Nannacara anomala

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Sydamerika
 Del

Nannacara anomala(c) Johnny Jensen - Akvariefoto.dk

Dværgcichlider er specielle fisk. De bliver som oftest ikke så store, men de kan dog blive op til 10 cm i længden. Der findes flere forskellige slags af disse cichlider. De fleste kommer fra Amazonfloden i Brasilien, men de findes også i Afrika, specielt Paletcichliderne (Pelvicachromis sp.). De cichlider der kommer fra Amazonefloden er blandt andet; Apistogramma-arter, Crenicara-, Dicrossus-, Laetacara- og Nannacara arterne. Alle disse cichlider er som oftest særdeles fredelige og kan godt være sammen med andre akvariefisk.

Hos nogle arter skal man have en han og en hun, eller en han og flere hunner, eller flere hanner og en hun, eller flere par sammen. Som oftest er det hunnen der passer på rogn og unger, eller hannen der passer på rogn og unger, eller begge forældre der passer på rogn og unger.

Akvariet skal have gemmesteder i form af huler lavet af sten, stykker af kokosnødder, trærødder eller små urtepotte, og gerne være have mange planter i, for at disse cichlider skal trives. Varmen i vandet skal være mellem 21°C og op til 29°C. Vandet kan godt være lidt surt, ned til pH 5,5. Dværgcichlider spiser alt som du vil fodre dem med: tørfoder, frostfoder og levende foder. Den cichlide, som jeg nu vil fortælle om, er:

Nannacara anomala.

Det er en meget fredelig, nysgerrig og smuk dværgcichlide. Den blev opdaget i 1905 af Regan. Den kommer fra Guyana området i den nordlige del af Sydamerika. Den lever i området i og omkring Essequibo-floden og i sumpområdet tæt ved byen Georgetown.

Denne cichlide kan parvis være i et akvarium fra 45 L op til 128 L, og større hvis du har flere par. Vandet skal være lidt surt, under pH 7 og temperaturen mellem 21°C og 25°C. Husk at skifte vand af og til, fordi hvis vandkvaliteten er for dårlig, får denne cichlide sorte pletter over hele kroppen og på finnerne. Dette kan hjælpes ved at skifte meget vand og tilsætte fiskevitaminer i foderet. Pletterne vil så forsvinde efter nogle dage. Den er meget glad for mad og spiser alt som du fodrer den med
Størrelsen af hanner er op til 8 cm, medens hunnen bliver ca. 5 cm. Hannen er mørk til oliven/lys gul/smaragd eller metal farvet og har som ofte en gul ring rundt om øjet. Rygfinnen har en tynd rød-hvid linie øverst. Hunnen er mere lys oliven farvet med en mørk streg gennem hele kroppen. Hun er også den mere buttede at de to. Da hunnen kommer i legehumør, forandres farven fuldstændigt. Da bliver hun helt mørk, næsten sort i farven med lyse pletter over hele kroppen. Den gule ring rundt om øjet bliver meget synlig. Hun bliver også mere aggressiv og jager alle fiskene i akvariet.

Har du flere hanner, vil den mest dominerende han få den gylden og farverige dragt, medens de andre hanner kun får nogle lyse skæl på kroppen. Er der to lige store hanner i et akvarium, vil den ene blive til den mest dominerende han.

Disse cichlider kan godt lide huler i trærødder, under kokosnødder, små urtepotte eller flade sten at gyde deres æg på. Som oftest finder hannen et velegnet sted til legen, som han så renser og siden hen prøver at lokke hunnen til. Ellers finder hunnen selv et egnet sted at gyde på. Ofte bruger hun det samme sted flere gange til at gyde i eller på. Er hun klar til at gyde bliver farven gullig med en mørk streg gennem hele kroppen. Hun bliver også mere buttet. Efter legen forandres farven fuldstændigt som før beskrevet. Det er især hunnen, der passer på æg og unger, men bliver hun fjernet fra disse, så vil hannen overtage og passe på rogn og unger. Dette har jeg selv set. Der går 3 - 5 dage fra hun har lagt sine æg til de klækkes. Der kan være lige fra 10 unger op til 100 unger i kuldet. Ungerne vil hænge fast i en tynd tråd i hovedet, i et par 2 - 3 dage, før de begynder at svømme frit. Først når de svømmer, kan man begynde at fodre dem med fint foder, så som Liquifry no. 2 og nyklækket artemia. Når ungerne bliver større, kan man fodre dem med blandt andet fodertabletter. Det bedste man kan gøre er, at flytte hunnen og alle ungerne over i et andet akvarium, når ungerne begynder at svømme eller dagen før dette. Dette kan gøres ved at suge ungerne op med en slange over i akvariet. Hunnen må man fange med net. Hun vil prøve at finde alle ungerne igen og tage dem ind i sin mund, indtil hun finder et egnet sted at slippe dem ud igen i. Husk at have nogle planter og en lille hule i dette akvarium. Ellers vil hunnen blive for stresset og spiser selv alle ungerne. Hun passer på ungerne til de bliver ca. 1,5 - 2 cm store. Da kan man flytte fiskene hvorhen de nu skal være.

Normalt er det kun et par der leger samtidigt, men ved et tilfælde så jeg en han og tre hunner lege på samme sted samtidigt. Det blev dog den mest dominerende hun, der overtog alle æggene og jagede de andre to hunner væk.

Denne cichlide lever længe, hvis de bliver godt passede. De svageste og vanskabte cichlider vil dø, før de bliver 1 år gamle. Har du interesse i at prøve dværgcichlider, kan denne godt anbefales, selv til den mindre erfarne akvarist.

Tekst Gunnar Lützen ©