Paracyprichromis brieni

Billeder

Hun med unger i munden

Vis alle billeder

Varianter
Kitumba (Velifer), Katete, Kisonso
Generel beskrivelse
Paracyprichromis brieni er en lille fritsvømmende mundrugende ciclide fra Tanganyika søen, der er nært beslægtet med den nok mere kendte P. nigripinnis. Den adskiller sig fra sidstnævnte ved at have mindre øjne og en mere langstrakt krop. P. brieni kan findes i Tanganyika på dybder mellem 5 og 40 meter, men foretrækker det dybe vand ved klippekysten. Den lever af små foderpartikler såsom plankton og små fritsvømmende krebsdyr og kan findes i hele søen ved egnede biotoper.

Til forskel fra f.eks. Cyprichromis arterne, er P. brieni hunnerne flot farvede med gule ryg-, gat- og bugfinner. Hos nogle varianter, bl.a. den såkaldte P. brieni Velifer fra Kitumba har hunnerne en rigtig flot farvet rygfinne prydet med et bredt langsgående sort og hvidt bånd. Hannerne har ikke den samme lokale variation i farvetegningen og har en gul rygfinne og en blå eller gul hale. Alle finnerne har en tynd neon-blå stribe langs kanten.

I Tanganyika søen opretholder hannerne et territorium på siden af en lodret klippe eller sten, hvortil de forsøger at lokke legemodne hunner, hvilket også kan observeres i akvariet. Når P. brieni er i nærheden af sten eller klipper svømmer de altid med bugen ind mod stenen, hvilket resulterer i at de ofte svømmer på hovedet - det ser ganske sjovt ud!

P. brieni er en meget fredelig cichlide, der ikke skal holdes sammen med alt for voldsomme arter og gerne i et ret mørkt akvarium, da den jo i naturen lever på dybt vand, hvor ikke ret meget lys slipper ned. Skal holdes i flokke på mindst 8-10 individer og gerne med flere hanner så de rigtigt kan imponere hinanden og farve flot ud. P. brieni skal holdes i akvarier fra 250 liter og opefter, der skal være indrettet enten med flade høje sten langs siderne og bagvæggen eller med fabriksfremstillede moduler eller baggrunde.

P. brieni er en rigtigt flot lille cichlide, med en meget interessant adfærd og den kan så absolut anbefales.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Legen foregår ved at parret stiller sig med hovedet nedad, ind mod en klippe/sten og hunnen afgiver et æg af gangen der med de samme samles op.Befrugtningen sker inden ægget når hunnens mund så det gælder for hannen om at være meget hurtig. Hunnerne går med ungerne i lidt over 3 uger før de slippes fri - er der ikke andre fisk i akvariet kan ungerne blive hos forældreflokken, da de ikke efterstræber ungerne.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Skralde (Inaktiv)
Bruger humser (Inaktiv)
Bruger Lønberg (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
(Poll, 1981)

Udseende
Størrelse han
10

Størrelse hun
9

Varianter
Kitumba (Velifer), Katete, Kisonso

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version