Opdræt af Corydoras, en ottetrins guide for begyndere

Forfatter: Robert Dwyer
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Opdræt og yngel
 Del

Opdræt af Corydoras, en ottetrins guide for begyndere(c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvarifoto.dkFølgende otte trin er en overskuelig oversigt som kan give begyndere et overblik over hvad det kræver at opdrætte Corydoras, også kendt som Pansermaller.

1) Akvariestørrelse

Til de mindre Corydoras arter, bruger jeg altid et 10 gallon (ca. 38 liter) akvarium uden grus, fordi jeg godt kan lide at have kontrol over de omgivelser fiskene yngler i. Med dette mener jeg, at jeg ikke behøver at fjerne æggene fra akvariet, men kun de voksne fisk. På den måde kan jeg behandle æggene med et anti-skimmel middel, uden at risikere at slå dem ihjel ved at flytte dem… ( Det er sådan 50% af alle Corydoras æg går til grunde)

Til de større arter bruger jeg altid et akvarium på 20 gallon (ca. 75 liter). Man bliver nødt til at tage æggene fra i disse akvarier, da man ellers risikere at de voksne Corydoras spiser deres egne æg.

Nu skal vi til den sjove del; nemlig hvordan man får flyttet æggene ud af akvariet uden at skade dem. Nogle mennesker skraber æggene af akvariets sider med et barberblad, men lad være med det, det bør man ikke gøre. Jeg har set mange æg som er blevet skadet, uden at folk har opdaget det. Jeg har fundet frem til at den bedste metode er at bruge en af de der pipetter som man bruger til at suge kødsaft op med når man laver kalkun, eller at bruge sine fingre.

2) Filtrering og vandskift

Det er ikke nødvendigt med et filter, fiskene vil klare sig udmærket med bare en luftsten. De kan desuden godt lide en smule skidt, de lever jo trods alt af ”rester” i naturen. Desuden, hvis man installere et filter, har man endnu et sted hvor man skal lede efter æg.

3) Klargøring af ynglefiskene.

Der er to måder at gøre dette på, den langsomme måde og den hurtige måde.

Den langsomme måde er den bedste, hvis man ønsker mange æg. Denne metode går ud på at opfodre fiskene i koldere vand, således at de udvikler flere æg, inden de gyder ( bare slå varmeelementet fra, det kan de sagtens klare).

Den hurtige måde går ud på at bruge kemikalier til at påvirke fiskenes hormoner. Denne metode vil vi ikke se nærmere på her, da den ikke er sund for fiskene.

Hvad jeg gør, er at snyde fiskene til at tro at det er en anden tid på året (yngle sæson). NB: fiskene kan yngle fem til seks gange om året.

4) Fodring

Man skal fodre de fisk man vil yngle med, med levende føde, og massere af det. Af eksempler kan anbefales: artemia, voksne dafnier, vingeløse bananfluer og ”blackworm” (Lumbriculus variegatus)

5) At narre en fisk

For at narre fiskene til at tro at det er yngletid, skal man først fjerne minimum 50% af vandet i akvariet. Derefter fortsætter man med at fodre med de førnævnte foderemner, som vi talte om ovenfor. Efter tre dage, skal man fylde akvariet op igen og sørge for at vandet plasker når det fyldes i. Det er bedst at gøre dette om natten og med vand der er ca. 18 C°. Dette imiterer et kraftigt regnvejr, hvilket markerer starten på ynglesæsonnen. Hvis dette trick virker, bør man kunne se æg den næste dag, lige efter daggry eller timerne lige efter.

6) Materiale til at gyde på.

Jeg har erfaret at vildtfangede Corydoras har brug for en eller anden form for flydende plante at lægge deres æg på. Fisk som er avlet i fangenskab er ligeglade med hvor de skal lægge deres æg.

7) Klækning af æg

Når man så får æg, kommer spørgsmålet om hvordan man skal klække dem. Man kan enten:

a. Fjerne æggene og bruge en iltsten.

b. Fjerne forældrene og behandle hele akvariet med noget skimmel-dræbende.

c. Lade være med at gøre noget og håbe på at de voksne ikke finder ynglen.

Hvis man vil have at mere en et par unger overlever, er svart altid a eller b, ...aldrig c.

8) Fodring af yngel

Ynglen skal fodres med forskellige ting, efterhånden som de vokser sig større. Man starter med at fodre med a. og fortsætter med b. osv.

a. ”grønt vand” ( meget små alger)

b. mikro orm

c. nyklækkede dafnier

d. dafnier


Det var en kort introduktion til begyndere som kunne tænkte sig at prøve at yngle på deres Corydoras. God fornøjelse!Oversat og tilpasset af: Carli Flannagan


Originalplacering (Eksk. billeder): Eksternt link http://www.aquarticles.com/ og bragt i: The Informer, Green Water Aquarist Society of Chicagoland, marts 2004


Forfatter til original: Robert Dwyer