Cyphotilapia frontosa

Billeder

C. Frontosa Burundi

Vis alle billeder

Varianter
Burundi, moba, zaire, Mpimbwe, kitumba, seven stribe Kigoma, og mange andre.
Generel beskrivelse
C. Frontosa er en af de større cichlider fra Tanganyika søen, hvor den er endemisk. Den lever på en rimelig stor dybde. Den er således fanget helt ned til 70 meter.

Den bliver stor. For de største typers (Burundi varianten) vedkommende helt op til 35 cm. Under akvariehold, er der forlydner om individer på op til 45cm. Dette er dog ikke dokumenteret.

I naturen lever C. Frontosa primært af fisk. Specielt af Cyprichromis typerne. Den jager ikke sin føde. Men bruger en mere energibesparende metode. Den starter sin fødesøgning mens det stadig er mørkt, og dens byttefisk sover på bund og klipper. Så kan den lige så stille sluge byttefisken.

I naturen forekommer C. Frontosa i flokke. Disse kan sagtens indeholde flere hanner, og rugende hunner.

I akvariet er C. Frontosa nem at have med at gøre. Den er meget robust, og bliver sjældent syg. Dog syntes der at være en del problemer med vildtfangede eksemplarer, der får luft i mave/tarm. Derved står de op "popper" i vandet og skal konstant kæmpe for at holde sig nede.
Dette kan dog afhjælpes med et indgreb. Man skal dog være meget inde i fiskens anatomi, inden man begiver sig ind på dette.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
C. Frontosa er lige så rolig når den yngler, som når den foretager sig alt andet. Hannen dæmper sin farve og lægger sine finner ned, for ikke at skræmme hunnen. Derefter forsøger han at indkredse hende, til et forud bestemt område. Denne fase kan tage meget lang tid. Personligt har jeg oplevet det stod på i over 14 dage, inden hun var klar. Hannen blev ikke på noget tidspunkt, utålmodig eller voldelig overfor hende. Når hun omsider er klar, deponere hun et æg, som hun straks tager i munden. Hannen lægger sig derefter på siden, sitrer svagt og slipper sin sæd. Denne tager hunnen i munden, og starter forfra. Det er udelukkende hunnen der tager sig af mundrugningen.

Antal unger
40

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Arthur (Inaktiv)
Bruger mobe31 (Inaktiv)
Bruger Watergate (Inaktiv)
Bruger chri80k7 (Inaktiv)
Bruger TBW (Inaktiv)
Bruger peter c (Inaktiv)
Bruger Niki-boy (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Handelsnavn
Tanganyika humphead, gentle giant

Videnskablig beskrevet
Boulenger 1906

Udseende
Farver
Grundfarven på Frontosa, er hvid og sort/mørk blå. Den har altid 6 lodrette bånd i mørk blå/sort. Dog med undtagelse af Kigoma varianten. Den har 7. Alt efter fangstvariant, er den blå farve mere eller mindre intens. Det forreste bånd er også variende efter variant. Hos Burundi typen, findes et næsten lodret forreste bånd. Hvor det hos Mpimbwe varianten, næsten danner en maske foran øjenene, og videre ned over hovedet.

Størrelse han
35

Størrelse hun
22

Varianter
Burundi, moba, zaire, Mpimbwe, kitumba, seven stribe Kigoma, og mange andre.

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Krill
 • Levende føde
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Bo

  Udskrift venlig version