Synodontis krydsninger

Forfatter: Ib Vestergaard
Oprettet: 25/06-2010 25/06-2010
Sidst redigeret: 22/07-2010 22/07-2010
Oprettet under: Maller
 Del

Oploadet 22. juni 2010

Synodontis krydsninger

Version 1.0
Maller af slægten synodontis er den almindeligste afrikanske malleslægt i akvariet. Det er der mange gode grunde til. Disse maller har en charmerende adfærd og de egner sig til selskab med mange mellemstore og større fisk.

Meget tyder på at synodontis er ved at blive næste offer for fiskefabrikanternes krydsninger. Vi kommer i værste fald til at se synodontis á la papegøje cichlider og Flower Horn. Markedets accept af synodontis krydsninger vil være afgørende for hvad og hvor meget vi kommer til at se.

Derfor er det let at lave synodontis krydsninger.
Mange synodontis arter har stort genetisk fællesskab. Et studium af synodontis fra Tanganyika-søen viste at de udviklede sig for 5.5 mio. år siden. Længere mod syd i Afrika udviklede synodontis sig indenfor de sidste 900.000 år. Man antager også at der sker krydsninger i naturen. Opdræt i akvariet af synodontis fra de afrikanske søer er stadig en kompliceret sag. Anderledes er det med flodlevende arter som f.eks. Synodontis schoutedeni. Opdræt af disse maller kan fremmes ganske effektivt ved at give hormon indsprøjtninger. Metoden er ganske kendt og udførligt beskrevet.

Erhvervsmæssige opdrættere giver både hanner og hunner en hormonindsprøjtning. Herpå stryger man fiskene for æg og sæd. Æggene befrugtes med sæd fra en anden synodontis art og vupti har man en krydsning. Krydsningen lanceres som ”ny” og ”interessant” art og hvis fiskemageren er heldig ringer kasseapparatet snart. Fiskemagerne som allerede nu har lanceret synodontis krydsninger findes især i Rusland og Czekiet, men også i Østen er fabrikationen af krydsnings synodontis stigende.

Det kalder de fiskene.
De sælges som ”sjældne” synodontis, ofte med falske navne som Synodontis ornatipinnis og Synodontis velifer. I andre tilfælde under frit opfundne popnavne.

Krydsninger i akvariet
Hvis du har købt sådan en fisk er spørgsmålet Hvordan holder jeg den? Da krydsningerne ikke forekommer i naturen er der ikke noget oprindeligt habitat
at efterligne, men en god og næsten altid sikker regel er at efterligne den biotop som de oprindelige arter stammer fra. Hvis en krydsning tydeligvis har sine stamformer fra Tanganyika-søen skal du give den de vilkår du ville give en rigtig synodontis fra de afrikanske søer. Det samme gælder foderet. Uanset at de er krydsninger har de samme fordøjelsessystem som deres naturlige slægtninge.

Hvordan ser jeg om en synodontis er en krydsning?
Der er forskellige kendetegn. De vigtigste er.

Farvetegning
En krydsning af maller fra de østafrikanske søer har pletter på kroppen som ikke er helt afrundede. De kan nærmest ligne korte bølgelinier eller have form som et C. Krydsninger mellem synodontis fra søerne og andre synodontis har ofte bølgelinier af særlig lys farve på en mørk baggrund.

Bemærk: Der findes synodontis arter med netop dette farvemønster. Blandt disse kan nævnes Synodontis aterrimus og Synodontis brichardi. De ægte synodontis med sådanne mønstre er sjældent i handelen. Hvis du ser et akvarium i en forretning med mange synodontis som beskrevet ovenfor er sandsynligheden for at de er krydsninger stor. Hvis forretningen ikke kan redegøre udførligt for fiskenes oprindelse må du lade tvivlen råde og sige nej tak.

Øjenfarve
Synodontis fra de afrikanske søer har kobberfarvede øjne. Derfor: Hvis du ser en synodontis uden den normale farvning og farvetegning, men med kobberfarvede øjne så er sandsynligheden for at du står overfor en krydsning stor. Der findes kun meget få flodlevende synodontis arter med kobberfarvede øjne så øjenfarven er en stærk, men ikke 100 %, sikker indikator.

Hoved- og kropsform
Nogle krydsninger har en tendens til pukkelryg. Det skyldes en hulning i nakken. Hvis den er udpræget er det et sikkert tegn på at fisken er en krydsning.

Skæv rygfinne.
Nogle krydsninger har en påfaldende skæv finnestråle på rygfinnen. Hvis det forekommer hos en ungfisk er det måske en krydsning.

Navn
Hvis navnet ikke er beskrivende, måske kun et pop navn er det et tegn på at arten ikke er videnskabeligt beskrevet og dermed godkendt. Sørg altid for at navnet findes. Hvis du ikke kan finde det med Google er det næppe et gældende navn, men blot et som fiskemageren har fundet på. I nogle tilfælde giver man krydsninger et gældende videnskabeligt navn som tilhører en anden art. Et eksempel er Synodontis ornatipinnis. Den ægte er særdeles sjældent tilbud og hvis den endelig skulle være i handlen er den særdeles dyr. Så vogt dig for Synodontis ornatipinnis på tilbud. Den er ikke ægte. Et lignende eksempel er Synodontis velifer. Chancen for at du kan få denne sjældent tilbudte malle er kun teoretisk.

Billedet viser en Synodontis "zebrinus"


Andre arter har fået ”videnskabelige” navne som fiskemagerne selv har konstrueret. Synodontis “zebrinus” på billedeter ikke en art som ligger i sprit på British Museum. Den er efter alt at dømme en krydsning mellem Synodontis euptera og Synodontis schoutedeni.

Nogle krydsninger er blevet anerkendt videnskabeligt. Dette gælder Synodontis galinae som blev beskrevet i 1986 men som sandsynligvis er en krydsning.


Billedet viser en synodontis som har pop navnet Valentine synodontis eller "Synodontis valentiana" når det skal lyde videnskabeligt. Den menes at være en krydsning mellem Synodontis decora og Synodontis multipunctatus

Krydsning eller ægte? Et vanskeligt svar .
Problemet med at afgøre fiskens ægthed er ikke ukompliceret. Der er så mange synodontis arter som faktisk kan krydses med lidt menneskelig hjælp at der ikke findes en éntydig tommelfingerregel. De karakteristika som er nævnt ovenfor kan kun tages som en vejledning. Køb ikke fisken hvis du er i tvivl.

Disse maller er krydsninger
Synodontis “zebrinus”: Sandsynligvis = Synodontis euptera + Synodontis schoutedeni,
Synodontis “valentiana”: Sandsynligvis = Synodontis decora + Synodontis multipunctatus
Synodontis longirostris eller Synodontis velifer. Oprindelse ?
Tiger synodontis. Sandsynligvis = Synodontis euptera + Synodontis multipunctatus.

Konklusion
Hvis du får en synodontis tilbudt og du vil være sikker på at den ikke er en krydsning skal du søge navnet på Google eller i et anerkendt og á jour ført opslagsværk. Måske kan foreningen Guardian of Catfish hjælpe dig. Hvis navnet ikke forekommer nogen steder er fiskens oprindelse tvivlsom. Hvis sælgeren ikke kender navnet er det altid grund til at sige Nej Tak.

Hvis du har fået en krydsning er der heldigvis ikke tale om en fisk med forringede livsfunktioner. Den kan nærmest sammenlignes med et firbenet gadekryds der alligevel kan blive verdens dejligste hund. Men, generelt er der ingen grund til at udbrede krydsninger og slet ikke hvis du ser akvariet som noget artsbevarende.

Denne artikel er skrevet af @kva-nets redaktør.
Væsentlige oplysninger fra PFK december 2009
Synodontis hybrids buying fish catfish

Denne artikel bringes med tilladelse fra @kva-net - det elektroniske akvarieblad Eksternt link www.akva-net.dk
Lagt online af Kiwa.