Ophthalmotilapia ventralis

Billeder

Varianter
Der findes enorme mængder - Maswa, Chimba, Isanga, Chituta, Chaitika for blot at nævne nogle få
Generel beskrivelse
Opthalmotilapia ventralis er en såkaldt featherfin cichlide, der lever i brændingszonen i søen. Der findes utroligt mange varianter af O. ventralis og spørgsmålet er, om ikke de med tiden bliver splittet op i flere arter. Den findes i Tanzania syd for Malagarasi floden, i hele Zambia og i det meste af Congo. Hunner og unge hanner danner store stimer på over 500 individer, der søger føde sammen. Hannerne er fantastisk farvede, mens hunnerne er sølvfarvede.

I akvariet kan O. ventralis være ekstremt aggressiv hvis det passer en han kan han tyrannisere et 800 liters akvarium så meget, at alle andre fisk står trykker sig i hjørnerne. Det er tilrådeligt kun at holde en harems gruppe på en enkelt han og flere hunner - evt. kan man have en ung han gående, for at den dominerende han farver optimalt ud. Akvariet til en sådan gruppe skal minimum være på 720 l. Det er muligt at holde nogle af de mere robuste sandcichlider sammen med O. ventralis, men undgår sarte arter som f.eks. Xenotilapia flavipinnis. Cyprichromis og Paracyprichromis er velegnede medbeboere. Tropheus og Petrochromis er bandlyst da de ynder at snappe i de forlængede bugfinner.

Læs artiklen om opdræt af O. ventralis andetsteds her på siden
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne er ekstremt territorielle og forsvarer et stykke af en sten eller klippe. Der bygges ingen sandrede eller borg. Territorierne er store og har en diameter på 2-3 meter. En hun lokkes ind i territoriet og legen foregår som ved andre featherfins ved, at hannen trækker de lange bugfinner formet som æg-attraper hen over redens bund. Hunnen tror det er et æg og legen er i gang. Hunnen deponerer nogle æg og tager dem i munden, hvorefter hun snapper ud efter hannens bugfinner, der i samme øjeblik udgyder sin sæd og befrugter æggene. Hunnerne er alene om mundrugningen, der normalt varer godt tre uger. De normalt omkring 20 unger er da omkring 10 mm og blander sig med andre arters unger og danner store stimer.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger nask (Inaktiv)
Bruger DB (Inaktiv)
Bruger trof12 (Inaktiv)
Bruger rosk (Inaktiv)
Bruger Rone
Bruger brian76 (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Lønberg (Inaktiv)
Bruger Thim (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
(Boulenger, 1898)

Udseende
Størrelse han
10

Størrelse hun
12

Varianter
Der findes enorme mængder - Maswa, Chimba, Isanga, Chituta, Chaitika for blot at nævne nogle få

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version