Infusorier

Oprettet: 11/08-2011 11/08-2011
Sidst redigeret: 11/08-2011 11/08-2011
Oprettet under: Foder
 Del

Infusorier – hvorfor/hvordan?
Hvad er infusorier?
Infusorier er i al sin enkelhed mikroskopiske encellede dyr, som kan være beklædt med fimrehår. De lever af bakterier og er de højest udviklede encellede dyr. Deres størrelse varierer mellem 1/10.000 mm til 1-2 mm, men det er som regel kun infusorierne i størrelsen 1/10 mm til 2 mm der er anvendelige til foder.
Hvorfor anvender man infusorier?
Fordelen ved infusorier er deres størrelse eller mangel på samme. Megen fiskeyngel kan, når de lige er kommet ud af ægget, ikke gabe over for stort foder. Det er heller ikke alt yngel der vil spise moste myggelarver, knust flagefoder eller andet i samme stil.
Det er bedst at starte ynglen på såkaldt støvfoder, hvortil infusorier hører (andet støvfoder kan være krebsdyrnauplier og hjuldyr)
Infusorier bruges gerne den første uges tid af ynglens fritsvømmende liv, hvor de endnu er for små til at tage artemia.
Hvordan anskaffer man sig infusorier?
Der er 2 måder hvorpå man kan skaffe sig infusorier til sin yngel. Man kan fangen dem ude i naturen eller man kan dyrke dem selv.
De kan fanges med et almindeligt plankton-net både i fersk- og saltvand, men det er bedst om foråret. Det vil sige at man resten af året er nødsaget til at dyrke dem selv.
Den mest simple metode består i at tage en beholder af en slags. Det kan være et stort syltetøjsglas eller et lille akvarium. I denne beholder fylder man noget halm/hø, salatblad, æg, banan eller andet i. Herefter fylder man efter med vand fra akvariet. Dækglas på og beholderen stilles et lyst sted, men ikke i direkte sollys. Der skal ikke gennemluftes. Efter 3-4 dage har man sig en god mængde infusorier som kan ses som en sky af små hvidlige pletter i vandet. Ca. efter 1 uge fjernes halm eller hvad man nu har startet sin kultur op på.
For dem der vil gøre det lidt mere avanceret og selvfølgelig med større udbytte kan man starte kulturen ved at hente 1 l. bundslam fra et vandhul. Dette bundslam fylder man i en beholder af 5 – 10 liter og fylder op med vand fra sit akvarium. Igen stilles beholderen lyst, men ikke i direkte sollys og uden gennemluftning. Denne startkultur giver man ½ g sukker og efter 3-4 dage myldrer det med infusorier.
Begge former for kulturer kan fodres med lidt opslæmmet gær, sukker, små stykker tørret bananskal eller 1 dråbe skummetmælk pr liter kulturvand. Bouillon kan på tilsvarende vis bruges som foder til infusorierne.
Hvordan fodre man med infusorier?
Her gælder den sædvanlige håndregel: Lidt men tit. Det vil sige 6-8 gange om dagen, men da det ikke er alle der kan gå hjemme og hælde infusorier ned i hovedet på de små unger kan man i stedet anvende en form for drop lignende den man kender fra hospitalet. Man kan så lade kulturvandet stå og dryppe ned til ungerne, hvorved de har konstant adgang til føde. Der fyldes efter med almindeligt postevand.
Her skal det måske lige tilføjes: Husk at start kulturen op i god tid, da der som nævnt går 3-4 dage før den er på toppen. Det er også en god ide at starte nye kulturer med nogle dages mellemrum, så man har en konstant adgang til infusorier.
Efter ca. 1 uges fodring med infusorier kan der passende skiftes til artemia.
Liquifry og andet godt
Mange tror at Liquifry o. lign produkter er decideret infusorier, men det er forkert! Liquifry er foder til infusorier og da der som regel er infusorier til stedet i det vand der anvendes vil man opleve en vækst af disse ved tilsætning af Liquifry. Det er et udmærket infusoriefoder, men mindre kan gøre det.
Til sidst er der kun at sige: Held og lykke med jeres infusoriefarme.
Kilder:
Eksternt link http://www.kak.dk
Kjeldsen, Jens-Erik, (1985)
Foder og fodring, (Clausens akvariebibliotek, 5)
Aschehoug Dansk Forlag A/S