Neochromis sp. "yellow anal scraper"


Generel beskrivelse
Neochromis sp. "yellow anal scraper" minder rigtig meget om Neochromis omnicaeruleus. I naturen lever den også sammen med den ved flere forskellige lokaliteter. Derudover ser man den også nogle gange sammen med Neochromis sp. "vesi scraper", Neochromis sp. "eastern blue scraper" og Neochromis greenwoodi.

Det er normalt indenfor Neochromis-komplekset, at der er mange Mpibi der ligner Neochromis sp. "blue scrapper". Omkring 20 arter ligner den utrolig meget. Neochromis sp. "yellow anal scraper" er som sagt ikke nogen undtagelse. Dog kan man se på dens rygfinne hvilken det er, når den spiller med farverne. De fleste andre rygfinnespidser er røde, men som dennes navn indikerer, er den gul. Nærmere betegnet gul/orange.

Man kan også se forskel på denne Mbipi og de fleste andre af dens type, da dens tænder er mere indsnævrede og den har en større underkæbe.

Den findes ved mange forskellige lokaliteter. Dog er det ikke en cichlide det vrimler med i søen, men der findes et vis antal individer mange steder i Speke Gulf. I Speke Gulf ses den gerne i den centrale og nordlige del. Lige netop disse dele af Speke Gulf indeholder kæmpestore kampesten hvor der er et stort antal Mbipi.

Den kan godt lide steder med en vis dybde og store stenflader. Man ser den ikke inde ved kysterne på lavvand som ved mange andre Neochromis-arter. For at nævne nogle af de øer denne cichlide lever ved, er der steder som Ruti Island og Mabibi Island hvor den faktisk er rimelig sjælden, men ved Sozihe Islands er den rimelig udbredt. Ved Sozihe Islands ses den gerne sammen med nogle af de nævnte ovenfor, men også sammen med Mbipia mbipi og Neochromis greenwoodi. Dog er det ikke hele tiden den svømmer rundt sammen med dem, da de som regel ses på lidt lavere vand.

Man mener ikke den svømmer ind på lavere vand end 4 meter, og at den gerne ses ved 7 meters dybde.

Det er ikke en cichlide man ser særlig ofte i akvariehobbyen. Akvariet skal dekoreres med masser af sten og huler. Stenene må meget gerne være ret store og rimelig flade, da det efterligner dens biotop mest. Med mindre man har et ret stort akvarie, skal man ikke holde mere end en enkelt han. Det er en god idé med en harem til hannen af hunner, da hans aggressioner så ikke går så hårdt udover hunnerne. Man skal passe på med hvilke andre arter man sætter den sammen med, da den formentlig har let ved at krydse.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. Hannen holder et ret stort territorium hvor han kun lader hunner af samme art passere. Selve parringen foregår ved tail-chasing.

Antal unger
20-30

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Handelsnavn
-

Udseende
Farver
Hannnerne har den karismatiske blå/sorte grundfarve med sorte lodrette striber. Den halefinne har røde spidser og det samme har analfinnen bare i en mere dæmpet betoning. Rygfinnen er det den er kendt for, den har en gul/orange spids. Den har ganske få ægpletter, de er gule. Hunnerne har en lidt mat gul/grun grundfarve med lodrette stiber i en lidt mørkere farve. De har ikke farver på finnespidserne. Den findes også i en OB-udgave.

Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version