Monodactylus argenteus – Mono - Månefisk

Forfatter: Berit Aagesen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 20/12-2009 20/12-2009
Oprettet under: Asien
 Del

Det er måske de færreste, der har stiftet bekendtskab med den ualmindelig smukke Månefisk. Engang imellem dukker den op i de større velassorterede akvarieforretninger, men man afholder sig måske fra at købe den, da det er en brakvandsfisk.

Månefisken bliver udklækket i brakvandet i udmundingen af de store floder i Asien. Her lever de som små i det saltholdige brakvand, indtil de som voksne søger ud i det åbne hav. Først når de selv skal yngle, kommer de tilbage til flodmundingen.

Over flere omgange har jeg selv med held haft Månefisk i mit akvarium. Måske har det været held, eller også har det været eksemplarer, som voksede op i mindre saltholdig brakvand. Jeg tilførte rigtignok vandet lidt salt. Man siger at der skal tilføres 2 teskefuld salt pr. 5 liter, men så meget har jeg bestemt ikke kommet i. PH værdien skal ligge omkring 7.2

Den er meget smuk. På engelsk hedder den Malayan Angel (Malajisk engel) eller Singapores Angel, og begge navne passer strålende til denne sølvglinsende, skiveformede fisk med de store udtryksfulde øjne og gul-orange, uparrede ryg-, hale- og gatfinner. Majestætisk glider den gennem akvariet på dens patruljering. Det er en stimefisk, som kræver et stort akvarium, og da den kan være ret sky - selvfølgelig en god tæt beplantning. Det anbefales at have 4 – 6 månefisk gående sammen ikke mindre og ikke mere, da de kan blive omkring 10 cm i fangenskab. De holder til i den midterste del af akvariet og kan være lidt aggressiv over for mindre fisk. I mit akvarium havde jeg dem sammen med Guldbarber og Siambarber, og det var en fin sammensætning.

De er ikke kræsne og spiser gerne både tør- og levende foder. De elsker grønt uden dog at beskadige planterne. Hvis ikke den trives, vil man med det samme se, den mister sin silkeagtige sølvglans og farve.

Har man bestemt sig for at købe Månefisk, er det en god idé at lade fiskene gå et par uger i forretningen, inden man tager dem hjem, og at være ekstra omhyggelig, når man introducerer fiskene til deres nye omgivelser.

Det er endnu ikke lykkedes at opdrætte denne art i fangenskab, hvorimod man med dens fætter Monodactylus sebae, som man kan finde uden for Afrikas vestkyst, har haft stor succes med opdræt i fangenskab.