Corydoras davidsandsi; opdræt med mere

Forfatter: Kim Mathiasen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 18/12-2009 18/12-2009
Oprettet under: Maller
 Del

Corydoras davidsandsi; opdræt med mere


Her ses Corydoras davidsandsi sammen med en Corydoras aeneus "Trinidad".

Corydoras davidsandsi kommer fra Rio Unini, en del af Rio-Negro systemet i Brasilien. Denne art ses jævnligt i handelen. Arten blev oprindeligt importeret som Corydoras melini, men "vågne øjne" opdagede hurtigt at der var tale om en anden fisk. Arten er i øvrigt beskrevet af Black i 1987 og bliver 5-6 cm. lang.

Corydoras davidsandsi kan umiddelbart forveklses med en del andre arter. Nøglen til let adskillelse af arterne er den sorte streg på ryggen:

På C. davidsandsi går stregen helt oppe på ryggen. Desuden har C. davidsandsi et forholdsvis spidst hoved.
På C. melini, C-84 og C-85 (Corydoras "Mega Metae") "skiller" stregen, så noget af det sandfarvdede ses ovenover den sorte streg.
På C. metae er stregen "buet" nedad henne mod haleroden. Desuden har denne art et rundere hoved.
Hos C-52 er der ikke noget sort i rygfinnen som hos C. davidsandsi.

Andre arter som evt. kunne forveksles med C. davidsansi er C. arcuatus og C. narcissus, men her går den sorte streg helt hen over fiskenes snude.

Corydoras davidsandsi er ikke svær at opdrætte. En flok på mindst 3 stk. placeres i et opdrætsakvarie. Der skal helst være flere hanner end hunner. Min egen flok består af 7 hanner og 3 hunner, hvilket fungerer godt.

Opdrætsakvariet kan være alt fra 25 liter op opefter. Bunden består af et tyndt lag fint sand. Et par trærødder og en stor klump javamos er akvariets dekorationen.

Der behøver ikke være ret meget strøm i akvariet. Et skumpatronfilter trukket af en luftpumpe er nok til et 35 liters akvarie med 5-10 fisk.
Temperaturen skal ligge på 23-25 grader. Dog kan et lille powerhead hjælpe med at trigge de første parringer.

En gang i ugen laves et 50% vandskift med køligere vand, så temperaturen falder til 18-19 grader. Jeg bruger regnvand til vandskift.
Legen foregår som regel efter et par dage.
Corydoras davidsandsi i leg. Faktisk har den nærmeste fisk (hunnen) et æg mellem bugfinnerne.

Æggene (25-50 stk.) afsættes alle steder, på glasset, i javamossen og på javabregnerne. I følge min erfaring er Corydoras davidsandsi ikke slemme til at æde deres egne æg.

De første mange gange mine fisk lagde æg, klækkede jeg dem dog i en "klækkebakke" med 5 cm. vand og en luftsten. Vandet i "bakken" blev behandlet med methylenblåt for at forhindre svampeangreb. Dette er dog ikke nødvendigt længere. Det er som om fiskene læggere mere hårdføre æg efterhånden.

Tidligere brugte jeg net-breeder og små opvækstakvarier med glasbund, men dette gav mange unger som døde eller så "underlige" ud med deforme finner. Nu fjerner jeg forældrefiskene og lader æggene klække i det akvarie hvor de er lagt. Her går ungerne indtil de er ca. 15 mm., hvorefter de flyttes til et 45 liters opvækstakvarie med sandbund.

Ungerne fodres med nyklækkede artemia eller mikroorm fra de er 3 dage gamle og de næste 10 dage, hvorefter de kan fodres med knust flagefoder og afskallede artemia-æg.

Det anbefales normalt at holde de nyklæggede unger i 5-6 cm. vandstand, men med Corydoras davidsandsi sænker jeg ikke vandstanden. Så sorteres de svage unger fra automatisk, for de kan ikke nå op og hente luft ved overfladen. Så slipper man for evt. sorteringsarbejde senere.
Corydoras davidsandsi-unger, ca. 1½ måned gamle.