Apistogramma spec. Opal

Forfatter: Gunnar Lutzen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 21/12-2009 21/12-2009
Oprettet under: Sydamerika
 Del

Apistogramma spec. opal

Akvariehandleren havde fået en ny sending akvariefisk hjem. Ejeren havde fortalt, at han ville bestille nogle dværgcichlider hjem, men ville ikke fortælle hvilke slags det var. Så min forventning var meget stor, for at få se hvad det var for cichlider. Da jeg så så disse cichlider for første gang, havde jeg svært ved at tro på det jeg så. Apistogramma spec. Opal! Dette lød som en eller anden hjemmelavet fisk, men efter at have rådført mig med forskellige cichlidebøger og ledt på internettet, fandt jeg ud af, at disse cichlider var gode nok. Jeg købte derefter to par. Ikke fordi de var så farverige, de var mere mørke og lidt kedelige at se på, men fordi dette var en ny slags dværgcichlide.Efter at jeg var kommet hjem igen, blev fiskene sat ned i et 12 liters akvarium, hvor de blev tilvænnet til mit akvarievand. Kun nogle få timer efter at de var sluppet ud af posen, blev jeg rigtig overrasket. De kedelige gråbrune farveløse fisk, havde nu alle skiftet farver. Hunnerne var blevet lysegule med mørke pletter på gællelågene og hannerne var også blevet mere farverige.

Apistogramma sp. opal er tæt beslægtet med, hvis det ikke er en variant af Apistogramma borelli cichliden. Der findes forskellige meninger om denne cichlide. I en bog ”Megus Cichliden Atlas”, kan læses, at A. spec. opal er en "hjemmelavet" akvariefisk fra det gamle DDR Tyskland, opdrættet af A. borelli. Man kan dog læse i andre bøger, Mergus Aquarium Atlas 3, at A. spec. opal er en blå variant af A. borelli. I en anden bog står det, at både A. borelli og A. spec. opal cichliderne findes i samme å/flod, Rio Paraguay i Mato Grosso og Pantanal området i Brasilien, Paraguay, Peru og Argentina.

Man kan ikke læse så meget om, hvordan biotopen hos denne cichlide ser ud. Floden løber langsomt, vandet har en pH 7,3, hårdheden i vandet er mindre end 1odH og temperaturen ca. 25oC. Bundlaget i floden er dækket af blade og andet naturligt rusk.

Størrelsen og udseende af denne cichlide:
Hannen er den der bliver størst, med en længde på 6 cm. Kropsfarven er blålig og ved gællerne har den nogle røde og blå pletter. Finnerne er lysegule/blå. Hunnen får en længde af 4 cm. Kropsfarven er gullig, med mørke/sorte streg fra øjet ned mod gællelåget. I en stress situation bliver hunner mere gråbrun-farvet.

Denne cichlide spiser alt, lige fra tørfoder, frostfoder og specielt kan de godt lide levende foder, f.eks. Levende artemia og små orme.


Jeg har disse to par i et 12 liters akvarium, der er indrettet med mange planter, trærødder og huler, jeg bruger et indvendigt hjørne luftfilter. Temperaturen svinger mellem 21 og 26 oC. Akvariet kan godt være større, fordi hunnerne finder sig et territorium som de vil bruge som gydeplads og hannerne vælger sig også et "territorium" som de forsvarer mod de andre hanner. Ellers er dette en meget fredelig cichlide, der godt kan være i samme akvarium, sammen med andre fisk.


Ca. 2 uger efter at jeg havde købt disse cichlider, viste det sig at den ene hun havde fundet sig en hule lavet af en kokosnød og under loftet på denne havde hun lagt nogle æg. Der var ca. 20 æg der var rødligt farvede. Hun forsvarede æggene ihærdigt mod de andre fisk og efter 4 dage kom ungerne til verden. Hun flyttede derefter alle ungerne til et bedre sted, hvor hun passede dem i yderligere 2 dage. Efter dette begyndte ungerne at svømme rundt. I begyndelsen svømmede de tæt ved hunnen og lå og gemte sig mellem sten og planter. Efter nogle dage begyndte de så at svømme mere rundt. Hun var meget aggressiv og jagede alle de andre fisk væk fra ungerne. Et lagde jeg mærke til, at hannen, ungernes fader, også prøvede at passe på ungerne. Jeg har set ham tage bortkomne unger ind i sin mund, for derefter at svømme hen til der de andre unger og spytte denne ene unge ned blandt de andre. Jeg har også observeret, at han jager de andre fisk bort fra ungerne. Selv om hannen prøver at deltage i pasningen af ungerne, så har hunnen en anden mening om hannen. Hver gang han nærmer sig ungerne, angriber hun ham og prøver at jage ham bort.


Ungerne bliver fodret de to første dage, efter at de er begyndt at svømme, med Liquitfry 1. Efter dette bliver de fodret med nyklækket artemia og mikroorme. Væksten på ungerne er ikke særligt stor, efter 3 uger er de kun 3-4 mm store.


Når man har to par i et 12 liters akvarium, så sker det jo, at begge hunner begynder at gyde, med en uges mellemrum. Den første hun mistede næsten alle sine unger og da den anden hun kom frem med sine unger, så jeg noget morsomt. Den første hun stjal derefter nogle unger fra den anden hun og opfostrede disse unger fra den anden hun, som sine egne, sammen med sine egne unger. Nu svømmer så at sige alle ungerne frit rundt i akvariet, uden at begge hunner og hannen er efter dem. Dog hvis hannen kommer for tæt på en af hunnerne, så prøver denne at jage ham væk og hvis en af ungerne kommer for langt væk, så tager hannen den ind i sin mund og svømmer hen til der hvor den hører til og spytter den ud igen.

Og jo, den anden han blev flyttet væk fra akvariet. Han fik aldrig ro, fordi han var den mindste han, og derfor blev han jaget af begge hunner og den større han.

Tekst og foto: Gunnar Lützen ©