Neochromis sp. "labeo scraper"


Generel beskrivelse
Nogle mener at Neochromis sp. "labeo scraper" og Neochromis sp. "bihuru scraper" er den samme Mbipi. De minder utrolig meget om hinanden og kommer fra samme lokalitet, hvor de begge er endemiske (mener man indtil videre, uden at have undersøgt området vest for stedet). Den eneste reele forskel på dem, er at Neochromis sp. "labeo scraper" er mere aflang og faktisk en elongatus. Indtil videre er de delt op i to forskellige cichlider, men nogle mener det er den samme. Især da Neochromis sp. "bihuru scraper" er en meget speciel cichlide hvad angår økologi, men det kan du læse nærmere om i dens artsbeskrivelse her på siden.

Neochromis sp. "labeo scraper" lever på ret lavt vand ved Bihuru Island. Man har som sagt ikke observeret den andre steder endnu. Bihuru Island ligger i den sydlige del af Victoriasøen lige nord for Sengerema området. Det er en ø som er omgivet af enorme stenblokke.

Nogle mener, at den ligner lidt en Labeotropheus-type som vi kender fra Malawisøen, det er derfor den hedder Labeo indtil videre. Dog mener jeg personligt ikke der kan drages nogle parallere, da dens mund er ret anderledes, og den er en del mere aflang.

Hvis man udover den mere aflange form på Neochromis sp. "labeo scraper" end Neochromis sp. "bihuru scraper" skal se forskel på disse to, kan man sige at hannerne er mere grønne i grundfarver og har en lidt gul-farvet analfinne. Derudover har den en mindre underkæbe (derfor den ligner en Labeotropheus lidt).

Indtil videre har man kun fanget et enkelt individ, og det kræver en meget grundigere undersøgelse for at slå fast om det er en cichlide for sig selv, eller om det i virkeligheden bare er en variant af Neochromis sp. "bihuru scraper".

Man kender ikke meget til den, heller ikke fra Bihuru Island, men det er meget muligt den også lever længere vest på, men her har man endnu ikke lavet udforskninger.

Det er en aggressiv og territorial han. I akvariet gør man klogt i kun at have én han, ellers fører det formentlig dødsfald med sig. Dog skal man ikke forvente at kunne få den til sit akvarie. Den ene han skal have minimum 4-5 hunner, ellers bliver de enkelte hunner jagtet for meget.

Akvariet skal indeholde store sten med store flader. Den skal have enkelte huler. Dens såkaldte "bror" (Neochromis sp. "bihuru scraper") plejer som regel kun at besætte de mindre huler, og ikke store. Man skal passe på med andre arter i akvariet, da de formentlig let krydser.


Kilder: Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. Hannen er ret territorial, på hans område kommer der ikke andre ind end hunnerne af hans art hvis han kan modkæmpe det. Parringen foregår ved tail-chasing.

Antal unger
20-30

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Udseende
Farver
Hannerne har en grøn/mørk grundfarve med sorte lodrette striber som er endnu mørkere. Den har sorte tværstriber ved øjnene. Den har røde farve på ryg -og halefinnene spidserne. På analfinnen har den en rød/gul farve. Hunnerne er endnu ikke blevet observeret, men den normal Neochromis hun vil have en grønlig grundfarve med utydelige lodrette striber. Og formentlig ingen farver på finnerne.

Størrelse han
8

Størrelse hun
7

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
180

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version