Guppyer

Forfatter: Karl-Henrik Arendt
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Boganmeldelse
 Del

Guppyer


Guppyer er en ny bog på dansk af Kenneth Duelund. Nogle kender ham måske her fra Akvariesiden, nogle fra Dansk Guppy Klub eller andre fordi han tidligere har ejet Flyvefisken. Kenneth Duelund er en ivrig guppyopdrætter og guppyudstiller. Bogen kan ses som en introduktion og et lettere værktøj for dem der gerne vil holde guppyer på et mere seriøst plan.
Forfatter: Kenneth Duelund

Sideantal: 60

ISBN 87-7857-488-9


Bogen lægger ud med en introduktion til guppyen, hvor dens biotop, udbredelse og anvendelse beskrives. Bl.a. beskrivelsen af at man prøvede at udbrede guppyen, fordi den skulle spise myggelarver for at mindske malaria. Hvor man senere hen fandt ud af at Gambusia affinis alias Moskitofisk var mere velegnet.


Hvor køber jeg mine guppyer?


Her nævnes de steder hvor man kan købe guppyer, og at man bl.a. skal være opmærksom på, at mange at de guppyer der findes i butikkerne er pumpet med medicin og vækstfremmere.


Hvordan guppyer holdes


I de efterfølgende 4 kapitler beskrives krav til akvariet, vandet, filtrering og planter. Det gives et eksempel på hvordan man kan lave et lille opdrætsanlæg. Herefter beskrives foder og sygdomme. Der nævnes fx den kendte Guppy-sygdom ”klisterhale” som fremkaldes af Gyrodactylus turnbulli. Dette skulle kunne kureres med Gyrodactol og Gyrotox.


Genetik


Nu kommer vi til det stof ,hvor bogen har sin force. Det er rigtig mange år siden der er skrevet en guppybog. Vi kan i dag se at mange akvarister er blevet klar over at det er ret komplekst at opdrætte guppyer. Der er haletyper, grundfarver, dækfarver, mønstre og disse er hver især vigende eller dominerende gener. Her giver bogen en rigtig god forklaring, og efterfølgende kommer der et afsnit om, hvordan guppyopdræt fungerer i praksis. Til sidst kommer der afsnit om foreningslivet og guppyudstillinger.


Konklussion


Bogen er skrevet på et niveau, hvor alle kan være med. Jeg vil anbefale alle akvarister, der har eller vil have guppyer, at købe bogen. Så vil de nemlig finde ud af, hvor mange udfordringer guppyen gemmer på, og hvorfor de unger de får i selskabsakvariet for det første ikke ligner deres forældre, men også hvorfor de ikke er så pæne som de kunne være.


En god og velskrevet bog!


Bogen kan bl.a. købes her for 199 kroner:

Eksternt link http://www.akvarieforretningen.dk/product.asp?product=3255&sub=0&...