The cichlid fishes of Western Africa

Forfatter: Steffen Voldfrom - Steffen Kbh
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 29/09-2008 29/09-2008
Oprettet under: Boganmeldelse
 Del

Forfatter: Anton Lamboj
Tittel: The cichlid fishes of Western Africa
Forlag: Birgit Schmettkamp
Udgave og årstal: 2.udgave 1.oplag
Sideantal: 255
ISBN: 3-928819-33-x

Mit første indtryk af denne bog var utrolig godt. Forfatteren er Dr. Anton Lamboj der er uddannet ved Wien universitet, hvor han har skrevet både Master(93) og Phd.(97) projekter, om de vestafrikanske cichliders teksonomi. Han har gennemført 13 rejser med feltstudier og indsamling af materiale, har udgivet mere end 100 artikler (både videnskabelige og af mere almen karakter) og arbejdet sammen med kendte videnskabelige institutioner som Ameican Museum of Natural History med flere. Med denne videnskabelige tilgang til hans interesseområde, må han regnes for en af de førende fiskere inden for systematik, og den førende inden for de vestafrikanske cichlider.

Opbygning og indhold

Bogens opbygning er meget funktionel. Først er der et kapitel om dens overordnede systematik, dernæst et kapittel om levestederne fra Senegal i nord til den Syafrikanske repuplik, med en tabel over vandtemperatur, ledningsevne og Ph i forskellige vandveje i hele dette område.

Beskrivelserne af de enkelte fisk er meget systematisk opbygget. Først er et indledende kapitel om underfamilierne Heterochromidinae og Pseudocrenilabrinae. Dernæst kommer hovekapitlet med beskrivelser af ALLE cichlider fra vestafrika og enda nogle fra det nordlige og østlige afrika. Hver underkapitel (delt ind efter slægter) består en udførlig beskrivelse af først slægten og derefter hver enkelt art.

Til hver art er der angivet hvem der har beskrevet den videnskabeligt og ofte diskutere forfatteren forskellige informationer og kilder og sammenholder dem med sine egne feltobservationer. Dette giver sammen med den meget udførlige litteraturliste og den videnskabelige tilgang til emnet, et meget troværdigt indhold.

Der er blandt andre ting, afklaringer om forskellige cichliders tilhørsforhold og en del systematik er begrundet ved DNA test, så uendelige diskussions områder er afklaret.

Minusser:

Denne bog er bestemt ikke for begyndere, men henvender sig til den meget erfarne akvarist. Hvis man ikke har en god forståelse af vores hobby og godt med erfaring, så er den ikke andet end en bog med billeder og man kunne vælge en af billedbøgerne fra BTN i stedet.

Bogen er temmelig dyr, og jeg har ikke set den til salg i Danmark.
Kan bestilles på Eksternt link http://www.amazon.com/

Plusser:

Jeg har kun få gange holdt faglitteratur af lignende kvalitet mellem mine hænder, og aldrig før set en akvariebog på dette nivou. Min personlige og semi-professionelle mening er, at Anton Lamboj har sat en ny standart for akvarielitteraturs videnskabelighed og redelighed.

På trods af bogens videnskabelige tilgang til emnet, er den ikke kedelig at læse. Den indeholder billeder af alle cichlider fra Vestafrika, både han og hun, samt ofte billeder af forskellige adfærdssituationer samt billeder af varianter hvis de forekommer.