Brachyrhamdia imitator

Forfatter: J.T.Morris
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Brachyrhamdia imitator

Skrevet af J.T.Morris, oversat af Karl-Henrik Arendt


Tilbage i 1983 i en sending Corydoras melanistius melanistius (Regan 1912), var der et antal Brachyrhamdia imitator. Brachyrhamdia er en Naked catfish. (red: det har vi ikke noget udtryk for på dansk, men det henviser i grove træk til de maller der ikke er pansret eller har sugekop). I naturen stimer den sammen med de pansrede Corydoras, og årsagen til denne adfærd er nok at det giver beskyttelse.(c) Planetcatfish.comEfter en karantæneperiode på 10 dage i et bart karantæne akvarium, så blev de 7 Brachyrhamdia flyttet til et 114 Liter akvarium. Dette akvarium var sat op med et biologisk bundfilter, tørve-strimler og tre trærødder der skulle sikre at de falder godt til. I det bare karantæneakvarium var der ud over et luftfilter en lille klump javamos. I karantæne akvariet var mallerne meget nervøse og klumpede tæt sammen under javamossen. Selv da jeg flyttede dem til et meget tilplantet akvarium med flere skjulesteder, så nægtede de at svømme ud i det åbne vand. For at give dem lidt selvsikkerhed så de svømmer ud i det åbne vand, så puttede jeg 12 stk. Corydoras på 5 til 7,5 cm sammen med dem. Der var 6 stk. C. melanistius melanistius og 6 stk. Corydoras aeneus. Efter at jeg havde tilføjet disse fisk, kom den ønskede effekt, nemlig at mine Brachyrhamdia kom ud fra skjulestederne og stimede sammen med pansermallerne.


Adfærd omkring føde viste sig at være mere manisk sammenlignet med pansermallernes fredelig stil. I akvariet var der små Poecilia reticulate (Guppy), og disse var uberørte bortset fra de langsomt svømmende hanner, de blev ædt af Brachyrhamdia. Unge levendefødende tandkarper der holdt sig lige under vandoverfladen blev ignoreret. Alle typer af foder blev spist, men de var mest positive over for kødfoder, friske rejer, hakkede regnorme, tubifex og røde myggelaver etc. Der blev grådigt spist. Favorit flagefoder var Tetra Cichlid med de røde flager.


En speciel oplevelse var da mine Brachyrhamdia var sammen med mine C. melanistius melanistius. De nippede efter mine C. aeneus og jagtede dem ud af stimen. Den eneste forklaring jeg komme med er at kobberpansermallerne mangler markeringen ved øjet og skulderen, og det gjorde at de skilte sig ud fra flokken. Jeg fjernede kobberpansermallerne og tilføjede 8 stk. C. melanistius brevirostris. Disse maller passede fint ind i stimen og blev ikke jagtet da de havde de samme markeringer.


Vandet I akvariet havde en pH på 6.6. Hårdheden i vandet er ukendt, men mit vandhanevand er rimelig blødt. En uge efter tilføjelsen af C. melanistius brevirostris, der begyndte pansermallerne at rengører blade og områder på ruderne.


Den første art der ynglede var C. melanistius brevirostris. De lagde æg på ruderne rundt i akvariet. Under deres parringsleg blev Brachyrhamdia meget livlige. Det var de 3 mindre hanner der jagtede den runde hun. De jagtede hende ind i et område med tæt beplantede Vallisneria som nåede op til vandoverfladen. Det var svært at se hvad der egentlig skete da det gik meget hurtigt. Dog kunne jeg se de brugte en side-mod-side metode. En masse små gennemsigtige æg blev sat fast på bladene. Disse viste sig dog senere ikke at være befrugtet. Størrelsen på æggene var mindre end hos en gennemsnitlig Corydoras, men antallet af æggene var tilsvarende større. Det der satte dem i gang var åbenbart parringslegen mellem corydoras (Udskillelsen af seksuelle væsker, sæd etc.), men dette må senere studier fastslå om er sandt.


Brachyrhamdia imitator har vist dig at være en af de vanskelige arter at formere, men hos de fleste maller er det anden eller tredje parring der viser sig at være mest succesfuld. Jeg håber at jeg snart kan beskrive observationerne af et succesfuldt opdræt.


Denne artikel var oprindeligt postet i The Catfish Association of Great Britain's magazine No.41.
Artiklen bringes med tilladelse fra Allan James, Eksternt link http://www.scotcat.com/