Papiliochromis Altispinosa -en fredelig og spændende dværgcichlide fra Bolivia

Forfatter: Hans Martin Kieldsen, Århus Akvarieforening
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Sydamerika
 Del

Der er mange ting, som jeg gerne vil skrive om denne dejlige fisk. Altispinosaen havde jeg som den første cichlide, da jeg genoptog akvariehobbyen i starten af 1994, efter 10 års pause.

Jeg lagde ud med 300 liter med en lille formue i planter, hvor det var meningen at jeg skulle have en flok Maronii, Nøglehul-cichlider og rolige tetra i dunkel belysning og regnskovsstemning.. En drengedrøm som senere gik i opfyldelse.

Maroniien var ikke til at finde nogensteder, og så var det at denne forkærlighed for rolige cichlider en dag fik mig til at købe 5 stk. af Bolivia-sommerfuglecichliden i Skejby hvor Amund havde et rigtigt spændende sted, som jo desværre kun fik en kort levetid.

Nå, Jeg kom hjem med disse fisk, som skulle gå med 10 røde tetra og en flok pansermaller. Senere stødte en lille flok Nannostomus til, og de røde tetra røg ud - de var for livlige og forslugne til den stemning jeg prøvede at skabe.

Her trivedes så Altispinosaerne og viste det ved at danne territorier. På det tidspunkt målte de ca. 4 cm. totallængde, og var derfor lige omkring det tidspunkt hvor de normalt bliver kønsmodne, (senere fandt jeg ud af at kønsmodenhedens indtræden afhænger både af størrelse og alder og oplevede kønsmodne fisk med en længde af bare 2,5 cm).

Det var sgu en hun, viste det sig senere, som dominerede hele akvariet i den første månedstid. Det kom bag på mig fordi jeg var overbevist om at denne optræden var typisk for sydamerikanske cichlidehanner. Det handlede jo nok om, at jeg med vilje havde valgt fem af de mindste fra forretningen for ikke at komme hjem med lutter hanner, og ungfisk har en helt anden territorialadfærd end kønsmodne fisk. Det var denne ungfiske-adfærd, jeg troede var seksuel adfærd.

Papiliochromis altispinosa bliver maksimalt 9 cm., men det er så medregnet ca. 2 cm forlængelse af den lyreformede halefinne. Så lange finneforlængelser får dog kun store hanner. Jeg har hørt rygter om eksemplarer i 15 cm. klassen, men jeg har nu svært ved at tro dem, og jeg har heller aldrig læst om den størrelse i litteraturen. Almindeligvis vil de holde en størrelse på 5-7 cm., hannen en smule større end hunnen.

Nå, men på et tidspunkt tog en han så mod til sig og bød hunnen op til dans. Det gik fint med de to og jeg er sikker på at de var på nippet til at lege, da der pludselig kom ændringer i planen. Jeg var i Skejby på den selv samme dag da Amund begyndte at pakke sammen, og blev spurgt hvad jeg ville give for resten af Altispinosaerne. Der var vel 10 stykker tilbage, og dem tog jeg for 150,-. Surt show for de nygifte derhjemme, for nu blev der trængsel, og der var flere store hanner imellem de nye.

Det var måske ikke så tosset alligevel, for nu fik jeg chancen for at opleve en helt anden adfærd end hvad jeg tidligere havde set. En stor flot han tog over, og bare et par uger efter stod den og en af de nye hunner i en sky af unger.

De viste sig at være gode forældre, og de flyttede ungerne flere gange dagligt, til små gruber, som de gravede i bundlaget. Kun sjældent stod en plante så meget i vejen at den måtte ofre et par blade.

Nu lagde jeg mærke til noget påfaldende; forældrene kunne gå rundt med munden fuld af unger i længere tid. Og de kunne virkelig have mange. Et andet par som senere etablerede sig, havde det problem, at hannen bare ikke ville slippe ungerne ud igen. Den stod med alle de nyklækkede unger i munden i timevis og ville slet ikke lade hunnen komme til. Endnu et tilfælde jeg husker, er engang jeg skulle fange nogle altispinosaer op af et akvarie, hvor der gik et par med unger. I al den tid jeg rodede med opfangningen, beholdt forældrene deres afkom i munden. Ganske praktisk, for så kunne jeg hele tiden se, hvilke jeg ikke skulle fange, for deres struber var tydeligt udspilede af unger.

Senere har jeg erfaret at den tyske forfatter og akvarist Wolfgang Staeck har skrevet en artikel netop om altispinosaens "mundrugning" : Ein "missing link" in der Evolution der Maulbrutpflege? Her lufter han teorier om overgangen fra substratleg til mundrugning, og at Bolivia-sommerfuglecichliden måske er eksemplet på et mellemstadie.

I mit akvarie var der nye overraskelser på vej. En god uges tid efter klækningen af det første kuld, sprang hannen så at sige fra...Det var midt i myggelarvesæsonen, og flere hunner var pænt runde, og hannen fandt sig pludselig en anden og opgav den ellers meget seriøse forældrerolle. Ungerne blev fortsat passet af hunnen, som nu ofte kom i klammeri med sin tidligere mand og hans nye partner. Det kan selvfølgelig skyldes at parret har været dårligt fungerende, som det kan forekomme hos de fleste cichlidearter, men historien gentog sig mange gange. Denne han regerede hele akvariet og parrede sig med forskellige hunner på skift, typisk efter en periode på 5-10 dage hvor den også deltog i yngelplejen på typisk monogam facon.

Nu melder spørgsmålet sig, hvis man er interesseret i cichlideadfærd; kan Papiliochromis altispinosa i visse tilfælde være polygam eller hvad?

Vi akvarister har det problem at vi kender ganske lidt til vores fisks adfærd i naturen. Vi har sjældent adgang til frilandsobservationer, og vi kan kun i få tilfælde skabe rammerne for helt naturlig adfærd i vores akvarier. Jeg ville gerne vide om Altispinosaen mon optræder i regulære flokke eller grupper, og om dramaet i mit akvarie måske kunne have udviklet sig til velfungerende polygami, hvis jeg havde haft plads nok.?

Nå, denne historie skal også være en hyldest til Bolivia-sommerfuglen.. Smuk, yndefuld, rolig og taknemmelig er den, og den både trives og formerer sig villigt i vores almindelige ledningsvand. Den har en overskuelig størrelse og den er udpræget fredelig.

Dog har den et problem. Det er en sensitiv cichlide, som ændrer sig meget efter sine omgivelser og den ser derfor ikke ud af noget særligt i en forretning, og det er en skam! Det er et sørgeligt syn at se en flok grå udmarvede Altispinosaer gå og sygne hen, fordi ingen vil købe sådan en kedelig, lille, grå fisk.

Nej, man skal se den hos en akvarist, i et velbeplantet, akvarie, gerne med en del naturlige skjulesteder i form af rødder og stenopbygninger. Med sine store smukke øjne, knaldgule yngledragt og stærkt røde finner, er den lige så smuk som ramirezien. Den har en flot holdning, og en spændende ritualiseret adfærd som gør at den aldrig beskadier artsfæller, men nøjes med at danse og true sig til sejr over rivaler. Måske endnu et tegn på at den har gruppementalitet. De eneste problemer jeg har oplevet er nogle hårde kampe mellem et yngelplejende par og en halvstor Plecostomus som var for nærgående, og så det at andre territorieforsvarende cichlider nemt tryner den rolige Altispinosa.

Hold den i selskabsakvariet med stimefisk og pansermaller, hold den med ungefødende eller hold den med andre fredelige dværgcichlider. Hold den med Discus eller scalarer, hvis temperament den passer fint til, eller prøv at holde den i en flok på mindst 10 stykker i et rimeligt stort akvarie, og fortæl mig hvis der sker noget spændende...