Xenotilapia sp. "kilesa"

Billeder

Han og hun

Varianter
Findes kun omkring Kavala i Congo - ingen varianter kendes
Generel beskrivelse
Xenotilapia sp. "kilesa" har indtil for ganske nylig været tilknyttet Enantiopus slægten, men er blevet flyttet til Xenotilapia grundet meget store ligheder med denne slægt.

Xenotilapia sp. "Kilesa" lever på den vestlige kyststrækning mellem Kalemie og Kavalla - de og svømmer rundt i meget store stimer på op til flere hundrede individer på dybder op til 30 m. I den periode vil det være meget svært at se forskel på hunner og hanner, da de stort set alle er sølvfarvet hvilket gør at de er et svagere byttedyr for rovfisk.

Den skiller sig ud fra X. melanogenys ved at være lidt mere farvestrålende under legen, hvor hannerne bliver til en neonreklame og rundt om munden får de et gul/orange blus. Hunnerne er dog lidt mindre farvestrålende som for de fleste cichlider.

De trives bedst i et stor akvarie med fint sand på bunden, gerne med en stensætning langs bagruden,da de godt kan lide en mørk baggrund.Har man mulighed og råd vil en flok på en 8 -15 fisk nok være at fortrække og der må gerne være flere hanner i flokken, for eksempel et par store dominerende og et par mindre dominerende.

Skal de sættes sammen med andre fisk, vil det være at fortrække nogle fredelige arter der svømmer i overfladen så de får fred på bunden men en fisk som Xenotilapia papilio der for det meste lever i klipperne er også en fin fisk at sætte dem sammen med og leptosoma i overfladen så har man noget for øjet samtidigt.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Først når de begynder på at lege som for det meste foregår i regntiden trækker hanerne ind på lidt lavere vand hvor han i naturen bygger en sandrede på op til 50cm. i diameter, i et akvare vil en sådanne rede typisk være på en 15cm. i midten at reden bygger han lige som et tårn hvorpå og rundt om legen foregår. Han svømmer rundt i reden og blusser op for at lokke hunnerne til leg i mens hele tiden holder reden ren så hunnerne ikke vil forveksle noget med æggene under legen. Under den periode hvor de er trukket ind på de lavere kyster bruger de meget tid på at svømmer rundt og lede efter føde i sandet. Dette består hovedsagligt af hovedsagligt består af invertebrater. Jeg har læst i en svensk artikel at i naturen lever Kilesaen en 3 års tid og de faktisk kun er særligt produktive hvad angår unger i de første år, dette har jeg ikke haft mine Kilesaer længe nok til hverken at kunne be eller afkræfte, men venter stadig spændt på det første kuld unger for hele mit akvarie er fyldt op med reder og der er massere af optræk til leg.

Antal unger
50

Brugere der har opdrættet denne art
santos2 (Slettet)
Bruger HBP
Bruger peter hp (Inaktiv)
Bruger Rone
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Handelsnavn
Enantiopus sp. "kilesa"

Videnskablig beskrevet
Ikke videnskabeligt beskrevet

Udseende
Størrelse han
15

Størrelse hun
14

Varianter
Findes kun omkring Kavala i Congo - ingen varianter kendes

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Steen Christiansen

    Udskrift venlig version