Cichlide-nyt, oktober 2005

Forfatter: Laif DeMason
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 27/05-2010 27/05-2010
Oprettet under: Generelt
 Del

Nu er sommeren ovre, men de eskalerende benzinpriser fortsætter. Olieprodukter over hele verden koster nu betydeligt mere, og påvirker således priserne på andre produkter, såvel som andre aspekter af vores liv. Omkostningerne ved at indsamle tropiske fisk, flamingokasser og de forskellige fragtpriser er således steget langsomt. For øjeblikket har importører og grossister absorberet meget af disse støtte stigninger. Imidlertid kan forhandlerne ikke forventes at gøre dette i lang tid. Mange detailhandlere og lokale forhandlere har besluttet at købe direkte, for på den måde at udelukke de normale importører og grossister. Men mens priserne kan være lave, kan håndteringen og omhuen i små faciliteter måske ikke være med kvalitetsmæssigt. Ydermere er nogle cichlidehandlere villige til at sælge direkte til akvarister på internetauktioner, hvilket får større importører til at droppe adskillige cichlidegrupper på grund af mangel på efterspørgsel. Cichlideakvarister kan stadig nyde godt af historisk lave priser, men den fulde effekt af denne 'strømlining' i markedsføring og salg har vi endnu ikke set.

Her er så det nye fra cichlide-området:

Tanganyika-søen

Vildtfangede cichlider fra alle hjørner af søen kan fås i gode mængder. Selv fangsterne i Congo er blevet næsten 'normale', med mindst fire fangstselskaber i aktivitet dér. Således er mange af de arter, der ikke er set i hobbyen i over 10 år, fornylig blevet tilgængelige igen. Forhåbentligt vil vi snart komme til at se nogle helt nye ting fra Congo-fangsterne! Opdrættede eksemplarer er stadigt talrige og populære hos akvarister med et stramt budget.

Malawi-søen

I de seneste sendinger af vilde cichlider fra Malawi-søen har man kunnet se adskillige nyheder. Mens de fire eller fem tanzanianske cichlideeksportører fortsætter fangsten de fleste steder omkring søen, uanset land, er Malawi-eksportørerne tvunget til at 'grave' noget lidt anderledes frem for at tiltrække mere salg. Både importører og akvarister synes at nyde et temposkift nu og da. Cichlidefarmene i Florida og andre opdrættere har hele sæsonens høst i hus, så udvalget er godt.

Victoria-søen/Madagascar

Tilhængere af Victoria-cichlider er ivrige for at få nyheder, men lider stadig under den lange 'tørkepriode' siden de sidste eksporter af vidtfangede fisk for 10 år siden. Eksplosionen af nye arter, importeret fra sidst i 80'erne til midt i 90'erne, er for længst ophørt. Opdrættede fisk er det eneste på markedet nu. Mange af cichlidearterne fra Victoria-søens tanzanianske kyster (og studeret af hollandske biologer) er også blevet indlemmet i hobbyen af avlere i nogen tid. Akvaristerne afventer ivrigt nyheder om nye aktiviteter. Uheldigvis har jeg ingen at rapportere på nuværende tidspunkt.

Vestafrika

Mange cichlideakvarister prøver lykken med den nye skylle af arter fra de eksporterende lande i Vestafrika. Mange arter er meget mindre og kræver specialiseret vandkemi, hvilket giver akvarister, der er ivrige efter opdræt, nye udfordringer. Uheldigvis er de fleste arter endnu ikke almindeligt tilgængelige fra opdræt. Forhåbentligt ændres denne situation snart. I mellemtiden er vildtfangede fisk til at få, alt efter sæson.

Den nye verden

Cichlider fra Amerika kan fås fra mange kilder. I modsætning til de nyere, vestafrikanske arter kan et stort antal varianter fås fra opdrættede stammer. Mange dværg-'Apistoer', discus og andre cichlider markedsføres som opdrættede. Vildtfangede eksemplarer bliver naturligvis også regelmæssigt importeret, så en meget bred vifte af cichlidearter fra Den nye verden er tilgængelige.Copyright 2005 Laif DeMason
Oversættelse MHasle 2006