Hvilken størrelse skal akvariet have til mine fisk?

Forfatter: Claus "Petter" Ladefoged
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 19/11-2007 19/11-2007
Oprettet under: Generelt
 Del

Hvilken størrelse skal akvariet have til mine fisk?Det spørgsmål bliver tit stillet, eller omvendt. Der er et hav af formularer og meninger omkring dette emne, og det afhænger selvfølgelig også af den bestemte fisk. Der er sikkert mange som læser denne artikel som er af en hel anden opfattelse end jeg, men artiklen skal gerne ses som en opfordring til debat. Der er mange formularer som: '2 liter pr. cm fisk' . Denne formular er dog ganske enkelt udelukket da fx 20 neon på 1,5 cm måske kan være i en 20l akvarium, men det kan en 30cm lang fisk ikke. Endvidere er litermål kun én af de faktorer som skal medregnes når man skal finde sit nye akvarium. Jeg vil derfor gerne prøve at finde på andre mere relevante formularer, men som stadig ikke altid kan anvendes i praksis. Man skal tage forbehold for dekorationer, sten osv. i akvariet, som naturligvis skal medregnes i mine formularer, da det jo tager en del liter af akvariet.

En anden tommelfingerregel som måske er mere relevant er, at man måler hvor mange liter man skal bruge ud efter fiskens vægt. (Især ved fisk over 20cm). Dette er bare meget kompliceret at holde styr på, da det er svært at finde ud af vægten på fiskene og at de vokser. Der er selvfølgelig også fisk der vejer mere en andre ligegyldig længden.

Et vigtigt aspekt i denne diskussion er hvor gamle de fisk er som vi har i akvariet? Det nytter jo ikke noget hvis man måler efter de fisk man har i akvariet og de så ikke er fuldvoksne. Vi skal også huske at se på hvilken bestemt fisk vi har med at gøre. Er det en fritsvømmer, holder den sig til bunden/ovre, er den aggressiv eller territorial? I disse tilfælde er det svært at se på nogle formler, her gælder det at man læser om den pågældende fisk og bruger sin egen fornuft.

Længden på akvariet er det vigtigste. Det er længden der bestemmer hvor langt fiskene kan svømme og hvor langt de kan komme væk fra de andre fisk. Som et minimumsmål på akvariets længde kan man sige 5x fiskens voksne størrelse (Hvis man snakker om fritsvømmere eller meget aggressive fisk er 5x fiskens størrelse som regel ikke nok). Hvis man vil have forskellige racer vil det være en god idé at finde et akvarium 10-20 % længere end det man har regnet ud som nødvendigt. Hvis man vil have mere end én han af en bestemt race kræver det selvfølgelig et meget stort akvarium. Og som nævnt er det mest længden på akvariet der tæller, da det er her de forskellige hanner kan komme længst væk fra hinanden. Som en lille formular for længden på et akvarium gælder:

L = Længde FL = Fisk i voksenstørrelse

Fredelige fisk: L = FL x 4

Aggressiv og godt svømmende: L = FL x 5 x 1.2

Aggressiv og dårligt svømmende: L = FL x 5

Aggressiv og fritsvømmende: L = FL x 5 x 1.5

Mild temperamentsfuld fritsvømmer: L = FL x 5 x 1.3

Et par aggressive fritsvømmere: L = FL x 5 x 1.5 x 1.2

For at komme ind på bredden på et akvarium skal det absolutte minimum gerne være 1.2 gange den voksne fisks længde. Dog hvis fisken har en bredde på over 5 cm bør man gange med 1.3. Hvis fisken har en bredde på over 10 cm bør man gange med 1.4. (Det er som sagt minimum). Dermed gælder altså:

B = Bredde FL = Fisk i vorksenstørrelse

En krop med en brede mindre end 5 cm: B = FL x 1.2

En krop mellem 5 cm og 10 cm: B = FL x 1.3

En krop mellem 10 cm og 20 cm: B = FL x 1.4

En krop på 40 cm: B = FL x 1.7

Når det kommer til akvariets højde vil det være anbefalet at det minimum er 20 cm, derefter kan man gange fiskens højde med 2.5. For fisk over 5 cm skal man gange med 3.5. For de fisk som holder sig til bunden af akvariet kan man som regel bare nøjes med at gange med 2.0. Altså:

H = Højde FH = Fiskens højde

Fisk som ikke er højere end 5 cm: H = 20 cm + (FH x 2.5)

Fisk som er højere end 5 cm: H = 20 cm + (FH x 3.5)Her er nævnt et eksempel på udregninger til en bestemt fisk:


Fisk: Labidochromis Caeruleus

Voksenlængde: 10 cm

L = 10 x 4 = 40 cm

B = 10 x 1,2 = 12 cm

H = 20 + 5 x 2,5 = 32,5 cm

Caeruleusen bør derfor have 15,6 liter for sig selv i akvariet. (4,0 x 1,2 x 3,25).

Når man har udregnet dette er det klogt at ligge 5-10 % oveni for at være på den sikre side.

Man vil aldrig kunne gå 100 % ud efter en matematisk formel for om en fisk kan være i et akvarium eller ej, men formlerne kan være med til at give et fingerpeg om, om det er som det skal være.