Geophagus steindachneri

Forfatter: F. Ingemann Hansen
Oprettet: 29/11-2008 29/11-2008
Sidst redigeret: 30/11-2008 30/11-2008
Oprettet under: Sydamerika
 Del



Et kært barn har mange navne, det gælder også for Geophagus steindachneri. Den har igennem årenes løb haft navne som Geophagus magdalena, Geophagus hondae og Geophagus pellegrini. De første navne er den sandsynligvis fået, fordi den lever i Rio Magdalena området i Colombia, hvor også byen Honda ligger. For det sidste navns vedkommende så er der her tale om en nært beslægtet art, der lever i den nordvestlige del af Colombia i Choco provinsen. I mange år indtog denne fisk en særstilling blandt de sydamerikanske cichlider, idet det var den eneste kendte ovophile mundruger på dette kontinent .

Geophagus steindachneri kom her til landet i begyndelsen af halvfjerserne, hvor den hurtigt blev opdrættet og blev meget populær på grund af det lidt aparte udseende, hannen har, når den udvikler den store røde pandepukkel . Hvor stor pandepukkelen bliver, er i høj grad et spørgsmål om hannens sindstilstand . Efter mine iagttagelser er det noget seksuelt betinget, for pukkelen bliver altid noget større, når der er optræk til leg. især hvis der er en anden han i nærheden.



Det er meget fascinerende at iagttage Geophagus steindachneri hannens måde at gøre kur til en legemoden hun, han svømmer rundt om hunnen med hovedet skråt ned mod bunden og med læberne skudt fremad og nedad og med en pulserende bevægelse af læberne. Hannen har en rød ægattrap i mundvigen, og under dette rituelle indledende kurmageri sørger han hele tiden for at vise hunnen denne plet for lige som at stimulere hende til leg.

Selve legen foregår ofte over en sten eller træer, men kan også finde sted i bundlaget. Hunnen afsætter 2-3 æg af gangen, hvorefter hannen glider hen over æggene, som hunnen straks tager i munden. Om æggene befrugtes, inden de tages i munden, eller mens de ligger på substratet, har der været nogen tvivl om, men jeg har iagttaget, at hannen er særdeles aktiv med at glide hen over æggene samtidigt med, at hunnen samler æggene op i munden. Efter endt leg går hunnen ca. 15 dage, inden hun slipper ungerne ud første gang, og i de næste ca. 14 dage vil hun tage ungerne ind i munden ved mindste fare. For at beskytte hunnen mod hannens kurmageri er det at holde 2-3 hunner til en han det mest ideelle.

Akvariet, man holder Geophagus steindachneri i, bør ikke være mindre end 200liter og må gerne være dekoreret med trærodder, sten og planter. Bundlaget skal helst være mellemfint grus.