Cyathopharynx foai

Billeder

Cyathopharynx foai Sibwesa

Vis alle billeder

Varianter
Der findes mange - min personlige favorit er C. foai Sibwesa der ses på billedet
Generel beskrivelse
En fuldt udfarvet Cyathopharynx foai han er nok en af de smukkeste cichlider fra Tanganyika søen!

Så er der ikke sagt for lidt! De sidste par år er C. foai steget voldsomt i popularitet i udlandet og i Danmark er folk også så småt ved at give sig i kast med denne utroligt flotte og spændende cichlide - lur mig om ikke der bliver skiftet ud i nogle Tropheus grupper de næste par år til fordel for C. foai.

C. foai er en såkaldt featherfin hvilket hentyder til de ekstremt forlængede bugfinner, som også ses hos f.eks. Opthalmotilapia. C. foai lever i søen i overgangszonen mellem klippekysten og sandbunden og lever af, at nappe alger og diatomeer (kiselalger) af klipperne og fra sandbunden. Ikke-ynglende fisk ses i grupper, der søger føde sammen.

C. foai kræver et stort akvarium og for at tilgodese fiskenes adfærd skal det helst ikke være meget mindre end 2 m. I et sådant akvarium er der plads til, at to voksne hanner kan bygge rede og farve ud samtidigt og en flok hunner på 7-10 stk. Akvariet indrettes med et bundlag af masser af sand og nogle enkelte store flade sten hannerne kan bygge reder opad eller ovenpå.

I akvariet er C. foai både aggressiv og så alligevel ikke - hvis den holdes sammen med robuste og livlige arter som Tropheus bliver de kuet og farver ikke ud. I forhold til artsfæller er de store udfarvede hanner til gengæld meget aggressive og der kan godt ryge en fisk eller tre på den konto. Det er muligt at holde sandcichlider sammen med C. foai, men de må ikke være for sarte. Jeg kender flere der har holdt C. foai sammen Enantiopus og Xenotilapia bathyphila, men der skal være plads til at de kan få noget ro og dækning - ellers får de konstant et hug i nakken af C. foai hannerne. En fin fisk at holde sammen med C. foai er en art af de forskellige Cyprichromis.

Vildfangede C. foai hanner kan tage meget lang tid om at farve ud i akvariet når de først har tabt den under transporten fra søen - det er ikke unormalt at det tager ½ til 1 ½ år. Den stress fiskene udsættes for under transporten fra søen kan gøre dem syge og det kan være svært at få gang i deres maver igen.

I stedet anbefales det at købe en flok F1'ere af god kvalitet og lade dem vokse op sammen. Opdrættede hanner farver langt hurtige ud og begynder allerede at få farve i 7-8 cm længde.

Til de akvarister der tør kaste sig ud i det, venter der en oplevelse langt over det sædvanlige!
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne er i yngletiden territoriale og bygger store sandreder - såkaldte bowers - på toppen af klipperne og der er stor konkurrence hannerne imellem om de bedst placerede reder i legekolonierne. Rederne kan være over 50 cm i diameter og optil 40 cm høje. Hannen lokker en hun til leg ved at vifte med finnerne og vende siden til, mens den cirkler omkring reden. Lokkes en hun ind i reden viser hannen hvor hunnen skal lægge æggene ved at trække de lange bugfinner hen over redens bund. Hunnen lægger nogle få æg, som hannen befrugter med det samme og denne cyklus gentages indtil hunnen ikke har flere æg. Mundrugende hunner danner store stimer og slipper ungerne ud på samme tid for at øge overlevelsesprocenten - ungerne søger straks til vandoverfladen for at få beskyttelse.

Antal unger
35

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger tanga-boy (Inaktiv)
Bruger nask (Inaktiv)
Bruger DB (Inaktiv)
Bruger kimaskov (Inaktiv)
Bruger Tom & Jane 15/12-2013 15/12-2013Beskrivelse
Bruger joenne (Inaktiv)
Bruger den glenn (Inaktiv)
Bruger Thim (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
(Vaillant, 1899)

Udseende
Farver
Udfarvede hanner er fantastisk flot farvede i grønne og blå nuancer - ungfisk og hunner er sølvfarvede

Størrelse han
22

Størrelse hun
16

Varianter
Der findes mange - min personlige favorit er C. foai Sibwesa der ses på billedet

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version