Mærkelige sorte prikker på vildtfangede fisk

Forfatter: MalawiCarsten
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Sygdom
 Del

© Tekst & billeder: Malawi Carsten

Disse "Black spots" kommer typisk ind med sådanne fisk.
HVIS det er sådanne fisk eller fisk der går med dem, plejer det at være:
Fladorm af typen Metaceraria. Denne type fladorm bruger snegle som deres første vært og når den spises af en fisk, bruges den som mellemvært, når fisken så bliver spist af en fugl flytter fladormen med over og så kan cyklussen starte forfra.
Størrelsen er fra 1-3mm. Disse lever som regel i skindet, øjnene, musklerne og de indre organer i fiskene. Tit døjer fisk smittet med denne også af afmagring (indsunket bug), mørkere farver end normalt. Hvis der ikke er for mange af dem gør de ikke fiskene noget og falder af efter et stykke tid. (de får ikke gennemført deres livscyklus og dør).
Hvis fisken til gengæld, svækkes af stress eller andet, kan fladormene bryde ud af deres hylstre og derved er der en chance for at fiskene kan få andre infektioner i sårene.
Normalt burde det ikke være nødvendigt at behandle fiskene men Exrapid har vist at være effektivt. Ved behandling med Exrapid skal den gentages mindst 5 gange før man kan begynde at se resultater. Desuden skulle Niclosamide og Praziquantel iblandet foderet også kunne gøre det. (Har dog ikke prøvet disse to selv).