Biotoecus opercularis

Forfatter: F. Ingemann Hansen
Oprettet: 28/12-2008 28/12-2008
Sidst redigeret: 28/12-2008 28/12-2008
Oprettet under: Sydamerika
 Del


Biotoecus opercularis han i legefarver

Biotoecus opercularis er fanget flere steder i Brasilien, blandt andet i Rio Branco, nederste del af Rio Negro, Rio Trombetas samt nogle søer i dette område. Det er ikke en fisk, man ved første øjekast lægger mærke til, når den går hos dyrehandleren, dens farvetegning er noget beskeden - den har to rækker sorte pletter, hvoraf den ene går langs rygfinnen og den anden midt på kroppen lidt forskudt fra den øverste række, så den nærmest danner et skakbrædtmønster.Biotoecus opercularis er forholdsvis nem at holde, men har det bedst i et specialakvarium, hvor den kun går med artsfæller. Den fornægter ikke noget foder; den tager tørfoder, frosne sorte og røde myggelarver, men vil meget gerne have levende foder som myggelarver af forskellig slags, cyclops og daphnier.


Biotoecus opercularis hun, bemærk den rosafarvede bug

Jeg havde anskaffet 5 stk, hvoraf de 2 var noget afkræftede og døde efter et par dage. De 3 sidste klarede sig fint, især efter jeg havde gået og forkælet dem med levende sorte myggelarver og daphnier, som jeg fangede i min havedam, udviklede de sig til nogle flotte dyr, 2 hanner og 1 hun.

Jeg indretter et 50 liters akvarium, hvor jeg lægger et lille bundfilter i bunden og kommer fint sand ovenpå, hælder regnvand i akvariet så det næsten er fuldt og kommer en lille trærod, mindre sten så det hele danner nogle små huler, så planter jeg et par Anubias og sætter noget Javamos på træroden så der er nogle tykke rammer for fiskene. Jeg starter nu bundfiltret og sætter yderlig et lille motorfilter på akvariet og fylder efter med almindeligt ledningsvand, så vandværdierne er pH 7, kH 5 og en ledningsevne på 200.

Efter at akvariet havde kørt i to døgn, var vandet krystalklart, og jeg satte trioen i akvariet.Det gik hurtig op for mig, at der var forlidt huler i akvariet, så jeg satte en halv kokosskal med et hul i. Det var tydeligt, at der var ved at ske noget, der var gravet adskillige små gruber rundt i akvariet, og den ene han og hunnen tog kokosskallen i brug. Den overskydende han gemte sig under en Anubias.Selve legen foregår nu inde i hulen hvor hunnen afsætter de meget små hvide æg .Det er for det meste hunnen der passer æggene imens hannen holder sig tæt til hulen og holder den over skydende han væk. Temperaturen i akvariet var 27 grader og æggene klækkede efter 48 timer og efter yderlig 48 timer er ungerne fritsvømmende.Da ungerne var meget små valgte jeg at fodre med æggeblomme de første dage og derefter nyklækkede Atemia .


Biotoecus opercularis unge, 20 dage gammel og 10 mm stor

Læs mere om denne og mange andre arter i Bennys og min nye bog om Små Cichlider.