Tahuantinsuyoa macantzatza

Forfatter: F. Ingemann Hansen
Oprettet: 02/12-2008 02/12-2008
Sidst redigeret: 04/12-2008 04/12-2008
Oprettet under: Sydamerika
 Del


Hunnen står her med larver i munden

Tahuantinsuyoa macantzatza kommer fra Peru, hvor den blandt andre lever i Rio Aguaytia og Rio Uacamayo. Slægtsnavenet Tahuantinsuyoa stammer fra Quechua-sproget og er betegnelsen for Inkariget . Artsnavnet derimod er Shipibo-ord for sten (macan) og fisk ( tzatza ), her hentyder man til fiskens biotop hvor den lever over stenet bund, derfor kalder de den for stenfisk.

Tahuantinsyuoa macantzatza bliver for hannens vedkommende omkring 12 cm, og hunnen 7-8 cm stor. Den har en meget spændende adfærd, den er lavophil mundruger og lægger æggene på løvblade, som de forsvarer med stor omhu.

Jeg indrettede et 250 liters akvarium med sten og trærødder og samlede nogle egeblade, som jeg gav et opkog og lagde på bunden af akvariet. Da det havde kørt i et par dage satte jeg 6 stk. ned i akvariet. Der gik ikke mange dage, før der var et par der begyndte at samle nogle blade i den ene ende af akvariet og legede over et af bladene. Der er tydeligt at se på fiskene når de har leget, de bliver meget lyse i farverne, næsten helt hvide


Når fiskene har lagt æggene på bladet er for det meste hunnen der passer på dem, hannen får dog lov til at komme hen til bladet , men det er efter mine iagttalelser hunnen der flytter rundt på bladet. Undertiden vender hunnen bladet om så æggene vender nedad, så man ikke kan se æggene, jeg har også lagt mærke til, når jeg fotograferer dem, at hun tager nogle af de andre blade og dækker bladet med æggene. Det er utroligt spændende at følge med i den spændende adfærd disse fisk har


Hunnen flytter bladet med æg

Efter 2-3 dage alt efter den temperatur der er i akvariet tager de larverne i munden, nu deltager hannen i yngelplejen. Det er utroligt at set dem med unger i munden samtidig med at de jager andre fisk ud af deres revir. Når ungerne er ude for at æde og andre fisk kommer i nærheden af det område, hvor ungerne er, så bliver de straks taget op i munden igen, og dette gentager sig i de næste ca. 14 dage, herefter spreder ungerne sig på steder hvor de kan skjule sig.


Her er hunnen ved at vende bladet så æggene vender nedad


Her er hunnen ved at tage ungerne op i munden