Cichlide-nyt, april 2006

Forfatter: Laif de Mason
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Generelt
 Del

Den lange vinter nærmer sig omsider sin afslutning. Mens vejret langsomt bliver bedre, er det tid at kigge på sine cichlideakvarier og give akvarierummet en god rengøring. Mens du gør det, kan du tænke lidt over, hvordan akvariehobbyen vil klare sig i fremtiden. Der er mange fritidsaktiviteter, der konkurrerer med akvariehobbyen, og det ser ud som om fiskehold måske er lidt gammeldags! Se det i øjnene - hobbyen kunne bruge nogle unge rekrutter. Det er på tide, at vi veteraner giver noget tilbage til hobbyen. Alle kan hjælpe med til at vise unge mennesker akvariefiskenes vidunderlige verden. Hvad kunne være en bedre, familieorienteret hobby, end en, der omfatter videnskab, natur og ansvarlighed? Forhandlere og akvarieforeninger kan slå sig sammen og sponsere workshops om tropefisk for unge. Det kan man gøre gennem skoler, spejdere eller sommerlejre. Det eneste man har brug for, er en god cichlidefyr, der kan undervise i det basale og et sted at gøre det. Husk at planlægge en opfølgning efter en uge eller to, så ungerne kan dele deres erfaringer og begejstring! Og her er så det nye på cichlidefronten:

Tanganyika-søen

Indsamlingerne fortsætter på næsten normalt niveau alle steder ved søen. Eksporten fra Zambia og Tanzania er stadig 'multinational' med fisk fra forskellige lande i alle sendinger. Nogle indsamlere på udkig efter nyt materiale prøver på 'stederne imellem' (mellem de sædvanlige, velkendte steder) for at finde nye Tropheus- og Ophthalmotilapia-varianter. Om disse former vil vise sig at være noget nyt og/eller anderledes må vi vente og se.
Malawi-søen

Indsamlingen på den tanzanianske og malawiske kyst fortsætter som normalt, ligesom eksporten. Indsamlingen i Mozambique, derimod, er i bedste fald sporadisk. Nogle nye former og årstidsbestemte fisk er dukket op på markedet. Små mbuna- og Aulonocara-varianter synes at holde fast i deres nuværende popularitet, mens store og ekstra store haplochrominer også begynder at være interessante. Søopdrættede forsyninger er også stærke og mange Malawi-arter kan fås som ungfisk.
Vestafrika

Noget nyt materiale er ankommet fra Congo-floden nær Kinshasa. Andre vestafrikanske lande fortsætter eksporten af deres lokale cichlider og andre fisk. Der er en vis interesse fra akvarister i at finde årstidsbestemte eller uregelmæssigt fangede cichlider året rundt. Dette kan være muligt hos opdrættere, men det kan vise sig umuligt for eksportører at bestille specialiteter når det passer dem.
Den nye verden

Importører har optrappet deres fiskekøb i de fleste sydamerikanske lande. Akvarister fortsætter også med at vove sig længere ind i landene for at fange den flygtige, nye cichlide, for således at øge det totale antal tilgængelige cichlide-varianter. Det generelle indkøb af opdrættede cichlider fra den nye verden har også været stærkt.
Tekst: Laif de Mason
Oversættelse: MHasle