Scleromystax barbatus

Forfatter: Jim Makin
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Opdræt af Corydoras Barbatus (Qouy & Gainard 1824)


Skrevet af Jim Makin, Oversat af Helene Schoubye

Red: I dag hedder arten Scleromystax


En telefonsamtale gav mig oplysning om ankomsten af Corydoras barbatus til Nordøst England. Jeg tog straks af sted til forretningen for at købe dem. Da jeg kom til butikken var der kun omkring et dusin tilbage. Jeg besluttede at satse og udvælge mig en trio, - jeg husker dem som ret sunde og jeg valgte den største som var en ca. 5 cm stor fisk, som jeg regnede med var en hun da den var ret robust, de øvrige fisk var omkring 2.5 cm store og meget slanke, og to af disse udgjorde så trioen. Der var ikke nogen særlig synlig forskel på bug finnerne, og det var derfor at jeg valgte på baggrund af størrelse og form. Selv i dag kan jeg ikke se nogen forskel på bryst finnerne, men hannernes mønstre varierer en del, - de har en gylden linje langs den underste del af siderne. Jeg har fundet ud af at det kun er bestemte Corydoras som kan kønsbestemmes ved hjælp af bryst finnerne. Da jeg kom hjem blev trioen sat i et 60cm x 25cm x 25cm’s akvarium med nogle sunde Corydoras aeneus (der blev gjort meget ud af at tilvænne fiskene til vandet). Mit vand er pH 6, temperaturen er 21-22 C dh - ?. Jeg har fundet ud af at nye Corydoras falder bedre til hvis jeg sætter dem i et etableret Corydoras akvarium.Efter nogle få uger blev de sat i et 100cm x 30cm x 30cm’s Corydoras selskabsakvarium, hvor de voksede godt hen over sommermånederne. De blev fodret med en blandet diæt af flagefoder, oksehjerte/ spinat blanding, hvide myggelarver og tubifex orme. Min vurdering havde været god – en hun 7,5 cm og to hanner 5-6 cm.
Han - foto af Johnny Jensen, Eksternt link www.akvariefoto.dk
Hun - foto af Johnny Jensen, Eksternt link www.akvariefoto.dkSeptember.

På fredagen i vores fri weekend besluttede Barbatus’serne sig for at yngle, hunnen lagde æg 2,5 cm under vandoverfladen. Alle æggene blev placeret i et en tæt klynge, hvilket er usædvanligt for Corydoras. Det var ikke muligt at flytte fisken, derfor blev æggene flyttet til en 10cm x 10cm x 5cm kasse og der blev iltet let. Lidt senere end beregnet tog familien så til Blackpool i weekenden. Da vi kom hjem mandag aften var min første bekymring æggene, men ak, de var alle væk, og der var ikke andet at gøre end at prøve igen. Denne gang blev trioen placeret i et 60cm x 30cm x 30cm’s akvarium med en 1½ cm underlag, som blev beplantet med cryptocoryner i potter og med svagt lys. Vandværdier var pH 7, temperatur 21-22C, dh ? En uge gik, så en måned, jul kom og gik, og ved denne tid så trioen slet ikke ud til at trives, så de blev sat tilbage til den 90L store Corydoras selskabstank.


Januar.

En aften var hunnen meget aktiv og svømmede op og ned af front ruden, og viste stor interesse i en af hannerne og skubbede ham på siden. Efter lidt tid begyndte hannen at jagte hunnen rundt i akvariet, og til sidst faldt de til på bundlaget i en karakteristisk ’T’ position. Hannen tog fat i hunnens skægtråde med en af brystfinnerne, og efter 5- 10 sekunder skiltes de og hun svømmede til overfladen hvor hun placerede 10 15 æg, hvilede sig i få minutter og begav sig så ud for at lede efter hannen. Nogen gange lå hun på den ene side holdende æggene i bugfinnerne og så ud til at vifte æggene med brystfinnerne. 70 æg blev lagt 5 cm fra vandoverfladen i en lille klump som tidligere beskevet, og legen varede kun i en halv time. (ph 7, temperatur 21-22 grader). Jeg besluttede at flytte æggene da 90L akvariet var uegnet til at opfodre unger i. Æggene var creme farvede og omkring 2 mm i størrelse, et akvarium - 25cm x 15cm x 10cm – med 75mm vand fra selskabsakvariet, et skumfilter og lidt grus blev sat op til æggene. To dage senere havde æggene et svagt skær som om de var dækket af alger, kun nogle få blev hvide og disse skimlede herefter. Efter en periode på fem dage klækkede alle de resterende æg, men der var ingen unger at se, da disse havde søgt tilflugt nede i gruset. På anden dagen var blommesækken spist, den første dag var der blevet tilført lidt ’Liguify’ og på den tredje dag lidt micro orm, ny udklækkede mysis, og lidt knust flagefoder blev givet. På dette tidspunkt er det vigtigt at alt uspist føde bliver fjernet, så jeg sugede omkring en halv liter vand af, og fyldte op med modnet vand hver dag. Så snart ungerne er parate (normalt omkring 4. eller 5 uger, når de begynder at ligne små maller) bliver de flyttet til et 60 x 25 med 15 cm vand. Væksten sker hurtigt hvis ungerne får en god kost. Normalt måler de ved ti uger 2 cm og kan deles op eller flyttes til større akvarier. Jeg synes en 60’er er stor nok med hyppige vandskift, da det betyder at ungerne ikke skal lede efter føden. Når de vokser sig større kan de flytte til større forhold. Jeg flytter æggene fordi jeg ikke synes der er nogen ide i at forstyrre de voksne, når de er faldet til i nogle omgivelser som passer dem.


I de sidste 9 måneder har barbatus boet i et 90cm x 37cm x 30cm’s akvarium med 8 Corydoras blochi, og har jævnligt produceret æg hver 6-8 uge, hvorefter ynglen er blevet opfostret som beskrevet.


Husk disse to vigtige punkter, som skulle kunne hjælpe dig på din vej til succes.Sørg for at fisken er i tip-top kondition ved at skifte vand regelmæssigt
Sørg for at de er glade ved at give dem selskab af andre Corydoras, da de ikke kan lide at være alene og foretrækker at være i større grupper på mindst 10, de er fra naturen en stimefisk, så det er bedre at købe flere af en art i stedet for par eller trioer.


Denne artikel blev først trykt i Catfish Association of Great Britain Newsletter.

Der er nu en opfølgening af Jim Makin til denne artikel. : Observations of Three species of the Genus Corydoras.Den kommer på senere!
Denne artikel er bragt med tilladelse af Allan James fra Eksternt link http://www.scotcat.com/