Fræserorm

Forfatter: Cirkelinedk
Oprettet: 26/11-2012 26/11-2012
Sidst redigeret: 01/02-2014 01/02-2014
Oprettet under: Sygdom
 Del

FræserormJeg havde aldrig nogen sinde hørt om dette fænomen, men så kom jeg i tanke om, at jeg havde læst om dette underlige fænomen i en gammel akvariebog fra 1975.
Bogen hedder "Så frisk som fisken i vandet". Den er skrevet af Frickhinger-Herkner, og den har noget om denne sygdom.

SYGDOMSBILLEDE:
Ud af gattet på fisken rager nogle op til en halv centimeter lange, rosarøde eller gullig-hvide *nålespidser* frem. Ekskrementerne afsættes kun som lange, garnformede tråde.

DIAGNOSE:
Fræserormesyge.

ÅRSAG:
En orm der tilhører gruppen af trådorme (Camallanus (gullighvid), Philometra(rød)). Den har med sin regnormelignende forende boret sig ind i endetarmen. Bagenden rager undertiden ud af gatåbningen, formodentlig for at lade ungerne komme fri ude i vandet - ormen er levendefødende.
Ungerne synker til bunds og når ved næringsoptagelsen frem til en ny værtsfisk, hvor de slår sig ned. Skønt den er meget produktiv i formeringen, er der dog kun få akvarier, den har kunnet få fodfæste i.

Hvis man kunne se det med det blotte øje:

Ved obduktion af en død fisk vil man i mavehulen se en ubevægelig langagtig fremtoning, som er påfaldende ved sine tydelige indsnævrede, halvrunde ender.
Det er ægget fra en orm, og ser man godt efter, vil man opdage en næsten gennemsigtig glasklar orm. Hvis man forstørrer denne orm meget, vil man kunne se æggene, der ligger som perler på en snor. Det er kendetegnende for alle de forskellige former for trådorme.

MODFORHOLDSREGEL:
Der findes flere forskellige former for medicin der virker . Disse er nævnt i teksten her under.


Hvis man har en god dyrlæge, kan man muligvis få vedkommende til at udskrive midlet : Levaject.
Virkemidlet i dette er : Levamisol. Levaject er 100% effektivt og virker indenfor 48 timer og har den fordel at man ikke skal stoppe pumpen og fjerne filtermatriale. Midlet tåles af Rejer og snegle samt andre bundlevende dyr uden problemer . Dosering : 1 milliliter Levaject pr. 20.l vand.

Der findes endnu et effektivt middel : Nematol.

Pt. Er der medicinforbud i Dk. men ovenstående midler kan købes i udlandet .
Kilde: ZOOMEDICA FRICKHINGER.

Denne artikel er redigeret af:
Brian Frederiksen
Kilde: ZOOMEDICA FRICKHINGER.