Cichlide-nyt, januar 2007

Forfatter: Laif DeMason
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Generelt
 Del

Vinteren er over os og akvarister tilbringer mere og mere tid indendørs med deres akvarier. Mange cichlide-entusiaster kigger, som altid, for noget lidt anderledes. Mange søger noget nyt eller eksklusivt, måske en nyligt opdaget fisk eller måske tilbagekomsten af en fisk, alle havde glemt. Dette fører til spørgsmålet: Hvor mange egnede cichlider venter stadig på at blive opdaget? De normale høstområder i verden er ret godt undersøgt og kun få nye arter kan forventes derfra fremover, men der stadig mange områder i tropisk Amerika og Afrika, som er skjult for akvaristernes øjne. Desværre findes der ofte ikke eksportører i sådanne fjernt beliggende egne, der kan forsyne os med vildtfangede fisk. Der kan være mange forskllige grunde til manglen på opmærksomhed, men forhåbentlig vil det nye og anderledes langsomt dukke op. Og her er seneste nyt fra cichlidescenen:

Tanganyika-søen

Visse grupper af Tanganyika-cichliders popularitet synes at ændre sig igen. En øget efterspørgsel efter Ophthalmotilapia- og Cyathopharynx-varianter har kunnet mærkes. Akvarister har også efterspurgt voksne Tropheus. Heldigvis fortsætter fangsten alle steder ved søen. Eksportører har klaget over den stigende og kroniske strømmangel og over benzinpriser og logistik.
Malawi-søen

Eksporten fra de sædvanlige steder rundt om søen fortsætter, men synes sporadiske sammenlignet med seneste kvartal. Smagen synes også at skifte med mere opmærksomhed på farverige haplochrominer som Protomelas og også på visse rovarter. Akvarister genopdager også nogle mbunaer, som for eksempel Metriaclima zebra-komplekset. Kun tiden vil vise hvilken artsgruppe fra Malawi, der bliver en blivende favorit.
Victoria-søen

Victoria-cichlider kan for tiden kun fås fra opdrættere. Imidlertid er efterspørgslen fra både akvarister og forhandlere skrumpet ind til en håndfuld farverige arter. Det betyder, at mange af de opdrættede Victoria-arter ikke bliver kommercielt efterspurgt og derfor vil forsvinde fra mange opdrætsanlæg. Dette gælder specielt i Florida, hvor det nylige boom i ejendomspriser har mindsket det tilgængelige opdrætsareal. Marginale arter, som mange Victoria-cichlider, vil snart forsvinde fra de kommercielle kanaler, for måske aldrig at blive fanget eller solgt igen.
Den nye verden

Indsamlingssæsonen er i gang i Sydamerika med rapporter om sporadisk mangel på visse arter i begyndelsen. Populære arter synes stadig at være de sædvanlige favoritter som Apistogramma, discus, geddecichlider og geophaginer. Interessen for visse af de mere sjældne arter fra Mellemamerika er også tydelig. Der synes at være lidt af alt til alle.
Tekst: Laif DeMason
Oversættelse: MHasle