Om natten er der mørkt

Forfatter: Poul Andersen
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Generelt
 Del

Tekst af Poul Andersen 1995

Lad der blive lys, denne sætning af bøgernes bog rammer noget væsentligt. Lyset er motoren til planterne, som af lys, vand co2 og forskellige næringsstoffer bringes til at vokse og formere sig. Lyset er afgørende for at vores hobby kan lykkedes, og giver os mulighed for at betragte vores akvarium med vores øjne som er vores vigtigste sanseorgan. Ingen har set sine akvariefisks farver, før de har set dem i sollys. Dette lys giver fiskene de mest utrolige farver, skyggevirkningen i akvariet er imponerende, og et glimmerende eksempel på hvor svær naturen er at efterligne. Desværre må sollys og endda til dels dagslys frarådes i akvariet, i så kraftigt lys er der alt for meget energi, hvilket hurtigt vil resultere i at algerne tager overhånd. Planterne kan ikke omsætte den kraftige energitilførsel, og de vil hurtigt komme til at lide af næringsmangel. Når man taler om balance i akvariet er det blandt andre ting; har man mere energi og næring end planterne kan bruge, får man alger.

Da der på vores breddegrader ikke er tilstrækkelig lys, må vi se os om efter en erstatning. Lysstyrken måles i lux og i sollyset opnår lyset en værdi på 100.000 lux, i skygge sænkes værdien til ca. 10.000 lux og et oplyst rum med kunstig lys har ca. 300 lux. At denne ringe lysstyrke forekommer temmelig lys, skyldes vores øjnes tilpasnings evne.Det højeste lysudbytte opnås ved lysstofrør, disse har et nummer der angiver lysfarven, det lys vi kalder hvidt, er en blanding af spektralfarver. Når en plante er grøn, er det fordi planten reflekter alle farver i lyset undtaget den grønne. En sort enhed optager alle farver, og er derfor sort, i ordsproget I mørke er alle katte grå, er der altså en del sandhed.Hvorfor har alle planter så ikke samme grønne farve, en teori kan være, at mørke planter reflekterer mindre varme og dermed er mest varme krævende. Dette skal sammenholdes med planterens naturlige voksested i naturen. F.eks. kan en mørk planten jo udemærket vokse på en kølig biotop.

Før vi vælger lys over akvariet, kigger vi først på moder natur. Lysforholdene i den fri natur er mere komplicerede end den samme styrke, samme længde og regelmæssige belysning af vores akvarier. Uanset hvor, er der i en biotop skyggevirkninger og lyse solbeskinnede zoner, desuden bliver der ved skråtindfaldende lys om morgenen og aftenen reflekteret en stor del lys, som slet ikke trænger ned i vandet. Dertil kommer solrige dage og dage med meget skygge og meget regn.Vi ser de mangeartede kombinationsmuligheder ved de vekslende omstændigheder, som vi bør tage hensyn til ved en belysning af akvariet.

Den rigtige belysning af akvariet.Det vigtigste spørgsmål lyder, hvad har fisk og planter behov for ?, og hvis man har mange akvarier er strømregningen heller ikke uvæsentlig. Ved spartansk indrettede akvarier som opdræt eller karantæne akvarier, bliver fiskene ved stærkt lys tit nemmere sky eller viser ingen farve. Her rækker en dæmpet belysning, det kan f.eks. være et enkelt lysstofrør, eller til mindre akvarier kan man lægge en vågelampe beregnet til stikkontakten i børneværelset på dæksglasset, denne bruger et minimum af strøm. Ved et tilplantet selskabsakvarium skal der mere til. En lampekasse med flere lysstofrør, af den type der som regel følger med, når man køber akvariet, er anvendeligt her, evt. kan investeres i hql. hængelamper. Et planteakvarium med fisk, har behov for en endnu bedre og intensiv belysning, her kan anbefales mange lysstofrør med reflektorer, stærke hql. lamper eller ved akvarier over 60 cm. i højden hqi. halogenlamper. Saltvandsakvarier med lavere- stående dyr skal belyses med hqi. lamper, for at opnå optimal velbefindende og farvegengivelse. Lysstofrør er de mest udbredte indenfor akvariebelysning, disse bør skiftes indenfor 6-12 måneder hvis man vil bevare deres fulde lysstyrke. Et spændende alternativ til lysstofrør er omtalte hql. eller hqi. lamper, som er det nyeste indenfor akvarielamper. Disse kviksølvsdamp højtrykslamper fungerer efter nogenlunde samme princip som lysstofrør, da de er meget kompakte og brændetiden er ca. 1000 timer. Disse hængelamper er særlig gode ved høje akvarier, og til akvarier uden dæksglas, ligeledes giver de en fremragende skyggevirkning og særlig dekorativt er det med de solstråle lignende lys mønstre eller den flimren, der opstår på akvariets bund ved overfladebevægelser.

Belysningstid Et yderst vigtigt men ofte overset aspekt i forebyggelse af alger er belysningstiden i akvariet. I troperne ligger dagslyset på ca. 10-12 timer, dog er der ved flade indfaldsvinkler morgen og aften kun meget lidt lys i vandet, en effektiv belysning af planterne i deres hjemlige omgivelser er tydelig kortere end dagslys længden. Akvariebelysning bør være tændt 8 sammenhængende timer, ikke mere, ikke mindre, belysningen bør være moderat til stærk, derudover bør man ca. hver 14. dag holde lyset slukket 1 dag (regnvejrsdag), dette kan gøres samtidig med at man giver fiskene en fastedag. Desværre er der en vigtig ting, som må gøres, men som de fleste kan have svært ved at efterleve, det står i overskriften på denne artikel, Om natten er der mørkt. I mange akvarier tændes lyset om eftermiddagen, så der lys om aftenen når man er hjemme og kan betragte akvariet. Slukkes lyset f.eks. klokken 24, og har akvariet fået lidt dagslys har akvariet i sommermånederne fået lys i ca. 18-20 timer. Et svagt dagslys kan planterne ikke udnytte, men det kan algerne, derfor må akvariet udenfor de 8 timers belysning være helst totalt mørkelagt. Det kan jo være svært at bevare den dekorative virkning af et akvarium der på en eller anden måde er pakket ind, destro mindre er ovenstående gennemprøvet med godt resultat hos mig og flere andre akvarister.

Til sidst et lille fif. Ved kraftig fodring risikere man at der opstår et slimet lag af glågrønalger, 4 dages mørklægning og algerne (kun de blågrønne) er væk, hverken planter eller fisk tager skade heraf og f.eks javamos, som kan blive helt ødelagt af disse alger kan få en ny chance, blot skal man være
opmærksom på at her behandler man symptomet og ikke årsagen til ubalancen i akvariet.