Slægten Apistogramma

Forfatter: Alf Stalsberg
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Sydamerika
 Del

At holde dværgcichlider som Apistogramma er gået meget frem - ikke blot på det seneste, men gennem nogle år. Når man studerer dværgcichliderne lidt nærmere, forstår man hvorfor. For nogle år siden lavede jeg et dias-show om dværgcichlider, og jeg kaldte det 'Små cichlider med temperament'. Denne overskrift skulle give de af jer, der ikke kender disse cichlider, en antydning.

Dværgcichliderne har alt det, de større cichlider har: De er farverige (måske ikke alle), har temperament, har ikke brug for kæmpestore akvarier, og er som regel lette at holde. Der er naturligvis ting, man skal sørge for, så som temperatur, akvariestørrelse, fodring, gemmesteder, vandkvalitet og om man vil holde dem sammen med andre fisk. Hunner kan være så rå, når de bevogter yngel, at hun kan slå hannen ihjel.

Så her er et par af de ting, man skal sørge for: Akvariet skal have en størrelse, der passer til fiskenes temperament, og man må ikke glemme gemmesteder. De kan være til hunner, der gemmer sig for en lysten han, eller en han, der gemmer sig for en rasende hun. En af grundene til at så mange holder dværgcichlider, tror jeg er at man kan holde disse fisk i et ret lille akvarium.

Hvis man holder disse fisk rigtigt, giver dem de rette betingelser, foder og vandkvalitet, er de ikke vanskelige at holde. Nogle af dem er msåke lidt svære at få til at yngle, men det er en udfordring for akvaristen. Vandtemperaturen skal ligge fra 25 og op til 30 grader og pH skal være omkring neutral eller lavere. Hvilken størrelse akvarium - ja, det er bedst, hvis akvariet er bredt eller bundfladen stor. Disse fisk har ikke brug for et stort akvarium, så hvis du laver det selv, så gør det bredt.

Et akvarium på 50 x 30 x 25 (l x b x h) burde være tilstrækkeligt til et par Apistogramma. Hvis du vil avle på disse fisk i større målestok, vil jeg anbefale at købe fem til 10 småfisk, sætte dem sammen i et større akvarium og lade dem vælge deres partner, når den tid kommer. Dette giver som regel par, der passer godt sammen og som msåke giver yngel lige fra første æglægning. Disse fisk elsker levende foder. Man kan give dem myggelarver, tubifex, grindalorm, cyclops, og hvis man ikke selv vil gå ud og fange foder, kan man købe det hos sin akvariehandler eller klække artemia.

Hvis man får unger af sine fisk, er det også nødvendigt at give yngelen den rette start. Til at lave gemmesteder bruger jeg sten og rødder, men jeg bruger også kokosnødder, hvor jeg har boret et hul i toppen. Hullet må ikke være for stort, kun stort nok til at fiskene kan komme ind. Hvis hullet er for stort, vil fiskene føle sig utrygge og vil måske ikke lægge æg. Man kan også bruge planter i et akvarium med dværgcichlider, eller kun sten og rødder, måske med javamos, der dækker dem. Men i biotoper, hvor jeg har indsamlet Apistogramma, har der ikke været mange planter.


Apistogramma iniridae blev beskrevet af Dr. Kullander i 1979 og blev fundet i Columbia i provinsen Guiania. Provinsen Guianai har Rio Orinoco som grænse til Venezuela.

Jeg var i Puerto Inirida i 1991 og 1993, og blandt mange andre steder var jeg også på det sted, hvor Apistogramma iniridae blev fanget første gang. Det var i Caño (Rio) Bocon.

Vi samlede fisk i et vandhul, der var dannet af restvand fra floden, da den trak sig tilbage i tørkesæsonen. I vandhullet var der mange forskellige små Apistogramma, og af dem var kun Apistogramma iniridae beskrevet. Blandt alle de mange Apistogramma, vi fangede, var den eneste, der kendtes i hobbyen i Europa, Apistogramma sp. 'Blutkehl'.


Blandt de andre fisk i vandhullet var Corydoras, sp., Loricaria sp., Nannostomus unifasciatus, Amblydoras sp. og Crenicichla sp. Der var også en Tetra sp. Vandet var lavt og meget varmt. Vandtemepraturen var på 36 grader, pH var 5,7, dH 0 og mikroSiemens var 30.

Apistogramma viejita kommer fra Columbia øst for Villavicencio, nær Puerto Gaitan. Der er indtil nu fundet tre forskellige farvetyper af fisken, og de hedder Apistogramma viejita I, II og III. Fisken på billedet hedder Apistogramma viejita I.

Apistogramma viejita II er mere farvestrålende og Apistogramma viejita III mere bleg i farven. Apistogramma viejita blev beskrevet af Dr. Kullander i 1979. Farvetype I findes mellem Puerto Lopez (sydøst for Villavicencio) og Puerto Gaitan. Farvetype II blev fundet i vandhuller hvor Rio Guarrojo begynder. Rio Guarrojo ligger øst for Rio Manacacias, og Rio Manacacias løber ud i Rio Meta, der passerer byen Puerto Gaitan. Rio Guarrojo flyder ud i Rio Vichada og Rio Vichada ender i Rio Orinoco, og det gør Rio Meta også.

Tekst og fotos: Alf Stalsberg
Oversættelse: MHasle