Nimbochromis venustus

Billeder

Generel beskrivelse
Nimbochromis er en utrolig populær rovcichlide. Det skyldes formentlig dens flotte farver, men også at den er rimelig let at holde.

I Mawisøen er den meget udbredt. Den ses gerne på rimelig dybt vand, på under de 15 meter. Her lever den over sandarealer, gerne hvor der er enkelte sten. De unge venustus'er lever dog på lavvande i grupper. Har man en flok i sit akvarie som ikke er ret store, vil man også se dem svømme nogenlunde i flok.

Det er en meget specialiseret rovcichlide. Dens fangstteknik minder meget om måden Nimbochromis livingstonii fanger på, men disse to cichlider er også tæt forbundet. For det første er Nimbochromis venustus meget hurtigtsvømmende, hvilket naturligvis er en fordel for en rovcichlide. Men ligesom livingstonii, laver den et lille hul i sandet hvor den ligger helt stille, og nærmest ligner en som er død, men når der så kommer cichlideyngel, som er den hovedsaglige fødeemne, suser den op for at spise dem. Det er meget effektivt. Det siges også, at dens markante gule farve tiltrækker ynglet.

Udover at spise cichlideyngel, lever den også af mange andre ting. I akvariet kan man give dem mange slags forskellige fødeemner, og det gør den ret let at holde. I naturen lever den bla. også af zooplankton, invertebrater og planter. Man skal ikke regne med at have planter i akvariet sammen med dem, uden at de vil blive ødelagt.

De er ret lette at have med at gøre i akvariet. De spiser stort set alt man giver dem, dog skal man passe lidt på, da de let kan blive tykke. Vandkvaliteterne er det ret robuste overfor. I akvariet skal man gerne have enkelte store flade sten. Her vil hannen gerne holde et territorium. Man skal være klar over, at hannerne kan finde på at holde ret store territorier. I akvariet bør man have en god portion sand, da de graver en del.

Der er meget uenighed om hvor aggressiv Nimbochromis venustus egentlig er. Under parringstiden er hannerne bestemt aggressive, men ellers er min erfaring at de er ret fredelige. Overfor andre cichlider gør de for det meste ikke noget, dog suser de lidt rundt efter de andre, men det er mest på grund af nysgerrighed. Jeg tror det er meget svingende fra individ om hvor aggressive de egentlig er.

Det er en fordel at holde dem som en flok. Man kan godt have mere end én han så længe de er unge, men når de blive ca. 10 cm begynder hannerne at slås for meget. Man bør have en del hunner, da hannen jager en smule med dem, og gerne enkelte huler. Har man mange andre arter i akvariet, er det dog ikke så vigtigt, da hannen så ikke koncentrere sig så meget om hunnerne.

Da det er en rovcichlide skal man passe på med hvem man sætter den sammen med. De mindre arter vil naturligvis blive spist. Men har de en god størrelse, kan Nimbochromis venustus gå med mange forskellige typer, da de passer sig selv meget.

Som sagt er det en utrolig populær cichlide, og det er fuldt fortjent. De er meget flotte, lette at holde samt spændende at følge.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger. I akvariet ses det oftest, at hannen lokker hunnen ned til en flad sten for at parre. De parrer let, men de skal have en vis størrelse før de gør det. Det er meget forskelligt hvor mange unger de får, men det kommer selvfølgelig meget an på deres størrelse. Ungerne vokser meget hurtigt, og allerede fra starten af, er de hurtigtsvømmende og lever gerne i flok.

Antal unger
50-150

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Brings (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
Bruger Claus S (Inaktiv)
Bruger xbad (Inaktiv)
Bruger malawi (Inaktiv)
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger marginatus
Bruger Hula
Bruger bullerole (Inaktiv)
Bruger Morten_ (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger opeka
Bruger venustus (Inaktiv)
Bruger Malawi-lennø24 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger odinlov (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Rovcichlide

Udseende
Farver
Hannerne har en meget flot lyseblå grundfarve som går igennem især ved hovedet. Derudover har den en skarp gul farve der dækker det meste af kroppen. Det tager meget lang tid før hannerne bliver helt udfarvede. Dog er de stadig rigtig flotte imellemtiden. Deres blå farve ved hoved er for eksempel meget mere markant hos unge hanner. Hunnerne har en lysegul/creamet grundfarve og store brunne spots. Ungfisk er akkurat magen til hunnerne. Det er først ved ca. 5-8 cm man kan se en tydelig forskel på hanner og hunner.

Størrelse han
25

Størrelse hun
17

Optimale Forhold
Min. temperatur
25

Max. temperatur
27

Min. pH
7.2

Max. pH
8.8

Min. akvarie
660

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Crisp
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version