Rheoheros coeruleus

Billeder

Theraps coeruleus Rio Tuilja

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Rheoheros coeruleus er en forholdvis lille mellemamerikansk cichlide, der lever i stærkt strømmende floder og bække i Tulija flodsystemet i Chiapas-provinsen i det sydlige Mexico - kendte findesteder er Rio Tulija, Chamula, Mizol-há og Palenque.

Den ernærer sig af små krebsdyr og invertebrater, og har en fødesøgningsadfærd, der er ret speciel; grus og småsten vendes, hvorefter fisken lynhurtigt ser efter, om der gemmer sig noget spiseligt småkravl under stenen. Denne specielle måde at søge føde på, er givetvis en tilpasing til de stærke strømforhold Rheoheros coeruleus lever under - Den kan også ses under akvarieforhold.

Rheoheros coeruleus er nært beslægtet med Rheoheros lentiginosus, men kendes fra denne, ved sin mindre størrelse og ved, hannernes gællelåg ikke er prydet med små sorte prikker, som det ses på Rheoheros lentiginosus hanner.

Der er tydelig kønsforskel på voksne individer - Hannen bliver størst, og udvikler med tiden en lille pandepukkel. Kønsmodne hunner får en flot blå plet i rygfinnen. Når parret går med unger, har begge køn en hvid grundfarve.

Rheoheros coeruleus er en livlig svømmer, og kræver derfor godt med plads, og skal helst ikke holdes i et akvarie med en længde på under 130 cm. Akvariet indrettes med en bund af sand, grus og småsten, og nogle skjulesteder i form af stenopbygninger og rødder. Da Rheoheros coeruleus i naturen lever i stærkt strømmende vand, skal cirkulation være kraftig. Rheoheros coeruleus er ,uden for yngletiden, en forholdvis fredelig cichlide, der bedst holdes i en lille flok, og den fint holdes sammen med andre mindre mellemamerikanske cichlider og evt. nogle levendefødende tandkarper.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Rheoheros coeruleus er en pardannende huleleger. Hunnen passer æg og larver, mens hannen forsvarer det ydre revir. Æggene klækker efter 4 dage, og de små bliver fritsvømmende efter yderligere 4-5 dage, hvorefter hannen også deltager i yngelplejen.

Antal unger
100-200

Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Handelsnavn
Small Blue

Videnskablig beskrevet
Stawikowski & Werner, 1987

Udseende
Størrelse han
13

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.5

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen Korrektur, Laura 2013

  Udskrift venlig version