrelse eller filter, at hvor der var store flokke af dem, jo hurtigere voksede de. Lav en masse skjulesteder i akvariet så de føler sig trygge. De første par måneder fik de afskallet artemia, og senere fik de Tetra mallepiller og min egen blanding af flagefoder som er mixet med spinat og holdt sammen med gelatine.

Unge petricola omkring en potte.

Efter 6 måneder havde de en gennemsnitslængde på små 4 cm. fra snude til halerod. Jeg synes de vokser meget langsomt, men nu har jeg 500 små kopier af de første fisk jeg købte. Jeg opfostrede ungerne i 54L akvarier med et indvendigt luftfilter, sten, sand og en pH på 7.5

Tip: Hvis du burger et invendigt filter, så skal du sikre dig at udstrømmeren sidder over vandoverfladen. Mallerne kan godt lide at svømme mod strømmen ind i filteret, og dermed havne i et ”dødskammer”!!! Det samme gælder hvis du bruger et bundfilter. Hvis udstrømmeren ikke er over vandoverfladen, så havner de små maller i bundfilteret.

Konklussion: Arten har før ynglet i et akvarium, men her brugt gøgemalle metoden. Dette resulterede i meget små kuld. Hos mig var det tydeligvis ikke gøgemalle-metoden. Derfor kunne det være interessant at vide hvilken metode fisken bruger i naturen? Slægtninge som fx Synodontis multipunctatus er kun set opdrættet med gøgemalle-metoden. Er det derfor den er mere frugtbar i naturen, og giver det ungerne en bedre start i livet?Foto er taget af: Graham Burnside
Bringes med tilladelse fra Allan James fra Eksternt link www.scotcat.com
Opdateret 11. November 2005