Corydoras davidsandsi

Forfatter: Allan Jame
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Opdræt af corydoras davidsandsi, Black 1987


Skrevet af Allan James, oversat af Helene Schoubye


Denne art fra aeneus gruppen findes i de miderste strækninger af Rio Negro i Brasilien og er en look-alike. Den har samme farvetegninger som C. metae fra floden af samme navn i Colombia, men davidsandsi har en længere snude og den sorte stribe fortsætter ned i den nederste flig af hale finnen, mens C. metae’s stopper lige før hale finnen.

C. melini forbindelsen ses i at melini har den samme sorte krops stribe som ender på den nederste flig af halefinnen, men striben deler sig lige under ryg finnen og fortsætter som to linjer ned over den bagerste del af kroppen. Farven er også anderledes, hvor melini er en ’beskidt’ hvid med sorte pletter på kanterne af kroppens benplader, har davidsandsi har en brunlig farve uden pletter. Hvis du kan følge dette, vil jeg forklare hvordan jeg opdrættede denne art (dvs. C. davidsandsi)
Billedet ovenover viser den sorte stribe som løber langs kanten af ryggen. Jeg købte to par fra forskellige forretninger og placerede dem i en 45 x 30 x 30 cm. stor tank, med modnet vand, grus, Java mos, Java bregne og et skumpatron filter, men jeg havde ikke kunnet forestille mig de problemer jeg ville få i forsøget på at opdrætte dem, selv om en af hunnerne var ganske tyk. Jeg fodrede dem det jeg normalt gør, flage foder, foderpiller, hvide myggelarver, daphnier og røde myggelarver (levende og frosne), jeg foretog også 50 % koldt vandskifte to gange om ugen, men jeg kunne bare ikke få dem til at gå i gang. De gæster som plejede at besøge mit fiskehus ville komme ind og det første de sagde var ”har du stadig ikke fået dem til at lege?”


Dette fortsatte i tre måneder, indtil jeg besluttede at gøre et sidste forsøg. Jeg placerede et powerhead i akvariet for at give ekstra iltning og foretog så et 75% vandskifte med delvist regnvand og fyldte akvariet med hvide myggelarver. Så låste jeg døren til fiskehuset og håbede på det bedste. Ja, I ved hvad jeg vil sige, næste morgen fandt jeg i alt 14 æg lagt i javamosset og på java bregnen. Jeg flyttede så æggene og lagde dem i en lille beholder med vand fra lege akvariet. Jeg brugte let iltning, men tre dage senere var der kun fire som klækkede, da otte var skimlet og to havde ikke været befrugtet. Jeg var nød til at være væk i to dage, og jeg mistede ynglen fordi jeg ikke kunne komme til at skifte vand. Men det havde ikke været nødvendigt at bekymre sig, for en uge senere lagde de æg igen, denne gang kun fem æg som jeg puttede i min lille beholder igen, men denne gang uden iltning Jeg tilsatte også methylen blåt til vandet.
De klækkede efter tre dage, og efter to dage begyndte jeg at fodre med mikroorm som det første foder, sammen med andet yngelfoder. Jeg foretog 50 % vandskift hver dag. Den næste æglægning var en uge senere, denne gang blev der lagt 30 æg. Jeg observerede æglægningen denne gang, som foregik klokken 9 om morgenen. En han jagtede den større hun og de indtog den sædvanlige ’T’ position, hvor hannen griber hunnens føletråde med sine brystfinner og skubber hende ret hårdt, - efter ca. otte sekunder svømmer hun væk fra ham, og ligger på siden i endnu et par sekunder, hvorefter hun udstødte et æg ind i bug finnerne. Hun kunne så svømme rundt i akvariet med hannen efter sig i noget som synes at vare en evighed, før hun lagde ægget, oftest i Java mosset men nogen gange på glasset. Jeg lagde mærke til at den anden han forsøgte at være med i det hele, men den dominerende han jog ham væk, så den forsøgte så at få den anden hun til at lægge æg, men hun var aldrig rigtig interesseret.


Jeg beholder ynglen i et lille akvarie i to uger, så flytter jeg dem til et 25 liters opvækst akvarie, med hjørne filter, og med vandskift hver anden dag. På dette tidspunkt begynder jeg at fodre med mysis og også mikroorm og knust flagefoder.


Dette (u-fokuserede) billede ovenover er af en 11 dage gammel unge. De lagde æg ret regelmæssigt efter dette, med seks til ti dage mellem kuldene. Den anden hun er også begyndt at producere æg nu, så jeg får æglægninger med mellem tyve og halvtreds æg fra begge par. For lige at nævne dette, så var ph var 6.8 med temperatur 26.5 C om dagen, faldende ned til 24,5 C om natten i mit fiskehus. Vandet er meget blødt i denne del af Skotland med G.H.I.


Noget som jeg altid har lært med hensyn til opdræt af Corydoras er at have tålmodighed og at have masser af det.

Denne artikel bringes med tilladelse fra Allan James, Eksternt link http://www.scotcat.com/