Mazarunia mazarunii

Forfatter: Alf Stalsberg
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 30/06-2010 30/06-2010
Oprettet under: Sydamerika
 Del


Mazarunia mazarunii blev beskrevet af Dr. Kullander i januar 1990 og den er en ny slægt og art fra Guyana. Fisken blev allerede fanget af en af mine venner, Dr. Patrick de Rahm, i 1976, men beskrivelsen blev udsat, da der kun blev fanget to eksemplarer. Beskrivelsen blev lavet hos Ichtyological Exploration of Freshwaters.

Jeg besluttede mig for at tage til Guyana i 1999, og et af formålene med turen var at se, om det kunne lykkes mig at finde og indsamle Mazarunia mazarunii. Jeg vil ikke her fortælle om hele turen til Guyana, som var en god tur, men koncentrere mig om Mazarunia. Vi måtte chartre et lille fly, fem sæder, for at komme op til Kamarang og Mazarunia-floden, og det kostede os $613,-. Kamarang er en amroindiansk lejr, og for at tage dertil skal man have en tilladelse fra indenrigsministeriet. Sådan en havde vi ikke, og vi havde problemer med det lokale politi, som blev ved med at spørge efter dokumentet, men det vil jeg ikke kede jer med, kun fortælle, at det lykkedes os at få én dag, hvor det lykkedes mig at indsamle Aequidens potaroensis, Cichlasoma bimaculatum, Mazarunia mazarunii og måske en ny Mazarunia sp. Jeg ved ikke, om det er en ny Mazarunia-art eller en ny slægt - jeg må vente og se, hvad Dr. Kullander mener.

Det tog os en times tid at komme ned til Mazarunia-floden, og vi slog lejr ved et sted, der hedder 'Pepper Camp'. Næste morgen krydsede vi floden til en lille bæk, der hedder Kanawee Creek.


Vandet dér var temmelig koldt, men klart. Det lykkedes mig at indsamle 10 Mazarunia mazarunii, A. potaroensis og nogle Cichlasoma bimaculatum. Vand-parametrene var: Vandtemperatur 21,7 grader, lufttemperatur 27 grader, pH 6,5, dH 2 og klokken var ni om morgenen. Positionen var 6 grader, 0 minutter og 4 sekunder nord og 60 grader, 37 minutter og 47 sekunder vest. Jeg var i vandet en time og måtte komme op og sidde i solen for at få varmen.

Hjemme igen satte jeg fiskene i et 100 liters akvarium og fodrede med levende Artemia, cyclops, frosne røde myggelarver og en god kvalitet flagefoder. Fiskene voksede langsomt til voksen størrelse, som er mellem fem og seks centimeter.

Hannerne var lidt større end hunnerne. Man kan ikke sige, at fisken er særligt farverig, men med den grålige farve og specielle, sorte markeringer når de er i parringsfarver, er de meget smukke fisk.I mit akvarium har de flere gange valgt en lodret side på en rod. Æggene var ret små og antallet af unger ikke særlig stort - det største antal unger jeg har set endnu er 12. Jeg kender ikke grunden til dette - de små unger kan være blevet ædt af nogle Ancistrus, eller andre voksne Mazarunia kan have ædt dem. Under alle omstændigheder er det lykkedes mig at opdrætte dem og også at sprede dem blandt venner.

For mere videnskabelig information foreslår jeg, at man læser Dr. Kullanders beskrivelse: Mazarunia mazarunii (Teleostei: Cichlidae), a new genus and species from Guyana, South America. Ichthyological Explor. of Freshwater. Vol.1, pp3-14, Jan.1990. Det lykkedes mig også at indsamle en fisk, som kan være en ny Mazarunia. Jeg synes ikke, de ligner hinanden ret meget, men du kan kigge på billedet og se hvad du synes.

Den er allerede blevet avlet, men indtil nu ikke videnskabeligt beskrevet.

Tekst & foto: Alf Stalsberg
Oversættelse: MHasle