Corydoras aeneus, Kobberpansermalle

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 18/12-2009 18/12-2009
Oprettet under: Maller
 Del

Corydoras aeneus, Kobberpansermalle

Kobberpansermallen, metalpansermallen, broncemallen, aeneusmallen eller kun pansermallen, disse er nok de mest brugte navne for denne populære akvariefisk, som mange af os har eller har haft i vores akvarier. Denne søde og meget interessante malle er nok den bedst kendte malle der kan købes i akvariebutikkerne.(c) Rasmus Hurup - Eksternt link www.akvarie-galleri.dk


Corydoras aeneus mallen kommer fra Amazonafloden, i området i Bolivia, Brasilien, Ecuador, Colombia, Peru, Surinam og på Trinidad i Sydamerika. Hvor den lever på sandbunden i stilleflydene floder. Den blev beskreven for første gang i 1858 af Gill. Der er i dag beskrevet flere forskellige farevarianter af denne malle, men de kan alle godt krydsparre sig med hinanden.
(c) Rasmus Hurup - Eksternt link www.akvarie-galleri.dk


Beskrivelse af denne malle:
Kroppen er lang og er helt dækket af benplader, der sidder på tværs af hele kroppen. Kropsfarven er lys rødbrun med en bred grønlig streg fra hoved til hale. Nogle slags af denne malle har også en lysere streg øverst langs hele ryggen. Der findes også en albino variant af denne malle. Forrest på hovedet, rundt omkring munden har mallen 4 føletråde, som den bruger når den leder efter føde. Størrelsen på aeneusmallen er op til 8 cm. Hunnen er den største af de to køn, mens hannen kun bliver ca. 6 cm. stor. Er du i tvivl, hvordan du ser forskel på kønnene, da de er lige store, så vil hunnen være den der er mest rund af de to.


Corydoras aeneus mallen skal have et akvarium med mange gemmesteder på bunden, f.eks. trærødder, sten eller planter. Er der ikke nok gemmesteder, vil mallen blive stresset. Bundlaget skal være fint grus eller helst sandbund. Lidt bevægelse i vandet må der godt være i akvariet, da dette resulterer i, at ilten i vandet vil blive transporteret nemmere rundt i akvariet. Er der for lidt ilt i vandet, så vil mallerne svømme op til overfladen for at "ånde" luft i sig. Dette gør den ved at sluge luft ned i maven, hvor luften derefter bliver optaget i tarmene. Bagefter bøvser eller prutter den, den brugte luft ud igen, næste gang den går op til overfladen for at indtage ny luft. Sker dette for ofte, så er det fordi at vandet er blevet for beskidt eller mangel af ilt i vandet. Skift en del af vandet ud, rens filtret og muligvis sæt en luftsten ned i akvariet. Ofte opstår spørgsmålet, om man kan tilsætte salt i akvarievandet, når man har pansermaller i. En god regel siger, at har fisken skæl, så skal der salt i, har fisken ikke skæl, så skal der intet salt i vandet. Efter at pansermaller ikke har skæl, men benplader, kan de tåle at der er tilsat lidt salt i vandet, men ikke for meget salt. De kan ikke lide at få saltvand smidt i hovedet. De kan få et stort chok af dette.


Vandtemperaturen skal være mellem 20 – 28oC.


Det er fornuftigt at have, eller når man køber pansermaller, mere end 5 maller. Dette er fordi at mallen er et flokdyr og jo flere maller man har, desto mere livlige bliver den. Og så er dette fordi, at hvis man kun har en eller to maller, så vil disse altid prøve på at gemme sig for det meste af tiden. Corydoras aeneus mallen er meget dagaktiv.


En meget misforstået opfattelse af pansermallen er, at disse er skraldemænd og at de renser bunden for lort osv. i akvariet. Dette er desværre en forkert opfattelse af denne fisk. De skal fodres hver dag, lige som alle de andre akvariefisk. Hvad spiser mallerne så? De er særdeles glade for ormefoder og små rejer. Du kan fodre dem med tørfoder, tabletfoder, levende foder og frostfoder så som røde – hvide – sorte myggelarver, artemia, små rejer og tørre tubifex.


Er mallerne i god fodertilstand og store nok, så er muligheden for, hvis man har begge køn, at få opdræt af denne. Dette er ofte meget let at få dem til dette. En rognsvær hun, ses bedst ved, at dens mave er stor og rund og at hun som oftest ligger på toppen af maven. De fine blodårer i maven ses rigtig tydeligt. Hannerne vil jage hunnen lidt eller prøve på at kæle og berøre hende med deres hoveder. Hvis dette ikke sker, kan man give dem en hjælpende hånd. Flyt mallerne over i et ca. 38 L stort akvarium, der er dekoreret med nogle akvarieplanter. Sæt et filter ned i enden af akvariet og fyld det op med gammelt akvarievand og flyt mallerne deri. Dagen efter skal man skifte en del 1/3 eller 1/4 af vandet ud og fylder derefter nyt vand der er 1 – 3 grader koldere end i akvariet. Sker intet da, så prøv at skifte mere vand ud med koldere vand. Dette vil som oftest hjælpe legen i gang. Hannerne, 2 –7 hanner, vil jage hunnen indtil den er klar til at afsætte sine rogn. Den vil eller kan rense ruden, sten eller planteblade, men som oftest vil hun afsætte rogene på et helt andet sted, end det hun lige har renset. Selve legen sker ved at hannen kan lægge sig opad siden på hende og befrugter hendes rogn, når hun gyder dem. En anden måde er, at hun suger sig fast til hans gat og drikker hans sæd . da hun har gjort dette, vil hun slippe ham og et lille øjeblik senere, gyder hun nogle rogn, som hun vil holde fast sammen i mellem sine bugfinner.


Dette er en normal adfærd for alle pansermaller, forskere har undersøgt dette og har det vist sig, at når hunnen suger hannens sæd i sig, så transporteres dette omgående ned i rognen gennem maven hos hende.


Hun vil derefter sætte æggene på sten, planter eller på akvarieruden tæt ved filteret, fordi her er mest vandbevægelse til rognene. En stor aeneus mallehun kan gyde op til 400 æg. Efter endt leg, så skal alle mallerne fjernes væk fra akvariet eller at æggene skrabes af og bliver flyttet over i et mindre akvarium. Husk at tilsætte medicin mod svamp og prøv at have en vandhøjde der er max. 10 cm. dette er fordi, at når ungerne klækkes efter 2 dage, vil de prøve at svømme op til overfladen for at fylde deres svømmeblære med luft. Klarer de ikke dette vil de som oftest dø.


2 dage efter at ungerne er kommet ud, skal de fodres. Første foder kan være Liquitfry nr. 2 eller meget fint tørfoder der er blandet op med vand. Fodrer man ofte om dagen, så vil ynglen vokse hurtigt, men da må man også huske at udskifte en del af vandet. Man må ikke komme friskt ledningsvand ned til ynglen, fordi dette kan slå dem alle ihjel, men brug hellere almindeligt akvarievand, fordi dette har den rette temperatur og at de nemmere kan vænne sig til dette vand. Da ungerne er ca. 2,5 – 3 cm store, kan man sætte dem sammen med de andre voksne fisk. En aeneus malle vil blive kønsmoden når den er ca. 7 mdr. gammel. Levealderen for en aeneusmalle er ca. 5 år, alt efter hvordan man behandler sine fisk.


Corydoras aeneus er en meget fredelig fisk og er derfor velegnet at have sammen med andre akvariefisk. Dog er der nogle fisk, så som store cichlider og levende ungefødende tandkarper så som Xenotoca eiseni, der kan jage og stresse pansermallerne ihjel.


Tekst Gunnar Lützen ©