Ophthalmotilapia nasuta

Billeder

Nasuta Han

Vis alle billeder

Varianter
Der findes rigtigt mange - se under beskrivelse
Generel beskrivelse
Ophthalmotilapia nasuta er en såkaldt featherfin cichlide med et meget karakteristisk udseende - både hanner og hunner er udstyret med et fremspring på overlæben der ligner en lille næse næsen er dog størst hos hannen. O. nasuta lever i overgangszonen mellem sandbunden og klippekysten og ernærer sig i modsætning til mange af de andre featherfins ikke af alger, men af plankton og små krebsdyr den tager i det frie vand et par meter over bunden. Hunner findes normalt på dybder mellem 3 og 10 m, mens hannerne findes en smule dybere.

Der findes mange lokale varianter af O. nasuta der kan samles i fem hovedgrupper:

- den mørke næsten sorte fra eks. Uvira
- tiger-nasuta'en fra eks. Moliro
- den gule fra eks. Kipili
- den bronzefarvede form med blå finner fra eks. Mahili
- og endelig Burundi formen der er kendetegnet ved vandrette streger på kroppen og et bredt blåt bånd på halefinnen fra eks. Magara - alle gruppers hunner er ensfarvede gullig sølvfarvede.

I akvariet er O. nasuta ikke så aggressiv som andre featherfins som f.eks. O. boops og O. ventralis. Det er dog tilrådeligt kun at holde en harems gruppe på en enkelt han og flere hunner. Akvariet til en sådan gruppe skal minimum være på 325 l og meget gerne større. Det er muligt at holde nogle af de mere robuste sandcichlider sammen med O. nasuta, men undgår sarte arter som f.eks. Xenotilapia flavipinnis. Cyprichromis og Paracyprichromis er velegnede medbeboere. Tropheus og Petrochromis er bandlyst da de ynder at snappe i de forlængede bugfinner
Yngleadfærd
Yngleadfærd
O. nasuta er en maternal mundrugere, de samles i store legekolonier og bygger sandborge på toppen af klipper eller store sten. Hannen gør sig store anstrengelser med samle de store mængder sand - over 2 kilo - til reden, og ofte transporteres sandet over 5 m. Hannerne bygger borge 2-3 meter fra hinanden og det er normalt at finde omkring 20 hanner med deres borge side om side. En hun lokkes ind i reden og legen foregår som ved andre featherfins ved, at hannen trækker de lange bugfinner formet som æg-attraper hen over redens bund. Hunnen tror det er et æg og legen er i gang. Hunnen deponerer nogle æg og tager dem i munden, hvorefter hun snapper ud efter hannens bugfinner, der i samme øjeblik udgyder sin sæd og befrugter æggene. Hunnerne er alene om mundrugningen, der normalt varer godt tre uger. De normalt omkring 20 unger er da omkring 10 mm og blander sig med andre arters unger og danner store stimer.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger nask (Inaktiv)
Bruger Umfugo (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger brian76 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
(Poll & Matthes, 1962)

Udseende
Størrelse han
22

Størrelse hun
16

Varianter
Der findes rigtigt mange - se under beskrivelse

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version