Opdræt af Guldgurami, Trichogaster trichopterus

Forfatter: Peter Dyhr
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 18/12-2009 18/12-2009
Oprettet under: Opdræt og yngel
 Del

Guldgurami yngel - mod al sund fornuft.Trichogaster trichopterus, Guld. (c) Johnny Jensen, akvariefoto.dkTrichogaster trichopterus, Blå. (c) Johnny Jensen, akvariefoto.dk

Man læser så mange kloge ord om hvordan man indretter et akvarium med henblik på at få yngel.

En tommelfingerregel omkring guramier, er at sænke vandstanden kraftigt.

Opdræt

Nu vil jeg fortælle om akvariet som mine guldguramier yngler i:

Akvariet er et 140 liters søjleakvarie som er fyldt med vand. Se allerede her overtræder jeg jo "lovene" for akvariets udformning, men her taler vi altså om en vanddybde på cirka 80-90 cm og en diameter på cirka 60cm.

Akvariet er fyldt godt op med vandpest og lidt andet godt og så er der en masse der flyder rundt i overfladen, hovedsagligt afbrækkede plantedele og lange trådalger.

Der er lagt et tykt glas på akvariet, hvis nu katten skulle finde på at hoppe derop og ovenpå akvariet er lagt et 40W T5c rør. For dem der ikke er inde i det, kan jeg fortælle at det er et tyndt cirkelformet lysstofrør farve 830, hvilket svarer til det man kalder varmt blødt lys.

Der er ikke sat luft til akvariet, men via bundfilteret sørger en pumpe for en svag (meget svag) vandgennemstrømning. Pumpehovedet er sat til at sprøjte skråt nedad i akvariet, så overfladen er stille.

Temperaturen er 28° og lyset er tændt 12 timer.

Efter en måneds tid uden vandskift, er der pludselig myriader af unger. Vi har hverken set seriøse forsøg på at lave skumrede, eller parring, som vi kalder "rullepølse", da fiskene snor sig om hinanden.

Det lader til at der indenfor en uge er lavet 2 kuld, så der er omkring 600-800 unger. Cirka 100 af ungerne flyttede jeg som et forsøg til et 54L akvarium kun med luftsten og det lader til at de vokser hurtigere end dem i søjlen hvor de er født. Begge forældre er selvfølgelig flyttet.

Så påtænker du at avle guldgurami, så er min erfaring at vanddybden IKKE er afgørende, men temperaturen, flydeplanter og snask i overfladen og en stille vandstrøm er vejen frem.

Peter