Piratfisk for begyndere

Forfatter: Nick Gardner
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Sydamerika
 Del

Piratfisk for begyndere
Rødbuget Piratfisk. (c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk

Piratfisken er en legendarisk fisk. Disse ”Vandets Ulve” har et fantastisk design og jager i en perfekt stime, som normalt ikke giver byttet nogen chance for flugt. Disse fisk har udviklet en anatomi, som er perfekt egnet til korte, hurtige, eksplosive bevægelser. Sammen med en mundfuld af barberbladskarpe tænder, gør dette disse fisk i stand til at flå al kødet af de fleste fisk og dyr på næsten ingen tid.

Ok, så blev den blodige del overstået. Men hvad med selve fiskene? Former, farver og adfærd osv.? Denne art er fantastisk forskelligartet på disse punkter, som jeg vil forklare herunder.

Den almindelige piratfisk kan opdeles i to slægter: Pygocentrus og Serrasalmus slægterne. Pygocentrus er kendetegnet ved det korte, bulldogagtige hoved, som de fleste tænker på i forbindelse med piratfisk, hvor Serrasalmus familien er kendetegnet ved et længere og mere spidst hoved.

Så hvor mange forskellige typer af piratfisk er der? De fleste mennesker tror kun at der er én, takket være historier og film, som har givet disse fisk det ry, som jeg beskrev i det første afsnit. Rent faktisk er antallet af arter oppe i et tocifret antal, og der bliver stadig fundet nye.

Når det kommer til de arter som holdes som akvariefisk, er der omkring 9 eller 10 forskellige arter af piratfisk som er nogenlunde almindelige. Når man siger ”almindelige”, skal man huske at man i USA har bedre adgang til fisk som er vildtfangede i Sydamerika, og derfor er hobbyen meget større der og med flere arter, end mange steder i Europa.

De primære arter som holdes i hobby akvarier er beskrevet herunder.

Pygocentrus familien:

Nattereri – Rødbuget Piratfisk. Denne fisk findes er at finde forskellige steder i Amazonfloden. Den ses ofte i akvariebutikker, men som regel avlet i fangeskab.

Cariba – Skulderplet Piratfisk. Dette er en voldsom fisk, som ligner en Rødbuget Piratfisk, men har en stor sort plet på skulderen, lige bag gællelåget.

Ternetzi – En gylden mavet fætter til den rødmavede piratfisk fra Argentina.

Piraya – Sorthalet Piratfisk. Denne fisk er kendt som piratfiskenes konge, og er sjælden og meget dyr. Den Stammer fa Rio Sao Francisco regionen af Amazonfloden. Fisken har en smuk gylden stribe langs siden og er nok den mest aggressive art i Pygocentrus familien. Dette er ikke en piratfisk for begyndere!
Sorthalet Piratfisk. (c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk


Serrasalmus familien:

Rhombeus – Sort Piratfisk. Denne fisk er kendt for sine mørke aftegninger og onde røde øjne. Disse fisk kan blive op til 45 cm lange og kan ikke holdes med andre piratfisk, da de er solitære jægere. Det er en fantastisk fisk at kunne fremvise, men den skal også have et stort akvarium. Af varianter kan for eksempel nævnes (eng): Peruvian high back, Brazilian black, Xingu gold og Diamond.

Brandti – Hvid Piratfisk. Berygtet for sandsynligvis at være den mest aggressive af alle piratfisk. Denne lille djævel kommer fra det samme område som Piraya, bliver maximalt 25 cm lang og får en smuk guld/bronze farve som voksen. Denne fisk skal også holdes separat fra andre piratfisk.

Spilopleura - Sortbånds Piratfisk. Denne fisk findes i to varianter; én kendt som ”Gold” og en anden kendt som ”Ruby Red”. En fantastisk fisk som kan gå sammen med nogle arter fra Pygocentrus familien, men som er ekstremt aggressiv og er en finnenapper. Jeg kender til et eksemplar som blev sat i et 2,5 meter langt akvarium med nogle kæmpe store Cariba, Ternetzi og Nattereri. Inden en uge var omme, havde den trængt dem op i en krog og herskede over hele akvariet… Og den var kun 15 cm lang. Da jeg solgte denne fisk til ejeren af akvariet, troede jeg at den ville blive til fiskeføde, men jeg tog godt nok fejl!

Geryi – Violet Line Piratfisk. En fantastisk udseende piratfisk, der har en violet linje som løber langs hele dens krop, fra lige bag hovedet og ned til halen. Kan stime sammen med andre Geryi, men er også en finnenapper.

Manuelli – Manuel’s Piratfisk. En meget sjælden piratfisk, som har nogle træk til fælles med Caribe, men et mere fladt ansigt. Den skal holdes alene, da den er meget aggressiv, og den kan under de rette forhold blive op til 40 cm.

Elongatus – Gedde Piratfisk. Denne fisk er strømlignet ligesom en gedde, men er bygget til hurtigt at kunne angribe fra et skjulested bag drivtømmer eller vegetation. De ses med forskellige markeringer på hoved og mave, alt efter hvilke områder de stammer fra. Også denne fisk bliver sjældent over 25 lang, og skal huses separat.Gedde Piratfisk. (c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk

Nu har du fået et lidt bedre indtryk af nogle af de piratfisk, som lever i Amazonflodens vande, og de forskellige former, farver og størrelser de findes i. Men hvordan kan man holde denne slags fisk derhjemme? Jeg har skrevet lidt om de vigtigste ting herunder.


Akvariet

Man skal være opmærksom på at mange af de fisk som jeg har nævnt ovenfor kan blive meget store, og derfor kræver nogle store akvarier. En tommelfingerregel siger 55-75 liter pr fisk, men mange mennesker sige at en større stime ikke kræver så meget plads pr fisk. Min personlige erfaring er at jeg godt kan holde 5 stk. Pygos på ca. 12 cm i et akvarium på 140cm x 40cm x 50cm i et godt stykke tid, men at de som regel skal flyttes når de bliver over 25 cm.


Indretning

Det er vigtigt at give fiskene plads, men samtidigt prøve på at efterligne det miljø de stammer fra. Amazonfloden er fyldt med vegetation, og træstammer som de suser ud og ind ad. Man bør stræbe efter at skabe en slags ”mini amazonflod”, når man opstiller akvariet. Piratfisk er meget territorielle og vil selv finde ud af fordelingen i akvariet, normalt med den største fisk som ”Alfa” og de andre efterfølgende.


Filtrering

Dette er en meget vigtig ting. På grund af den føde som disse fisk æder, er det nødvendigt at bruge et filter som kan klare minimum 50 % større volumen af vand, end der egentlig er i akvariet. Fx skal et akvarium på 500 liter, have en pumpe som kan bruges til et akvarium på 750 liter. Piratfisk nemlig producere meget affaldsmateriale, og hvis man fodre dem med fiskefileter eller lignende, vil noget af det sætte sig fast bag rødder og sten, og rådne. En god powerhead kan også tilrådes, da den skaber en jævn strøm i akvariet, hvilket simulere vandforholdende i naturen.

Varme og PH-værdiAmazonfloden er en tropisk flod, så temperaturen i akvariet skal efterligne dette. Jeg holder temperaturen i mine akvarier på omkring 27-28 C°. Amazonfloden har også en lav PH-værdi, så et sundt niveau ligger imellem 6.5 – 7.2. Hvis værdien bliver højere end 7.5 vil det være til skade for dine fisk.Foder


Piratfisk vil ikke spise hvad som helst som man giver dem, men dermed ikke sagt at de er kræsne. De kræver dog foder som er så tæt på hvad de ville spise i naturen, som muligt. Jeg fodre hovedsageligt mine med:

Småfisk (deres livret)
Rejer (Giver pæn farve til fisken)
Smelt
Magre stykker kylling
Oksehjerte (kan som regel fås meget billigt hos slagteren)

Man skal altid tjekke at alt fodret er blevet spist, et par timer efter at man har fodret. Hvis eventuelle rester begynder at rådne, vil piratfiskene ikke spise dem, og de vil påvirke vandkvaliteten. Jeg fodre min fisk med en del, hver anden dag, men man kan også fodre lidt mindre, og så gøre det hver dag.

Rødøjet Piratfisk. (c) Johnny Jensen - Eksternt link www.akvariefoto.dk

Med hjælp fra det du lige har læst, skulle du være i stand til at holde piratfisk på en god måde. Dette er en guide for begyndere, så den fortæller langtfra alt hvad der er at vide om at holde piratfisk. Men her er de informationer man du skal bruge til dit første forsøg.

Held og lykke JOversat og tilpasset af (Ekskl. billeder): Carli Flannagan


Originalplaceringer: Eksternt link http://www.aquarticles.com/ og Eksternt link http://www.tropicalfishfinder.co.uk/


Forfatter til original: Nick Gardner