Neochromis sp. "red anal nigricans"


Generel beskrivelse
Neochromis sp. "red anal nigricans" har en vis lighed med Neochromis nigricans og kommer da også fra stort set samme områder. Man finder den ved Uganda ved fastlandskysterne og enkelte steder ved Kenya.

Man kan skelne mellem den og Neochromis nigricans, ved at denne Mbipi har en helt rød gatfinne og en mere afrundet hovedprofil. Den kan også godt minde en del om Neochromis sp. "large scale nigricans".

Som de fleste andre Neochromis-typer fra den nordlige del af Victoriasøen har den meget store skæl i forhold til de sydlige individer. Den bliver ofte handlet under det forkerte navn, og da kan det være nødvendig at kigge på dens skæl. Den har eksempelvis været solgt nogle gange som Astotilapia nubila, men den cichlide kommer fra Mwanza Gulf i syd, og har en hel anden skælstørrelse.

Den ses ret tit i akvariehandlen, men som sagt tit under det forkerte navn. Man startede med at eksportere den til akvarieverdenen i 80'erne.

Hannen er meget aggressiv og holder et rimelig store territorium. Derfor skal man ikke have mere end én enkelt han i sit akvarium. Derimod er det en nødvendighed med masser af hunner. Lav gerne et stort harem til hannen, så hans aggressivitet kan blive spredt på flere individer.

Man bør efterligne dens biotop bedst muligt i akvariet. I naturen lever den ved enorme stenblokke. Derfor vil det være en god idé med store sten i akvariet, som danner en masse huler. Stenene må meget gerne have en ret stor flade som hannen kan holde territorium ved. Hvis man er smart, laver man hulerne så små, at hannen ikke kan komme derind, men kun hunnerne. Ellers lærer hannen meget hurtigt hulerne at kende, og hunnerne kan ikke gemme sig mere.

Før man sætter andre arter ned i akvariet til den, skal man være sikker på de ikke vil krydse. Denne type Mbipi har det meget let ved krydse. Det er vigtigt de andre i akvariet ikke ligner den på nogen måde. De andre arter må i alle omstændigheder ikke have en rød analfinne magen til denne Mbipi, for så går det galt. Derudover skal de andre arter være aggressive og robuste for at kunne klare sig deri.

Man skal have en del erfaring som akvarist før man går i gang med at holde denne smukke Mbipi.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Parringen foregår ved at hannen lokker hunnen ned til sit territorium, herefter laver de tail-chasing. Hunnen er mundruger. Det skulle ikke være svært at få dem til at yngle i akvarieforhold.

Antal unger
20-40

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Handelsnavn
-

Udseende
Farver
Hannerne har en mørkeblå grundfarve med endnu mørkere lodrette striber. Den har røde spidser på finnerne, bortset fra ved analfinnen som er helt rød. Hunnerne har en lysebrun farve og lidt mørkere lodrette strber, som dog er ret matte.

Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version