Cyprichromis microlepidotus

Billeder

Cyprichromis microlepidotus Bulu Point

Varianter
Bulu Point, Pemba, Magara, Kavala
Generel beskrivelse
Cyprichromis microlepidotus adskiller sig fra de andre Cyprichromis arter ved, at have meget mindre skæl. Den kan minde lidt om C. pavo, men denne findes kun i den sydlige del af søen mellem Kanoni i vest og Cape Mpimbwe i øst. C. microlepidotius findes kun i den nordlige del og i modsætning til C. pavo findes C.microlepidotus i lokale varianter. Hannernes farvetegninger er poly-kromatiske, hvilket vil sige at hannerne inden for samme art har forskellige farvemønstre. Hunnerne er viser ikke de samme stærke farver, men er farvet i brunt og sølv.

Som alle andre Cyprichromis arter holder C. microlepidotus til i de frie vand, dog foretrækker den dybere vand end de andre Cyprichromis arter. Den ernærer sig af zooplankton, der tages enkeltvist ved at den meget fleksible mund skydes frem, hvorved der dannes et undertryk. De danner enorme stimer på ofte over 10.000 individer og det ses ofte at flere forskellige arter Cyprichromis danner stimer, ligesom Paracyprichromis arter også kan indgå. Der findes forskellige former for stimer: de fødesøgende stimer består af voksne hunner og unge ikke territoriale hanner. Nær klipperne, men stadig i det frie vand, optræder stimer med territoriale hanner og legemodne hunner. Den tredje type af stime består af mundrugende hunner.

I akvariet er C. microlepidotus forholdsvis fredelig og den kan fint gå sammen med f.eks. bundlevende sandcichlider. Den foretrækker et forholdsvist mørkt akvarium, da den er vant til det dybe vand

C. microlepidotus er en livlig fisk der kan lide at svømme meget og kræver store akvarier med en minimumslængde på 150 cm for at udfolde deres adfærd
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne opretholder et territorium i det frie vand. Territorierne opretholdes ved at hannerne altid holder den samme afstand imellem hinanden. Hannerne danser for indtrængende hunner, ved at vifte med bugfinnerne der er udstyret med gule ender og fungerer om æg-attraper og hunnen kvitterer ved at snappe efter finnerne. Hunnen afgiver nogle få æg der med det samme tages ind i munden. Hannen vibrerer igen med bugfinnerne og når hunnen snapper efter dem igen, udgyder hannen sin sæd og æggene er befrugtet. Denne seance gentages indtil hunnen er tømt for æg. Hun svømmer derefter ud af stimen med hanner og slutter sig til stimen med mundrugende hunner. Ungerne slippes ud i det fri efter tre uger og svømmer straks op til overfladen for at søge dækning.

Antal unger
15

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Tom & Jane 09/01-2011 09/01-2011Beskrivelse
Bruger Olmo (Inaktiv)
Bruger Thim (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
(Poll, 1956)

Udseende
Farver
Udfarvede hanner er farvet i blåt og gult - ungfisk og hunner er sølvfarvede

Størrelse han
14

Størrelse hun
12

Varianter
Bulu Point, Pemba, Magara, Kavala

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version