Corydoras elegans

Forfatter: Allan James
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 18/12-2009 18/12-2009
Oprettet under: Maller
 Del

Opdræt af Corydoras elegans (Steindachner 1877)


Skrevet af Allan James, oversat af Helene Schoubye


Denne art er den art af Elegans gruppen, som omfatter de fleste af dværg Corydoras’erne. At kønsbestemme denne art er relativt enkelt, da de voksne er dimorf med farvetegningen som det væsentligste, og hannerne er mere dekorativt mønstret og har også netmønster på rygfinnen, mens rygfinnen hos hunner sædvanligvis er klar.


Jeg valgte to par af denne art hos en ven, og lagde især mærke til at en af hunnerne var ret tyk. Efter at jeg fik dem hjem puttede jeg dem i et 45cm x 30cm x 30cm akvarium som jeg bruger til opdræt af Corydoras, med småt afrundet grus, java mos og et skum filter. Jeg fodrer det jeg normalt gør med flage foder, foderpiller, dapnier og røde myggelarver (levende og frosne). Efter omkring en uge tilsætter jeg et powerhead for at give ekstra ilt og starter med køligere vandskift omkring to gange om ugen.Corydoras elegans - (c) Johnny Jensen, Eksternt link www.akvariefoto.dk


Tre uger efter at jeg havde fået dem, lagde de æg for mig, - æggene blev lagt på ruderne i akvariet og i javamossen. Æggene var overraskende små, - jeg var så vant til de større æg fra C. metaee, panda og davidsandsi, at jeg havde helt glemt at elegans gruppen er meget mindre. Jeg havde opdrættet C. napoensis omkring seks år tidligere og var intereseret i at se om de lignede, så jeg kiggede mine notater igennem og det gjorde de sandelig, - hunnen i begge arter bar omkring seks æg i deres bugfinner, og æggene var omkring samme størrelse. Jeg plejer at tage æggene væk, men der var så mange af dem og de var så små, at jeg besluttede at tage forældrene fra i stedet for. Jeg slukkede også for powerhead’et og det tog omkring fire dage for æggene at klække ved en temperatur på omkring 25 C. Ynglen forsvandt ned i gruset, så jeg lod dem være i to dage, og begyndte så at fodre med Liquifry Nr. 1 i omkring tre dage, hvor ynglen var meget småt. Jeg begyndte så herefter at fodre med yngelfoder til æglæggende fisk og mikroorm.


Ungerne er ved ti dage omkring 6 mm store, med mørkt hoved og fire pletter langs sidelinjen og ved fire uger samler pletterne sig og former en sort linje. På dette tidspunkt bliver de lidt mere eventyrlystne, sværmer over gruset og javamosset for at lede efter foder. Jeg sluttede med omkring fyrre ungfisk.


En ting, som jeg bemærkede ved de voksne, var at hunnernes rygfinner blev lidt flosset, hvilket kunne tyde på at hannerne var aggressive i legen, selvom jeg aldrig lagde mærke til noget når jeg opbserverede dem - måske kan nogle af læserne af denne artikel kaste lidt lys over dette.


Til orientering, så var vandets ph-værdi 6.5, og en GH på 1

Denne artikel er bragt med tilladelse fra Allan James, Eksternt link http://www.scotcat.com/