Opdræt af Zebrafisk

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Opdræt og yngel
 Del

Zebrafisk

Zebrafisk, Zebra danio eller Brachydanio rerio som denne hedder på latin, kommer fra østsiden af Indien. Dette er en meget smuk, aktiv fisk der bliver ca. 6 cm stor. Kroppen ar aflang og tynd. Den har 5 blå og 4 hvide striber langs hele kroppen. Forskellen mellem kønnene er, at rognfisken (Hunnen) bliver mere rund og hannen er mere slank i kroppen.Brachydanio rerio (c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk


Zebrafiskene kommer fra klare, hurtigt strømmende floder i Indien. De kan derfor godt synes om at der er megen vandstrøm i akvariet. De vil ofte prøve at svømme mod strømmen som akvariefiltret laver. Dette er ikke synd for dem, som nogen tror, men de kan godt lide dette, jo mere strøm, desto mere gladere bliver fisken. Zebrafisk er gode begynderfisk.


Temperaturen i vandet kan være mellem 18 og 27oC og pH 6-8. Vandet kan være blødt til hårdt. Bundter af planter er gode at have i akvariet, for at de svage fisk kan gemme sig. Er akvariet godt belyst kommer farverne rigtigt frem på fisken.


Zebrafisken er en stimefisk. Det er derfor bedst at købe nogle zebrafisk og ikke kun 1 til 3 fisk. De svømmer meget hurtigt rundt i akvariet og dette er ganske normalt. En zebrafisk der ikke svømmer hurtigt rundt, har det ikke godt. De kan finde på at jage de andre fisk i akvariet, men de vil ikke kunne skade de andre fisk. Fisk der kan være sammen med zebrafisk, skal ikke være små og langsomme fisk, men middelstore og svømme rimeligt hurtigt. Husk at have dæksglas på akvariet, fordi zebrafisk kan springe ud af akvariet.


Vedrørende foder, så spiser zebrafisk næsten alt det som du vil fodre dem med. Tørfoder, frostfoder og levende foder, spiser de gerne.


Hvis du nu gerne vil i gang med at opdrætte zebrafisk, er dette så at sige meget nemt. Det eneste som du har brug for er følgende ting. Et akvarium der er ca. 12 – 17 L stort. En håndfuld Javamos eller en eller anden lignende flydeplante. Du kan også bruge en håndfuld Perlonvat. Friskt vand og så en luftsten og en pumpe. Lad akvariet med vand stå i nogle dage, find så 2 – 3 meget runde hunner og 2 – 4 hanner og flyt så disse over i det mindre akvarium. Husk at lægge et dækglas på akvariet, fordi fiskene kan springe ud. Efter 2 – 3 dage har fiskene ynglet. Dette ses ved at i begyndelsen jager hannen hunnen meget, men efter nogle dage er det hunnen der jager hannen. En zebrafisk kan gyde mellem 400 og 500 æg. Når dette sker og at hannen som oftest prøver at gemme sig, skal du flytte fiskene væk fra det mindre akvarium og tilbage i det store igen. Du skal ikke fodre fiskene mens de leger. Dette vil kun resultere i at vandet hurtigere bliver dårligt. Husk at mindske luftmængden nu, der kommer fra luftstenen, fordi dette kan være skadeligt for det kommende yngel


Ca. 2 dage efter at du har flyttet fiskene fra legeakvariet, vil æggene klækkes. Dette ses ved at ynglen der ikke er større end 2 mm store strege, vil hænge på glasset eller på planterne. Først efter 2 dage vil ynglen begynde at svømme frit, og så er der nu at du skal begynde at fodre. Det første foder som du skal bruge er LIQUITFRY No. 1. Her skal du dryppe nogle dråber, 2 –3 gange om dagen ned i vandet. Efter 1 uge kan du begynde langsomt at fodre med nyklækket artemia. Ynglen vil vokse hurtigt, hvis du skifter lidt af vandet af og til, ca. 4 eller 5L hver dag. Som ynglen vokser sig større, har de brug for et større akvarium. Efter 30 dage er de muligvis så store at de kan blive flyttet over i samme akvarium som forældrene svømmer rundt i.


Zebrafisken er meget tæt i familie med Plettet danio eller Leopard danio, Brachyodanio frankei. Denne fisk er muligvis en underart af zebrafisken. Dette resulterer i at en zebrafisk og plettet danio godt kan parre sig. Ynglen af disse to vil ligne zebrafisken, men de har også nogle prikker i de blå strege der er langs kroppen. Afkommet vil ikke blive sterilt, men kan godt formere sig videre. Dog vil nogle af disse unger enten ligne zebrafisken eller leopard danio.


Gunnar Lützen ©